MENÜ
Erzurum 24°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2015 KUDAKA yılı oldu
Ekonomi
21 Ocak 2016 Perşembe 06:45

2015 KUDAKA yılı oldu

M.COŞKUN-ÖZEL-Erzurum'un kalkınmasına büyük katkı sağlayan Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) 2015'de 113 projeyi hayata geçirdi.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, ajans olarak 2015 yılında toplam 113 projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, bölgede hedefledikleri vizyonun gerçekleşmesi için 2016'da bu çalışmalara hız kesmeden devam edeceklerini ifade etti.

Genel Sekreter Vekili Dr. Mehmet Ali Çakal, "İktisadi Kalkınma Mali Destek Programında 37 proje,     Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programında 25 proje, Doğrudan Faaliyet Desteği Programında 17 proje, Teknik Destek Programında 33 proje ve  Güdümlü Proje Desteği 1 proje olmak üzere 2015 yılı içerisinde toplam 113 projeyi hayata geçirdik. 2015 yılındaki Ajansımızın aktif destekleri; İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı, Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programı, Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik destek programlarıdır. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programına ayrılan bütçe 8 milyon TL’dir. Bu programa 141 proje başvurusu yapılmış, 52 proje başarılı bulunmuştur. Bunlardan 37’si ile sözleşme imzalamıştır. Yerel Kapasitenin Artırılması Mali Destek Programına ayrılan bütçe 4 milyon TL’dir. Bu programa toplamda 162 proje başvurusu yapılmıştır. Başarılı bulunan 31 projeden 25’i ile sözleşme imzalamıştır.Doğrudan Faaliyet Desteği Programına ayrılan bütçe 1 milyon TL’dir. Bu programa 46 proje başvurusu yapılmıştır. Bunlardan 18’i başarılı olup, 17’si ile sözleşme imzalanmıştır.Teknik Destek Programına ayrılan bütçe 250 bin TL’dir. Yapılan 53 proje başvurusunun 33’ü başarılı bulunmuş ve hepsiyle sözleşme imzalanmıştır" diye konuştu.

2016 YILINA 11 MİLYON 250 BİN TL BÜTÇE AYRILDI

Bölgenin belirlenen vizyonu yakalayabilmesi için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini söyleyen Dr. Mehmet Ali Çakal, 2016 'da yapılacak destekler için 11 Milyon 250 bin TL bütçe ayırdıklarını ifade etti. Çakal, "Tarımsal Üretim Altyapısının Geliştirilmesi Mali Destek Programı (Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlara) 3,5 Milyon TL, Üretimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı (Kar Amacı Güden Kuruluşlara) 6,5 Milyon TL, Doğrudan Faaliyet Desteği (DFD) 1 Milyon TL, Teknik Destek Programı (TD) ise 250 Bin TL bütçe ayrılmıştır" dedi.

"TRA1 DÜZEY BÖLGE 2 PLANI " İNSAN ODAKLI KALKINMA ANLAYIŞI ORTAYA KOYUYOR

Ajansın yaklaşık 4 bin kişinin katkısını alarak yoğun bir süreçte hazırladığı TRA1 Düzey 2 Bölge Planı'nın(2014-2023) bölgenin sosyoekonomik kalkınması için insan odaklı bir kalkınma anlayışı ortaya koyduğunu belirten Genel Sekreter Vekili şöyle konuştu; "Plana göre bölgede insan üretim için kaynak, nitelikli kazanç için sosyal sermaye ve yaşam için de odak olarak kabul edilmektedir. Bölgede mal ve hizmet üreten sektörler olan tarım, turizm, sanayi ve diğer hizmetler sektörlerinde kaliteli insan kaynağı olmadan nitelikli üretimin olmayacağı aşikârdır. Nitelikli üretimin kazanca dönüşebilmesi için düşük maliyetin ve yüksek karlılığın sağlanması açısından sosyal sermayenin geliştirilmesi ve bölgede ekonomik ve sosyal canlılığı sağlamak ve sürdürmek için odağına insanı koyan ve iç ve dış çevresine yönelik cazibesi olan yerleşim mekânlarına sahip bir bölgenin oluşturulması gereklidir."

"VİZYONUMUZ BÖLGENİN YAŞANABİLİRLİĞİNİ ARTIRMAK"

Kuzeydoğu Kalkınma Ajansının vizyonundan bahseden Çakal,  Ajansın hazırlamış olduğu bölge planında bölgenin vizyonunu “yüksek irtifa ve bozulmamış doğal yapıdan kaynaklanan ayırt edici özelliklere sahip tarımsal ürün miktarını artırmış; ürettiğini işleyerek değerinde pazarlayan; kaliteli ve çeşitli hizmet sunumu ile iç ve dış yakın coğrafyası için çekim merkezi olmuş; yaşanabilirliği yüksek bir bölge olmak” şeklinde tanımladı. Çakal, Bölgenin belirlenen vizyonu yakalayabilmesi için ise belirlenen gelişme eksenleri; başta nitelikli ve ayırt edici özellikteki ürünler olmak üzere tarımsal üretimin miktar ve kalitesinin artırılması; bölgede üretilen hammaddenin işlenerek katma değerli ürün haline getirilmesi; sunduğu kaliteli hizmetler ile bölgenin yakın ve uzak coğrafyası için bir sunum merkezi haline gelmesi ve bölgenin yaşanabilirliğinin artırılması gerektiğini söyledi.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi