MENÜ
Erzurum -10°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kırımlı, Kırım Türkleri’ni anlattı
Guncel
7 Aralık 2011 Çarşamba 06:49

Kırımlı, Kırım Türkleri’ni anlattı

Atatürk Üniversitesinde “Dünden Bugüne Kırım Tatarları” adlı bir konferans düzenlendi. Konferansta konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım'ın Karadeniz'in en stratejik yerlerinden biri olduğunu belirterek, Rusya'nın İstanbul'a inmek için Kırım'ı elinde tutmaya çalıştığını söyledi.
ERZURUM (İHA) –
 Atatürk Üniversitesinde “Dünden Bugüne Kırım Tatarları” adlı bir konferans düzenlendi.
Erzurum Kültür ve Araştırma Vakfı (ERVAK) tarafından organize edilen ve Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi salonunda düzenlenen konferansta konuşan Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım'ın Karadeniz'in en stratejik yerlerinden biri olduğunu belirterek, Rusya'nın İstanbul'a inmek için Kırım'ı elinde tutmaya çalıştığını söyledi.
KIRIMLI’NIN VURGUSU
Kırım'ın tarihin her döneminde stratejik bir önemi olduğunu ve Osmanlı döneminde, Kırım Hanlığı'nın imparatorluğun kuzey güvenliğini sağladığını ifade eden Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, “Kırım Hanlığı o zamanlarda çok güçlüydü. Lehistan ve Rusya Kırım'a vergi verirdi. Rus elçisi Osmanlı ile görüşmek istediğinde, Kırım Hanlığı ile görüşür daha sonra İstanbul'a geçerdi. 1783'te Kırım, Rusya'nın hükümranlığına geçti. Bundan sonra da Rusya, Kafkasya ve Balkanlara inmeye başladı. Sivastopol'da Akyar Limanı'nda dünyanın en önemli askeri üstlerinden birini kurdu. Şu an Sivastopol Ukrayna sınırlarında olmasına rağmen, Rusya, para ile limanı kiraladı. Sivastopol'daki Rus Karadeniz filosunun tek bir amacı var, o da İstanbul'a girmek." diye konuştu.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Erzurum Gazetesi