MENÜ
Erzurum 31°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Patates fiyatları tavan yaptı
Ekonomi
1 Ekim 2015 Perşembe 07:18

Patates fiyatları tavan yaptı

Yıldırım, geçen yıl Nevşehir ve Niğde’de yaşanan patates hastalığının korkusundan dolayı Erzurum’da çiftçilerin patates üretmediğini, buda hem üreticiye hem de patates fiyatlarına büyük oranda etkilediğini belirtti.

Patates bu yıl zam şampiyonu oldu. Patatesteki bu fiyat artışının sebebi ise, geçen yıl Nevşehir ve Niğde bölgesinde yaşanan hastalıktan dolayı bu yıl çiftçiler patates üretimi yeterince yapmadı. Türkiye’nin genelinde patates ürünün bir azalma olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım, ‘Eğer Erzurum’da çiftçi hastalıktan korkamasaydı bu yıl Erzurum diğer illere patates sek edece konumda olur ve çiftçimizin cebi para görürdü.’ dedi.

Erzurum’daki patateste hiçbir hastalık olmadığına dikkat çeken Yıldırım, “Patatesin bu kadar pahalanmasındaki sebep, Nevşehir, Niğde bölgesinde patates de yaşanan bir tür hastalığa dayanmaktadır. Çok şükür ki Erzurum’da böyle bir sıkıntı yok. Bilindiği gibi yöremiz patates yetiştiriciliğine oldukça uygun bir ortama sahiptir. O hastalık sıkıntısı yaşanan bölgeler patates yerine fasulye yetiştiriciliğine döndü. Bizim bu bölgede önümüzdeki yıllarda patates yetiştiriciliği yapılırsa çiftçilerimiz, üreticilerimiz çok büyük kazanır. Bu hastalık korkusuyla Erzurum’da bu yıl yeteri kadar üretim yapılmadı. Diğer illerde ki gibi fasulye yetiştiriciliği de yapılamıyor. Bizde ot yetiştiriciliğine ağırlık verildi. Bizim şuanda Hasankale ve biraz da Yakutiye’nin bazı yerlerinde patatesimiz var ama geçmiş yıllara oranla çok az. Üreticinin korkusundan dolayı ortaya çıkan bu tabloda fiyatlara yansıdı ve patates fiyatta rekor kırdı. Bu yıl patates az bulunan bir nimet olacak. Eğer bu yıl patates üretimi yapılsaydı üretici iyi kazanacak, fiyatlar bu kadar artmayacak ve en önemlisi de diğer illerde yapmadığı için Erzurum’dan büyük bir patates sevkiyat olacaktı. Şuanda fiyatları belli değil, bu aydan sonra fiyatları belli olur. Üretici iyi kazanacaktır. Bu yıl en çok bilindiği gibi ot üretildi. Rekoltesi oldukça iyi olan ot, hayvanlarda yaşanan sıkıntı ve ürünün fazlalığından dolayı fiyatları çok az. Buda çiftçiye büyük zarar verdi.” diye konuştu.

TEŞVİKLER TAKİP EDİLMELİ

Çiftçiye verilen teşviklerin yeterli olduğunu ancak hayvancılık alanında verilen teşviklerin yeterince takip edilmediğine dikkat çeken Yıldırım, “Teşvikler yerinde ve yeterli ama hayvancılık alanında verilen teşviklerin yerine ulaştırılması konusunda sıkıntı var. Teşvikler yeterince takip edilmesi gerekiyor. Asıl hayvancılıkla uğraşanlara teşvik verilmesi var. Hayvancılıkla lakası olmayanların bu teşviklerden yararlandırılmaması, asıl hayvancılıkla uğraşanlara verilmesi gereklidir.” şeklinde konuştu.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Erzurum Gazetesi