“Olan da hayır vardır” derler...
Eskiler bunu “fi vaka ma hayr” şeklinde orjinalinden terennüm ederler...
Buna ilişkin bir hikaye aktararıp kral ile yakın arkadaşının başından geçenlerle, "Her işte bir hayır vardır" diye düşünmenin ne denli doğru olduğunu anlatmaya çalışalım...
***
“Kral ava çok meraklıdır. En önemli danışmanı olan yakın bir arkadaşının da avda hep yanında bulunmasını ister. Bir gün yine hep birlikte ava çıkılmıştır. Kralın tüfekleri sürekli hazır tutulmakta, elini kaldırdığı anda doldurulmuş hazır bir tüfek uzatılmaktadır.
Av devam ederken bir talihsizlik olur, kral tetiğe bastığı anda tüfek patlar, parçalanır ve kralın parmağını uçurur. Kral müthiş öfkelenir, tüfekleri hazırlamakla görevli bütün hizmetkârların cezalandırılmasını ister.
Acıyla kıvranarak bağırıp çağırırken arkadaşı yanına yaklaşır ve "Sakin ol, her işte bir hayır vardır, bunda da bir hayır vardır" der.
Bu söz kralı sakinleştireceğine iyice çıldırtır, en yakın arkadaşının da zindana atılmasını emreder...
Aradan bir yıl geçer.
Kral maiyetiyle birlikte ava çıkmıştır. Bu kez kendi topraklarından iyice uzaklaşırlar ve vahşi kabilelerin yaşadığı derinliklere dalarlar. K
orkulan olur, bir kabile saldırır, muhafızları öldürür. Kral ve birkaç adamını köylerine götüren vahşiler birden kralın bir parmağının olmadığını görürler. Büyücü bir şeyler söyler, kralı serbest bırakır diğer esirleri öldürürler.
Kral evine döner dönmez emir verir, zindandaki arkadaşının salınmasını ve yanına getirilmesini ister. Gelince boynuna sarılır, özür diler. "Bunda bir hayır var dediğin zaman çok kızmış seni zindana artırmıştım, ama sen haklı çıktın, bu kaza sayesinde ölümden kurtuldum" der.
Arkadaşından defalarca özür diler, "Senin gibi bir dostumu bir yıldır zindanda tuttuğum için çok üzgünüm" diye tekrar eder.
Arkadaşı "Bunda da bir hayır var, anlamadın mı?" der. Kral "En yakın dostunu bir yıl hapiste tutmanın ne hayırı olacak" diye sorar. Arkadaşı cevap verir: "Eğer beni hapse attırmasaydın bu son avında ben yine yanında olacaktım ve vahşiler beni de öldürecekti..."
Her şeyi her zaman bir "hayra" bağlamak ve gelecek için umut taşımak insanı çok rahatlattığı için kesinlikle faydalı bir duygudur.