MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kongurlular yardım bekliyor
Sağlık-Yaşam
26 Haziran 2013 Çarşamba 00:55

Kongurlular yardım bekliyor

Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı Kongur köylüleri, Hamurpet Dağı'nda yaşanan heyelandan dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldı. Köy sakinleri yardım bekliyor.

FATİH ÇELİK
MUŞ (İHA) - Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı Kongur köylüleri, Hamurpet Dağı'nda yaşanan heyelandan dolayı köylerini terk etmek zorunda kaldı. Köy sakinleri yardım bekliyor.
Erzurum'un Hınıs ilçesine bağlı Kongur köyünde bir haftadır devam eden heyelan nedeniyle köye 60 kilometre uzakta olan Yusuf mezrasında 78 hanedeki 800 kişinin köyü terk ederek civar köylere sığındığını belirten vatandaşlar, yardım çağrısında bulundu.
Köy sakinlerinden Alaeddin Şan, "Bir haftadır bu dağdan heyelan geliyor. Toprak balon gibi şişerek patlıyor ve aşağı doğru akıyor. Bu bir haftadır devam ediyor. Kaymakam ve mühendisler geldi, 'Bir şey olmaz, etkilenmezsiniz' dediler. Onlar gittikten sonra tekrar patladı ve aşağı doğru akmaya başladı. Biz de çoluk çocuğumuzu alıp kaçtık. Çevre köylere yerleştik. Perişan bir durumdayız. Akşam farklı köylere gidiyoruz, sabah hayvanlarımız için köye geliyoruz. Şu an altı kilometrelik bir alanda heyelan var ve köyümüze 500 metre yaklaştı. Biz de can güvenliğimiz olmadığından köyü terk ettik. 800 nüfus köyü terk etti. Devletten hiçbir yardım gelmediği gibi bu patlamaların ve heyelanın sebebini de bizlere söylemiyorlar" iddialarında bulundu.
Nametullah Şan, heyelanların kar ve yağmurdan kaynaklandığının düşünüldüğünü belirterek, "Şimdi 6 kilometrelik bir alanda bu yaşanıyor. Hamurpet Dağı olduğu gibi köye doğru geliyor. Köyümüzü terk ettik. Şimdi perişan bir durumda çevre köylerde kalıyoruz" dedi.
Edis Güneş, büyük bir gürültü ile heyelanın olduğu ve köye doğru toprağın patlayarak geldiğini belirterek, "Biz de köylüler olarak köyü terk ettik. Şimdi toprak köye kadar geldi ve patlamalar hala yaşanıyor. Jeoloji mühendisleri geldi, nedenini bize söylemediler. 'Bir şey olmaz' dediler. Onlar sadece uzaktan bakıp gittiler. Bir daha gelmediler" dedi.
Ömer Güneş ise, "Bir haftadır Hamurpet Dağı'nda toprak şiştikten sonra patlama ile heyelan oluyor. Köyümüzün içme suyu da bu dağdan geliyordu, şimdi köyümüzde içme suyu da yok. Devlet bizimle ilgilenmiyor, hiçbir yardımda bulunmuyor" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi