MENÜ
Erzurum -4°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ETÜ ve ATAUNİ'den Yenilenebilir Enerji Projesi
Araştırma İnceleme
9 Haziran 2022 Perşembe 16:30

ETÜ ve ATAUNİ'den Yenilenebilir Enerji Projesi

"Elektrokimyasal Anodizasyon Yöntemi ile Gözenekli Silisyum Membran Üretimi İçin Maskeleme" isimli çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent almaya hak kazandı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Meltem GÖR BÖLEN’in tamamlanan doktora tezi ile ortaya konulan ve Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tevhit Karacalı ve Prof. Dr. Hasan Efeoğlu'nun hak sahipliği bulunan  "Elektrokimyasal Anodizasyon Yöntemi ile Gözenekli Silisyum Membran Üretimi İçin Maskeleme" isimli çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanarak patent almaya hak kazandı.

Konuyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Dr. Öğretim Üyesi Meltem Gör Bölen, gözenekli silisyum, üstün optik ve elektriksel özellikleri nedeniyle dikkatleri üzerine çekmekte ve yaygın kullanım alanına sahip olmasına ilaveten enerjinin oldukça önem arz ettiği günümüzde dikkat çeken uygulama alanlarından birinin de yakıt pillerinde membran bileşeni olarak kullanılması olduğunu belirterek: “Membran olarak kullanım için gözeneklerin, silisyum dilimin kalınlığı boyunca açılması gerekmektedir. Ancak silisyum da gözenekler oluşturulurken dağılma ve kırılmanın olmaması için gözenekler tüm yüzeyde oluşturulmamalıdır. Bu nedenle silisyumda gözenek oluşturulurken taşıyıcı olarak görev yapmak üzere gözenek oluşmamış silisyum bölgeler bulundurulmalıdır. Söz konusu buluşta, silisyumda gözenek oluşturulurken, kullanılan en kontrollü ve güvenilir olan metot olarak kullanılan elektrokimyasal anodizasyon yönteminde taşıyıcı kısımları oluşturacak maskeleme için, literatürde ki uygulamalardan tamamen bağımsız, kolay, kısa sürede tamamlanan, özel bir ortam gerektirmeyen ve maliyeti düşük bir yöntem sunulmuştur. Ayrıca bu metot silisyumda gözenek oluşumu sağlarken kullanılan asite oldukça dayanıklı olduğu için membran üretiminde kullanılabilinmiştir. Bunun haricindeki uygulamalarda kullanılmak üzere gözenekli silisyum oluşumu için de kullanılabilinmektedir” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi