MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Tebriz'e Uçuşlar Erzurum'da Umutları Canlandırdı
Ela Karasu
YAZARLAR
23 Temmuz 2012 Pazartesi

Tebriz'e Uçuşlar Erzurum'da Umutları Canlandırdı

Geçtiğimiz ay Erzurum bağlantılı Tebriz uçak seferleri start aldı. Erzurum'da bir ilk gerçekleşti. Artık kent yurtdışı tarifeli ilk uçak seferini başlatmış oldu. Bu bağlantı, ekonomik - kültürel anlamda bir köprü oluşturacak. Hem Doğu Anadolu Bölgesi hem de Türkiye açısından sevindirici gelişme.
Tabi ki bizi Tebriz'le kısa mesafede buluşturacak olan bu seferin mimarı MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli. Konunun öneminden yola çıkan Güvenli, bir yıl önce Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil'i Erzurum'a davet ederek 'ulaşım zirvesinde' söz aldı. Gün gün, hafta hafta, ay ay takipçisi oldu. Sirkülasyonun yoğun olduğu yerlere uçak yetiştiremeyen Türk Hava Yolları için de karar vermek kolay değildi. Sonuç itibariyle ölü yatırım gibiydi. Siyasi iradeyi yanına alan Güvenli, Erzurum'daki sivil toplum örgütlerinin desteğinden de güç alarak Tebriz'i gündemin ana konusu haline getirdi. Sonrasında THY Genel Müdürü Kotil, geçtiğimiz Haziran ayında seferlerin başladığını müjde niteliğinde açıkladı.
İran'la daha güvenli bir ticaret açısından hava ulaşımının iş dünyamız açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. 2011 yılında Erzurum'un gerçekleşen ihracatı 25 milyon dolar civarındaydı. Yani ihracat yok gibi bir şey. Bundan sonrası için denilebilirki Erzurum ile Tebriz arasında doğrudan uçak seferlerinin başlamış olması çok büyük ihracat fırsatlarını da ortaya çıkaracak. Böylelikle Erzurum'da çok daha uygun koşullarda bir ihracat altyapısı oluşacak. Yeni iş bağlantıları ile şimdilerde çok düşük olan ihracat rakamlarımızı milyar dolarlık rakamlara çıkarmanın pekala mümkün.
Umut ediyorum ki, Tebriz'le başlayan uçak seferleri, ilerleyen dönemlerde Bakü ve Tiflis'i de içine alacak şekilde genişletilecek. Hatta Soçi, Tahran ve belki de Moskova uçuşları bile Erzurum'dan mümkün hale gelecek. Böylelikle, Erzurum'dan dünyaya güçlü kapıların açılmasına imkan sağlanmasını bekliyoruz.
Erzurum, böylelikle sadece ticari alanda değil, turizm, eğitim, sağlık ve spor alanlarında da hareketliliklerin yaşandığı bir kente dönüşecek. Bilindiği üzere İranlı turistleri Türkiye'nin her yerinde görmek mümkün. Bizim havayolu ulaşımının da açılmasıyla, bu turist potansiyelinden Erzurum da payına düşeni alacaktır. Uzun yıllardan beri Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin komşu ülkelerle sınır ticareti yapmasının önemi yetkili merciler tarafından uzun zamandır dile getiriliyordu. Uçak seferleri sınır ticaretine de yepyeni bir ivme kazandıracağa benziyor.
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Mustafa Güvenli'nin, bir sözü var. "400 kilometre uzağa bakmayı öğrenmemiz gerekir. Havanda su dövmek yerine, iş yapma zamanı" diyor. Komşumuzla giderek gelişen ve güç kazanan ticari, ekonomik ilişkiler hedeflediğimiz düşünülürse, Güvenli gibi işadamlarının önümüzün açılmasında büyük pay sahibi olacağını düşünüyorum.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi