MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Spor ve Turizm
Ela Karasu
YAZARLAR
17 Ağustos 2012 Cuma

Spor ve Turizm

Geçtiğimiz günlerde bir futbol karşılaşmasının turizm ve ekonomide yarattığı canlılığa tanık oldum. Yer Erzurum, konu Süper Kupa finali. Futbol Federasyonu'nun geçen yılın Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe arasında oynanacak Süper Kupa finalinin Erzurum'da yapılacağını açıklanmasının ardından kentte yoğun bir hareketlilik yaşandı..
Bu finalin turizm ve ekonomik kazanç potansiyelini gören Dadaşlar diyarı Erzurum'da hazırlıklara günler öncesinden başlandı. Nihayetinde beklenen gün de geldi. Ramazan rehavetiyle dingin, kendi haline bir ritm tutturan Erzurum'da ortalığı taraftarların cıvıl cıvıl görüntüsü kapladı. Esnaf hareketlendi. Sokaklar hınca hınç insanla doldu. Dışardan yaklaşık 15 bin taraftar geldi.
Yurtdışından da katılım az değildi. Çevre illerden otobüsler dolusu insan taşındı. Ek uçak seferleri düzenlendi. Uçak, otobüs, tren, özel araçlar insan kalabalığıyla doluydu. Erzurum'u ilk kez gören bir çok kişi kentle özdeşleşen meşhur çağ kebabı ile kadayıf dolmasının tadına bakmaktan kendini alamadı. Yine, kentin siyah incisi olarak tanınan Oltu taşından tesbihler, takılar, süs eşyaları, kol düğmesi, rozet, kravat iğnesi, ağızlık da yok sattı. Tüm oteller 3 gün boyunca tam kapasiteyle hizmet verdi. Herşey güzel geçti tabi Futbol Federasyonu'nun organize ettiği bilet satışındaki beceriksizliği saymazsak.
Erzurumspor'un 3 yıl kaldığı Süper Lig'e 2001'de veda etmesiyle futbola özlemi artan Erzurumlu sporseverler de 11 yıl aradan sonra böylesi asırlık olmuş rekabete ev sahipliği yapmaktan mutlu oldu.
Kentlerin ekonomilerini değiştiren böylesi bir derbi Erzurum' da hatırı sayılır kabul gördü. Süper Kupa finaline hazırlık sürecinden, maçın oynandığı anlar ve sonrasına varıncaya kadar organizasyonun her aşaması Erzurum'a yakışır ve yaraşır güzellikte bir tablo oluşturdu. Dadaşın misafirperverliği, ilgisi, sıcaklığı ve olgunluğu, Erzurum'un farkını bir kez daha ortaya koydu.
Transfermarkt'ın verilerine göre yeni sezon öncesi Galatasaraylı oyuncuların toplam değeri 345 milyon lira. Fenerbahçeli oyuncuların ise 340 milyon lira. Yani, ülkenin en pahalı iki takımı arasında toplamda 685 milyon liralık bir maç izlendi. Tarihinde ilk defa böyle müstesna organizasyona ev sahipliği yapmak Erzurum ekonomisinde kısa bir süre için bile olsa ciddi bir kıpırdanış yarattı. Kent, bu organizasyonda rüştünü ispatladı. Artık Erzurum'dan bundan sonraki süreçte futbol ve kamp merkezi olma yolunda kararlı adımlar atmasını bekliyoruz. Erzurum'da hava şartları bu tür kamplar için çok uygun. Kentin tek eksikliği antrenman sahaları. Kurulacak antreman sahalarıyla Erzurum'un kamp için özellikle büyük takımların gözdesi olacağına inanıyorum.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları sayesinde Erzurum yaklaşık 700 milyon liraya mal olan kış sporları tesislerinin sahibi oldu. Bu tesislerin atıl kalmaması için ulusal ve uluslararası organizasyonların sürekliliğinin olması gerekiyor. Böyle bir gelişme yakalanırsa Erzurum'un tanıtımına da büyük katkı sağlanır.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi