MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Peynir Zamanı
Yavuz Öztürkler
YAZARLAR
12 Haziran 2020 Cuma

Peynir Zamanı

Mayıs ayında ne çok önemli gün ve hafta varmış…

 Neredeyse  Mayıs’ın her günü önemli bir etkinliğe ayrılmış. Bunlardan üçü üretim ve baharla ilgili…

14 Mayıs: Dünya çiftçiler günü

15 Mayıs: Yeryüzü iklim günü

21 Mayıs: Dünya süt günü

Dünya Süt Günü 1956’dan 2001 yılına kadar 21 Mayıs’ta kutlanırken BM, FAO ve Dünya Sütçülük Federasyonu’nun kararıyla Dünya Süt Günü 1 Haziran olarak ilan edildi.  Yani bizim yöredeki deyimiyle yaz  başı Dünya süt günü oldu.

Mayıs’tan Haziran’a ve Temmuz’a uzayan bir bereket zamanı geldi.

Korona günlerinde net bir şekilde anlaşıldı ki, makineler, arabalar ve  markalı telefonlar yenilmiyor. İnsanlar marketlere ve daha çok temel gıda maddelerine hücum etti.

Korona günlerinde insanlık cepten yedi. Stoklar erimeye başladı. 

Mayıs ayı baharın en verimli ayı. Süt’ün ve çiftçilerin  ayı. Üretimin doruğa çıktığı, yeşilin bin bir nimete dönüştüğü ay...  Bu ayda yeşillikler, çiçekler ve doğanın her türlü rengi daha bir etkileyici ve büyüleyici.

Korona günlerinde eriyen süt ürünleri stoklarımız yine bu ayda dolacak yine bu ayda doğa bize nimetlerini sunacak.

Mayıs üretimin baharı olunca peynirin de baharı oldu. Derken Haziran’la doğa daha da canlandı.

Korona sonrası eksilenleri yerine koymak normalleşmeye doğru (asla gevşemeden)  bir çok adım kuşkusuz atılmalıdır.  Ama yemeyi, içmeyi ve sağlığı ertelemek mümkün değil.

Korona sonrası birçok sektör desteklenmeli, ama tarım, hayvancılık ve gıda sektörü daha fazla desteklenmelidir. Bu sektörün her alanında  AR-GE ve inovasyon çalışmalarına daha çok önem verilmelidir.   Korona krizini ilk yaşayan Çin bu süreçte acilen yürüttüğü eylemlerin ve tedbirlerin başına Tarım ve hayvancılığı koydu,  seyahat izni planlarında Tarım ve Hayvancılığı önceledi. Geçenlerde Ülkemizden  Çin’e süt ürünleri ihracatına izin verildiği açıklandı, 54 firma listeye girdi. Yunanistan’dan Feta peyniri itihal eden Çin’in bizden de peynir alması geç olsa da umarım bundan sonra gerçekleşir.

Özellikle peynir hayvancılığın bir lokomotif ürünü olarak ayrı bir başlık olarak mercek altına alınmalıdır. Öyle görünüyor ki bundan sonra insanlık küresel salgın gerçeği ile yaşayacak. Bu noktada dayanıklı gıda mamulleri daha fazla ön plana çıkacak.  Bana göre,  bunlardan  biri ve belki de birincisi peynirdir.

Korona sürecinde Mayıs ayında vaka sayısı azalmaya  başladı, doğa ve iklim en munis ve müşfik halini korona sürecinde de gösterdi.  Ne güzel bir tesadüftür ki birçok özel gün ve hafta ile birlikte   Milli Bayramımızı ve Ramazan Bayramımızı  da Mayıs ayında kutladık.

Bu bahar korona ile gelse de bir Tarım ve Hayvancılık ülkesi olan musibet gibi görünen bu süreç yurdumuz için daha fazla güçlenmenin ve şahlanmanın bir başlangıcı olabilir.  Ülkemiz bu sıkıntılardan güçlenerek çıkabilir. Çünkü dünyada korona sonrası Tarım, hayvancılık ve gıda üretimi kazanacak. Süt ürünleri üretimi daha fazla desteklenmeli ve teşvik edilmeli. Türkiye  birçok hayvansal mamulle birlikte daha fazla peynir üretecek ve fazlasını dışa satacak potansiyelde bir ülkedir. Yeter ki doğru stratejiler  geliştirilsin…

Yani bu zor günlerin ardından biz de kazanacağız.

Ülkemiz de kazanacak.

Uzun süre saklanabilen bir süt mamulü  olan peynir de kazanacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi