MENÜ
Erzurum 33°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ekmek nimettir ama…!
Ekonomi
24 Aralık 2015 Perşembe 03:51

Ekmek nimettir ama…!

M.COŞKUN-2015 yılı ekmek israfında tavan yaptı. 2014 yılında günde en fazla 20 Bin’e ulaşan ekmek israfı bu yıl 30 Bin’e yükseldi. Bugünkü hesapla günlük ekmek israfı bedeli 27 Bin TL. Bir yıllık hesapta ise 9 Milyon 555 TL’nin çöpe gittiği görülüyor.

Fırıncılar Odası Başkanı Remzi Keteci, Ekmek israfının önüne geçilmesi için her fırın açana ruhsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

Ekmek israfının önüne geçilmesi gerektiğine dikkat çeken Keteci, “Erzurum’da günlük 30 bin adet çöpe atılıyor.  Bu israfın büyük bir bölümü de fırınların çokluğundan yaşanmaktadır. Her önüne gelen fırın açıyor. Bu kadar fırını Erzurum kaldıramıyor.   Erzurum’da fırın enflasyonunun önüme geçmek durumundayız. Her fırın açmak isteyenlere ruhsat verilmesin.  Bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşmektedir. Yeni işletmeler açılması konusunda yönetmelikler, şartnameler hazırlanmasına rağmen yerel yönetimler ruhsatlandırma konusunda yeni değişiklik yapılsın.” Diye konuştu.

FAZLASINI DEĞERLENDİRELİM

Keteci, “Bir tarafta yiyecek bir dilim ekmek bulamayan yığınlar, diğer tarafta tıka basa doyan, yiyemediğini de çöpe atan bir kitle var. Bu sürdürülebilir, adil bir tablo, kalkınma ya da refah da değildir. Bu hırstır, tamahtır, açgözlülüktür. Ekmek sadece bir gıda maddesi değildir. Nimettir. Biz ekmeğe saygı gösteren yere düştüğünde kaldıran başların üzerinde bir seviyede kuşlara nimet olsun diye yukarılarda tutan bir medeniyetin nesliyiz. Biz tasarruf ettikçe zenginleşen, zenginleştikçe tasarrufu artan bir millet olmak zorundayız. Gelir seviyesi yükseldikçe ekmek israfı da artıyor. Buradan da anlaşılacağı üzere ekmeği uzun süre saklamanın en etkili yolu olan buzdolabı halk arasında çok yaygın değil. Saklamayı bilmediğimiz gibi, ne olur ne olmaz diyerek ihtiyaçtan fazla ekmek alınıyor.” dedi

FIRIN SAYISI ARTTI HAKSIZ REKABET DURDURULMAZ OLDU

Fırın sayışların artmasıyla oluşan rekabetin çok kontrolsüz hale geldiğini de dile getiren Keteci, “Fırın sayısının her geçen gün artması ile haksız rekabet oluşuyor. Erzurum’da şu an fırıncılık sektörü olumsuz bir süreç yaşıyor. Üretim girdi maliyetlerinin yüksek olması da bu konuda bir diğer olumsuzluk. Haksız rekabet olgusu her geçen gün artıyor. Onlarca kişiye istihdam alanı oluşturan fırıncılık sektörü, ayakta kalma mücadelesi veriyor. Üretim girdi maliyetlerinin artmasıyla birçok esnafın kazanç elde edemez duruma geldi. Fırıncı esnafının zor bir süreç yaşıyor.” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 dumanlısu
 25 Aralık 2015 Cuma 00:45
sen ne iş yapıyorsun yılardır okoltukta
 ejder tepesi
 24 Aralık 2015 Perşembe 19:40
Ne olacak Allah eksik etmesin.Fiyatı 90 Krş. oldu ama kalite sıfır.Ekmekler taş gibi, akşamdan sabaha yiyilmez duruma geliyor.Bu yüzden de israf oluyor.Sayın Başkan sizin hiç vicdanınız sızlamıyor mu? Sizin hiç insafınız rahatsız olmuyor mu? Koca şehirde belli bir kaç fırının dışında diğerlerinin ekmekleri yiyilmiyor. İçleri hamur,dışları gösterişli.Başka bir şey değil.Geçende oğlum Trabzon'dan ekmek getirmişti,tam üç gün yedik ne bayatlama var ne bozulma ne de israf oluyor. Peki Sayın Başkan siz neden böyle ulvi bir görevi suiistimal ediyorsunuz?Hem fiyatını artırdınız hem kalitesini düşürdünüz.Bu fakir-fukaranın ekmeğiyle neden böyle oynuyorsunuz? Sizde hiç insaf,hiç merhamet yok mu? Para sizin gözünüzü neden kapamış? Unutmayınız ki sizin gibi para hırsında olanların gözünü bir avuç toprak doldurur.Vatandaş sizin umurunuzda bile değil.Siz ancak cebinizi düşünüyorsunuz.O aldığınız paralar haramdır.Sizin ibadetleriniz bile kabul olmaz.Allah sizi ıslah etsin.Âmin !..
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi