MENÜ
Erzurum 29°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Eşek gitti kamyonet geldi..
Ekonomi
30 Temmuz 2011 Cumartesi 07:26

Eşek gitti kamyonet geldi..

Karayolu ulaşımının gelişmediği dönemde köylerde yaşayanların iğneden ipliğe, aynadan cımbıza, boncuktan oyuncağa, astardan kumaşa her türlü ihtiyacını karşılayan çerçiler, zamana direniyor.


ERZURUM (İHA) - Karayolu ulaşımının gelişmediği dönemde köylerde yaşayanların iğneden ipliğe, aynadan cımbıza, boncuktan oyuncağa, astardan kumaşa her türlü ihtiyacını karşılayan çerçiler, zamana direniyor.
Bir eşek, beygir, at üzerinde veya arabalarında köy köy, mahalle mahalle gezip dolaşarak satan çerçiler bir köye gittiğinde kadınlar, kızlar, çocuklar etrafına üşüşerek, yağ, peynir, yün, arpa, darı, mercimek gibi ürünler karşılığında birçok ihtiyaçlarını alırlardı. Karayollarının gelişmesi ve motorlu araçların yaygınlaşması, ticari satış ağ ve yöntemlerinin ilerlemesi ve marketler zincirinin en ücra köşelere bile ulaşmasıyla çerçicilik önemini yitirdi.
Çerçilerin bir özelliği de köyler arasında, beyler, ağalar arasında, sevgililer, âşıklar arasında haber taşımaktı. Çerçiler, bu haber taşımayı bazen para karşılığında, bazen de Allah rızası için yaparlardı. Geçmişte köyde yaşayan vatandaşların vazgeçilmezi olan çerçilerin sayısı yok denecek kadar azaldı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Erzurum Gazetesi