MENÜ
Erzurum 26°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ramazan çarşısı ilgi çekti
Guncel
24 Ağustos 2011 Çarşamba 01:40

Ramazan çarşısı ilgi çekti

Yakutiye Kent Meydanı, Erzurum halkının yoğun ilgisini görürken meydanda kurulan Osmanlı mimari üslubuyla yapılmış dükkanlar, çarşıda yer alan ebru, hat, teship, karakalem resim ve kaligrafi sanatlarını icra eden ustalar farklı bir ramazanı Erzurum insanına yaşattı.

Belediye Başkanı Ali Korkut, Ramazan etkinliklerinin geleneksel olarak devam edeceğini belirterek, "Halkımıza farklı bir ramazan yaşatmanın mutluluğunu yaşadık. Ramazan ruhuna uygun, adabına yakışır programlar ve yine ramazan çarşımızla tadında bir ramazan oldu. Erzurum insanı bunun daha iyisine layık, bizde onun için çaba harcıyoruz" dedi.

Yakutiye Belediyesi tarafından Erzurum'a kazandırılan Yakutiye Kent Meydanı, halktan yoğun ilgi gördü. Ramazan etkinliklerine sahne olan Kent Meydanı insanların yoğun ilgisini görürken, Osmanlı mimari üslubuyla yapılmış dükkanlar, çarşıda yer alan ebru, hat, teship, karakalem resim ve kaligrafi, geleneksel yöntemler üzerine kağıt üzerinde ebru ustaları farklı bir ramazan'ı Erzurum halkına yaşattılar. Kumaş üzerine ebru, kaligrafi çalımaları ve geleneksel yöntemlerle kağıt üzerine ebru çalışmaları yoğun ilgi gördü. Ramazan etkinliklerinin ilkini yüz akıyla tamamladıklarını belirten Ali Korkut, "İlk ramazan etkinliğimizdi, belki eksikliklerimiz ve kusurlarımız olmuştur. Halkımızın bu eksiklikleri hoş göreceğine inanıyorum. Gelenekselleşen etkinliklerimiz önümüzdeki ramazanlarda tecrübe ve birikimle devam edecek. Ramazan ruhuna yakışır, ramazanın adabına uygun etkinlikleri halkımız sevdi. Çarşımız da aynı biçimde farklı özellikleriyle insanların ilgi odağı oldu. İnşallah gelecek ramazanlarda daha farklı güzelliklerle halkımıza hizmet sunacağız" şeklinde konuştu.

KUMAŞ ÜZERİNE EBRU, YOKSULA AŞ OLDU

Bilge Karayılan ve Aslı Seda Gökdaş tarafından tekneden çıkan kumaş ebrular, halkın oldukça ilgisini çekti. Geleneksel Türk İslam Sanatlarından ‘Ebru’ dev bir teknede icra edilerek kumaşlarda çiçek açtı. Bilge Karayılan ve Aslı Seda Gökdaş'ın elinden çıkan kumaş ebruların gelirleri yoksul ailelere aş, iftar sofrası olarak döndü. Bilge Karayılan yapılan işin güzelliğinin gelirin yoksul ailelere yönelmesiyle taçlandığını söyledi.

Gönül dünyasının suda aksi olan ebru, kitreli suya fırça ile serpilen boyaların birbirini itip yüzey gerilim meydana getirmesi sonucu ortaya çıkan, bir eşi bir daha asla yapılamayan çok özel bir tezyini sanat. Desenler özel bir teknikle karşılıklı iki kişi tarafından kumaşa çıkartılıyor. Renkler solmuyor, ebrulanmış kumaş yıllarca kullanılabiliyor.

Orta Asya’ya dayanan geçmişiyle bu sanat, su üstünde yapıldığı için aynı zamanda negatif enerjiyi alıyor ve ebrucuya dingin bir ruh hali sağlıyor. Ebrulanmış kumaşlar tekneden çıkınca, başörtülere, kravatlara, fularlara dönüşerek günlük kullanımda sanat severlerin beğenisine sunuluyor.

Hat ve Tezhip, karakalem resim, geleneksel ebru sanatı, kaligrafi, ve dükkanlar ramazan boyunca ayrı bir hava ve renk olarak yerlerini aldılar. İnsanların farklı bir ramazan yaşamasına yol açan güzelliklerin daha iyisini sunma gayretinde olduklarını belirten Başkan Korkut, "Huzurlu bir ramazan geçirdik, şehitlerimizle hainler huzurumuzu kaçırdılar. Rambim bize huzurlu bayramlar nasip etsin, hainlere de kahredici günler versin" dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Erzurum Gazetesi