MENÜ
Erzurum 16°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Vatandaştan yerel yönetimlere birkaç uyarı
Bünyamin Aydemir
YAZARLAR
20 Ekim 2014 Pazartesi

Vatandaştan yerel yönetimlere birkaç uyarı

Bazı caddelerde yapılan kaldırım ve ışıklandırma çalışmalarına dair yazdıklarımız ortada. Küçük dokunuşlar güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor diye tarif etmiştik.

Lakin okurlarımızdan -kendi ifadeleriyle- “küçük düzeltmeler” yapmamız talebi var.

Söylediklerini aynen aktaralım sonra devam edelim.

Diyorlar ki, “ Doğrudur, bazı caddelerde yapılan çalışmaları bizler de çok yerinde buluyoruz. Ancak bunları yaparken şehri bir bütün olarak ele almak gerekmez mi? Yani siz Mumcu’da yaptığınız bir kaldırım genişletmesiyle Cumhuriyet Caddesindeki trafik akışına ne ölçüde darbe vuracağınızın da hesabını yapmak zorundasınız. Bakınız, Atatürk Evi’nin bulunduğu kısımda yapılan cadde düzenlemesi oradaki park alanını bütünüyle yok etti. Hal böyle olunca da, oralara park ederek çevre esnaftan alışveriş yapanlar artık sırf bu yüzden gelmez oldular. Hatta, park yeri fakiri olduğumuzdan, oralarda kapanan alanlar Cumhuriyet caddesinde yoğunlaşmaya sebep olup, burayı da nefes alınamaz hale soktu. Sizden ricamız olayın bu boyutunu da kaleme almanız”.

Doğrusu, en önemli tarafı atlamışız.

Öyle ya, bir araçlık park alanı bile büyük ihtiyaç haline gelmişse, yapılacak düzenlemelerde bunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Belediyecilik zor iş.

Attığınız her adım bütün bir kenti etkiliyor.

Bir yerde gördüğünüz eksikliği gidermeye çalışırken hayatın her sahasını dikkate almanız gerekecek.

Aksi halde ekonomik, sosyal, kültürel parametreleri bir anda ters yüz etmeniz içten bile değil.

Öyleyse duyarlı okurlarımızın bu uyarısını ilgili ve yetkili kişiler dikkate alsınlar.

 

***
Park yerinden bahsetmişken aylar önce kaleme aldığımız bir durumu yeniden hatırlatmakta fayda görüyoruz.

Yine okurlarımızın uyarısını dile getirmiştik.

Araç Kiralama firmalarınca apartman önlerine park edilen onlarca kiralık aracın günlerce aynı yerde bırakılıp oralarda ikamet edenlere park imkanı tanınmaması.

Bu, aleni bir haksızlıktır.

Yerel yönetimler, bildiğimiz kadarıyla park yerine ait vatandaştan emlak vergisinin içine konulmuş bir ücret almasına rağmen onların bu yöndeki hak ve hukuklarını koruma noktasında sorumlu davranmıyorlar.

Düşünsenize, 60 dairelik bir apartmanın altında 10 metrekarelik bir dükkanı kiralayan bir zat, araç kiralama işine başlıyor ve asgari 5 aracını o binanın çevresine park ediyor.

Günler boyu böyle devam edip gidiyor.

Oysa, bu firmalara araçlarını kapalı park yerlerine ya da meskun alan dışına park mecburiyeti getirilsin demiştik.

Aracını kiralarken internet ortamından yahut teknolojik farklı enstrümanlardan istifade yoluna gidilebileceğini de kayda geçmiştik.

Görebildiğimiz kadarıyla en küçük bir takip ve gelişme yok.

Bu noktada yine okurlarımızdan birisinin bir mesajı var.

Diyor ki, “işyerimizin altında bir çiçekçi var. Dükkanının önüne gelişi güzel park yapılmasın diye birkaç çiçek koyuyordu. Geçenlerde zabıta gelip bu çiçekleri kaldırdı. Oysa az beride tam 13 aracını herkesin istifadesindeki park alanına çekmiş araç kiralama firmasına en küçük bir ses çıkarmıyorlar!”

Elçiye zeval olmaz, olduğu gibi aktarıyoruz.

 

***
Bu başlıkta bir de şehirdeki temizlikten bahsedelim.

Kenar muhitleri çok bilmemekle birlikte ana arterlerde güzel çalışmalar yapılıyor. Sabahın saat 4’ünde başlayan hummalı bir çalışma gözlüyoruz.  Çalışanlar boş caddeleri tertemiz ediyorlar.

Bir de eskiye oranla, motorlu temizleme araçlarının sayısında artış var. Güzergâhlarındaki döküntüleri vakumlayarak temiz bir hale getiriyorlar.

Yine, ana caddeler için suyla yıkama uygulaması var ki, tek kelimeyle harika. Bununla ilgili olarak da, çevremizden çok olumlu mesajlar alıyoruz.

Özellikle Aziziye İlçesi bu noktada 5 yıldızı hak ediyor.

Notlar vatandaşa ait.

Not düşülecek önemli bir nokta, yapay yaklaşımların uzun vadede işe yaramıyor olmasıdır.

İçten olursanız, kamu vicdanı -muhalif siyasi görüşte olanlar dahi- hakkınızı teslim ediyor.

Emin olun. Emin olun.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mami
 22 Ekim 2014 Çarşamba 22:26
12 yıldır bu sorunlar halen çözülemedi? Geri mi kaldık? Her şehir ilerlerken biz bu basit sorunları 15 yıldır çözemedik mi?
 misafir
 22 Ekim 2014 Çarşamba 08:15
Duzenleme yapilan caddelere 'bu caddenin duzenlemesi belediye tarafindan yapilmistir ' yaziyor cadde sokak duzenlemesini baska hangi kurum yapacakti ki?
 yavuz işleyenoğlu
 20 Ekim 2014 Pazartesi 13:03
araba kiralayanlar birde kabadayıki hele birşey dede gör. adamı dövmeye yeltenirler. belediyeler bunlara hiçbirşey demiyor. yazıklar olsun. verdiğim oyum haram olsun.
 Moda
 20 Ekim 2014 Pazartesi 13:02
Büyükşehir yaptı hemen şimdi yakutiye taklit ediyor. behey adamlar insan ezbere iş yaparsa sonu millete dert olur bunu şimdiye kadar anlamadıysanız ne zaman kavrarsınız. kaç dönemdir belediye başkanısınız.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi