MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aydınlar, Güvenli Gıda’yı sorguladı
Sağlık-Yaşam
31 Mart 2013 Pazar 17:16

Aydınlar, Güvenli Gıda’yı sorguladı

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldız, Türk Aydınları Vakfı’nca gerçekleştirilen çalıştayda, katılımcıların çoğunluğunu Erzurumluların oluşturduğu topluluğa "Güvenli Gıda" konulu bir sunum yaptı.

SÜLEYMAN GÜRAKSIN
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Yıldız, Türk Aydınları Vakfı’nca gerçekleştirilen çalıştayda, katılımcıların çoğunluğunu Erzurumluların oluşturduğu topluluğa "Güvenli Gıda" konulu bir sunum yaptı.
ÇELİK’İN SUNUMU
Türk Aydınları Vakfı Genel Başkanı İsrafil Çalik, günümüzde gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmenin önem arz ettiğini vurgulayarak çalıştayda toplumu bilgilendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
YILDIZ’IN VURGULARI
Prof.Dr. Fatih Yıldız, su, çevre kirliliği, iklim değişikliklerinin küresel bir sorun olduğunu belirterek,
sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dünya ticaretinin 70 trilyon dolar civarında olduğunu, bu pazarın 150 şirket tarafından kontrol edildiğini hatırlatan Yıldız,  gıda ve içecek sektörünün 10 trilyon dolarlık bir pazarı bulunduğunu kaydetti.
Bilinçli bir tüketici olma gerçeğine dikkat  çeken Yıldız, ambalajlı gıdalarda etiket okuma alışkanlığını kazanmak gerektiğini, imalat yeri, içeriği ve son kullanma tarihlerinin gıda da olmazsa olmaz olduğunu aktardı.
ERZURUM GROS MARKET
Prof. Dr. Fatih Yıldız, Ankara'da, Erzurum gıda ve diğer ürünlerinin pazarlanacağı, İstanbul, Bursa, Ankara da örnekleri bulunan Gros marketin oluşturulması, marketleri destekleyecek organik gıda maddeleri üretiminin  Erzurum'da gerçekleştirilmesi gerektiğine işaret etti.
Erzurum’un organik gıda üretimi noktasında önemli avantajlar içerdiğini kaydeden Yıldız, ilin yüksek rakımının bir avantaj olduğunu anlattı. Erzurum’un temiz su kaynaklarına da atıfta bulunan Yıldız, bunun organik gıda üretimi için çok önemli olduğunu vurguladı.
Yıldız çalıştayın son bölümünde katılımcıların GDO’lu ürünler konusundaki sorularını cevaplandırdı.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ATİLLA
 2 Nisan 2013 Salı 23:24
BU KONU VE HELAL GIDA KONUSU UZUN ZAMANDEN BERİ KAMU OYUNDA TARTILIŞIYOR, PARDON TARTILIYORMUŞ GİBİ YAPILIYOR. OYSA BUGÜN YEDİĞİMİZ EKMEKTEN İÇTİĞİMİZ YOĞURDA, YIKANDIĞIMIZ ŞAMPUANDAN; SÜRDÜĞÜMÜZ RUJA KADAR BİRÇOK ÜRÜNLERİN İÇERİĞİNDE BİLİYORUZ Kİ HELAL OLMAYAN BİRTAKIM MADDELER KULLANILIYOR ( JELATİN GİBİ )...! AMA HALA BU ÜLKE VATANDAŞLARINA BU ÜRÜNLERİN KULLANILMASINDA NE YAZIKKİ SAĞLIKLI VE GÜVENİLİR BİR TEDBİR ALIP VATANDAŞI RAHATLATA BİLMİŞ DEĞİL. SAYIN HOCAM BU KONUDA ERZURUMUMUZUN HAVASININ ,SUYUNUN ,RAKIMININ SAĞLIKLI GIDA ÜRETİMİ İÇİN UYGUN OLDUĞUNU SÖYLÜYOR... DOĞRUDUR UYGUN DUR HATTA İLAVE EDEYİM BİZLERE OKULLARDA ERZURUM İÇİN TARIM VE HAYVANCILIK YAPILABİLİR YER DİYE ÖĞRETİLDİ.... HANİ NERDE ERZURUMDAN BU İŞLERE AKLI EREN BİR BABAYİĞİT ÇIKIP " BEN JELATİN FABRİKASI KURACAĞIM" DESE MİLLET VE DEVLETTE BUNU DESTEKLESE.... NERDEEE! TÜRKİYEYİ BU İŞE GERÇEK ANLAMDA HAZIRLAMAK İÇİN HOCAM GİBİ BİLİM ADAMLARININ BAŞTA ERZURUMLULARA OLMAK ÜZERE TÜM TÜRKİYEYE BIKMADAN USANMADAN BU MESELEYİ ANLATMALILAR... TEŞEKKÜRLER....
 MERTER
 1 Nisan 2013 Pazartesi 22:56
ODTÜ gibi uluslararası arenada kendini ispatlamış bir üniversite prof.u tarafından ele alınan bu konunun özellikle Atatürk Ünv.si tarafından da detaylandırılması ve izlenmesinin önemli olduğunu değerlendiriyorum. Bu konuda biz okuyucuları bilgilendiren sayın Güraksın'a da sevgiler, teşekkürler
 özkan
 1 Nisan 2013 Pazartesi 22:04
Her cinsten sağlıklı tüketilebilir yiyecekler bir marka da toplanabilirse tercih önceliği olabilir,bütçesi uygun olana... Emeğe teşekkürler.
 Mukaddes KAÇMALI
 1 Nisan 2013 Pazartesi 00:20
"Güvenli Gıda"... Bilinçsizlik! Evet ne yazık ki bilinçsiziz. Katılıma bakılırsa bilinçlenmeye de hiç niyetimiz yok. Gündemden düşmemeli. Belkide bu konu hakkında daha çok bilinçlendirme filmleri (Kamu Spotu) yapmalı. Ne kadar önemli olduğunu Prof.Dr. YILDIZ' dan dinlemek isterdim. İki kelime ile ifade ediliyor "Güvenli Gıda" ama derin bir mizacı var. Herşeyden önce insan sağlığı... Bu gibi paneller ile ilgili kamuoyuda bilgilendirmeli diye düşünüyorum. Farklı iller farklı üniversite yada kamu kuruluşları da konu hakkında kendilerini sorumlu hissedip üzerlerine düşeni yapmalı. Tabir-i caizse "Kapalı Kapılar Arkasında" yapılan bu önemli çalıştaydan bize notlar sunan başta Erzurum Gazetesi olmak üzere, Süleyman Bey' e teşekkür ederim. Duyarlı olunması gereken ve insan sağlığını birinci dereceden etkileyen kavramları iyi tanımalıyız.
 Erdal TOYGUN
 31 Mart 2013 Pazar 20:57
Bu konu bence her zaman güncelliğini korumalıdır. Kamuoyu GDO hakkında daha bilinçlendirilmelidir. Büyük marketlerin daha sıkı denetlenmesi ve halkın bu gibi alışveriş merkezlerinde ki satın alınacak malları daha yakından izleme bilincinin artırılması konuları sıcak tutulmalıdır. Bu gibi panellerin daha sık ve daha çoğulcu katılımlarla gerçekleştirilmesi dileğimdir. Emeği geçen tüm panelistlere ve yetkililere teşekkürler.
 Sebahattin Palabıyık
 31 Mart 2013 Pazar 20:49
Çok güzel bir haber. Erzurum Gross Market fikri gerçekten Erzurum2u kalkındıracak bir fikir. İlk defa bu haberde dile getirilmiş. Kutlarım
 MUSTAFA BAYIK
 31 Mart 2013 Pazar 20:19
yazının prof.Yıldız ın vurgularının yeraldığı 2nci paragrafta zikredilen bölümüne ilgili sektör yada bilanço ibaresi konulması haberi daha iyi okunur hale getirebilirmiydi.
 humeyra
 31 Mart 2013 Pazar 19:11
bır cok ınsanı degerlerı yetıstıren o kutsal sehırde organık urunlerınde yetısır olması bır suprız sayılmaz. Erzurumlu olmak ayrıcalıktır.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi