MENÜ
Erzurum -5°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Et üretiminde Erzurum Pilot iller arasında
Ekonomi
29 Ocak 2026 Perşembe 09:09

Et üretiminde Erzurum Pilot iller arasında

Erzurum’da kırmızı et üretimi için pilot proje masaya yatırıldı
Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonunda kırmızı et üretimi konulu geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirdi.
Toplantıya Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, et üreticileri birlikleri, veteriner hekimler ve ilgili paydaş kurum temsilcileri katıldı. Toplantıda; kırmızı et sektörünün mevcut durumu, üretim kapasitesinin artırılması, verimlilik, sürdürülebilirlik ve sahadaki uygulamalar ele alındı.
Etçi ırk melezi besilik hayvan üretimi hedefleniyor
Bakanlık ile Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği iş birliğiyle hazırlanan ve cinsiyeti belirli (erkek) sperma kullanımıyla suni tohumlamanın yaygınlaştırılmasını amaçlayan projenin Erzurum’da pilot uygulaması toplantıda tanıtıldı. Proje kapsamında, besilik materyal üretiminin desteklenmesi amacıyla etçi ırk erkek sperma kullanılarak, özellikle melez ve damızlık üretimi dışında kalan anaç hayvanlardan etçi ırk melezi besilik hayvan üretimi hedefleniyor. Projeye katılan yetiştiricilere, doğan buzağılar için Kırmızı Et Üreticileri Birliği tarafından destekleme sağlanmasının planlandığı belirtildi.
Erzurum’un geniş çayır ve mera alanlarına sahip
Toplantıda yapılan değerlendirmelerde, Erzurum’un sahip olduğu geniş çayır ve mera alanları ile büyükbaş hayvan varlığının proje için önemli bir avantaj sunduğu vurgulandı. Pilot uygulamanın başarılı olması hâlinde, projenin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Ayrıca uygulamanın sahada başarıya ulaşabilmesi için hayvan seçiminin doğru yapılmasının, infertil hayvanların kapsam dışında tutulmasının ve uygulamanın daha dar, kontrol edilebilir alanlarda yürütülmesinin önemine dikkat çekildi. Veteriner hekimlerin sürecin merkezinde yer alacağı, izleme ve denetimlerin mobil suni tohumlama sistemi üzerinden yürütüleceği bildirildi.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hüseyin OKTAY
 29 Ocak 2026 Perşembe 15:25
Erzurum'un Et üretiminde pilot İller arasında olmasına çok sevindirici.. Hayvan seçiminin önemine vurgu yapılmışken gönül isterdi ki hayvan kesimine de vurgu yapılsın. Türkiye de örnek gösterilecek bir Et ve Balık kurumu inşa edildi. Bu kurumun görevi Yozgat'tan Ankara'dan gelen etleri parçalayıp kıyma edip satmakmıdır yokda Bölge halkının yetiştirdiği hayvanını kesmekmidir? Eskiden Et Balık kurumu bölge halkının beslediği hayvanları keserken. kasaplar hayvan almak için gider köylüye yalvarırdı; şimdi ise tam tersi oldu Et Balık Kurumu bölge halkının hayvanını kesmediği için köylü hayvanını kestirmek için gidip kasaplara veya marketlere yalvarıyor. Umarım yetkililer tez zamanda bu konuyuda ele alırlar. Saygılarımla..
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Erzurum Gazetesi