MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Koç Köy, Örnek Köy
Sağlık-Yaşam
12 Nisan 2013 Cuma 13:59

Koç Köy, Örnek Köy

İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle yaklaşık 28 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor.

ERZURUM gazetesi - Erzurum'un İspir ilçesine bağlı Koç köylüleri, köyün altından akan çayın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle yaklaşık 28 yıldır elektriklerini kendileri üretiyor.
Gençlerin büyük kısmının batı illerine göç ettiği İspir'in dağ köylerinden Koç köyünde 70 hane kalan vatandaşlar, kendi ürettikleri elektriği kullanıyor. Koç köylüleri, yaklaşık 28 yıl önce köyün alt kısmından geçen Koçboğazı Çayı’nın üzerine kurdukları hidroelektrik santralle ürettikleri elektriği kullanıyorlar. Elektrik masraflarının sadece kurdukları santralin zaman zaman bakımı ve güvenliği için tuttukları bekçiye verilen 3-5 kuruş olduğunu belirten köylüler, köye santral kurulması için öncü olan Mustafa Topal isimli işadamının ardından dua ettiklerini dile getirdiler.
Kışın ısınma ihtiyaçlarını da kendi ürettikleri elektrik sayesinde giderdiklerini belirten Koç Köyü Muhtarı Erdoğan Tatar, "Biz bu santrali 28 yıl önce kurduk. Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Civar köylerden de elektrik verilmesi için talepte bulundular. Biz devletimize yük olmadan çoğu şeyi kendimiz yapmaya çalışıyoruz" dedi.
Tatar, “Santralden köydeki trafolara gelen akım, buradan evlere dağıtılıyor. Her evde elektrik saati var. Fiyatı düşük de olsa elektrik paralı. Sebebi ise santralin masrafları. Köyde günlük yaşamın her alanında elektrik kullanımı özellikle kadınların işini kolaylaştırıyor. Santral sisteminin yenilenmesiyle çevre köylere de elektrik verilmesini planlıyoruz” diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi