MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kanserle mücadelede Erzurum yaklaşımı
Sağlık-Yaşam
11 Aralık 2015 Cuma 18:24

Kanserle mücadelede Erzurum yaklaşımı

Erzurum’da 2008 yılında tırmanışa geçen mide kanseri vakaları için Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın talimatıyla hastalığın en büyük sebebi olan tuzla mücadele başlatıldı.

Erzurum’da 2008 yılında tırmanışa geçen mide kanseri vakaları için Vali Dr. Ahmet Altıparmak’ın talimatıyla hastalığın en büyük sebebi olan tuzla mücadele başlatıldı. Lokantalarda tuz tüketimi yüzde 50 oranında azaltılırken, 2011’de 43,6’lık oranla Türkiye ortalamasını yüzde 17.1 olarak geçen mide kanseri vakası, 2014’de 35,3’e geriledi.

VALİ ALTIPARMAK’IN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün istatistiklerine göre mide kanseri vakaları Erzurum’da Türkiye ortalamasının kat kat üzerinde çıktı. 2008’de ülke ortalaması hastalıklar içindeki oranı yüzde 18 olan mide kanseri, Erzurum’da yüzde 39.8, 2009’da 37.4, 2010’da 37.6 olarak belirlendi. 2011’de ülke ortalaması yüzde17.1 olan mide kanseri kentte adeta zirve yaptı. Bu yıl içinde mide kanseri hastası olanların oranı yüzde 43.6 olarak belirlendi. Erzurum’da göreve başladığı yıl itibari ile verilen bilgiler doğrultusunda rakamları tek tek inceleyen Vali Dr. Ahmet Altıparmak, hastalığın en önemli etkenlerinden biri olan tuzla mücadele için Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne, Gıda kodeksine uygunluğunun denetimi talimatını verdi.

TUZLA MÜCADELE BAŞLADI

Vali Altıparmak’ın talimatıyla harekete geçen Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü özellikle lokantalar üzerinde ve okulların kantinlerinde çalışmaya ağırlık verdi. Tuzun zararlarının broşür ve uyarıcı notlarla bir bir anlatıldığı Erzurum’da, önemli bir başarı sağlayan ekiplerinin çalışmaları ile, yaklaşık 2 yıl içerisinde lokantalardaki tuz tüketimi yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Bazı lokantalardan tuzluklar kaldırıldı. 2011’de zirve yapan mide kanseri vakaları 2014’de 35.3’e geriledi.

Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan broşür, rehberlik ve bilgilendirme faaliyetleri ,yapılan denetimler sonucunda, vatandaşların ve işletmecilerin bilinçlendirilmesi ile birlikte Erzurum’da son 3 yıl içerisinde büyük küçük bir çok işletmede tuz kullanım oranı yüzde 2 ,5 den,yüzde 1 in altına düştü.

Öte yandan, Vali Dr. Ahmet Altıparmak okullarda öğrencilerin ve ailelerinde bilinçlendirilmesi çalışmalarına hız verilmesi konusunda, Halk Sağlığı Müdürlüğüne talimat verdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi