MENÜ
Erzurum 12°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kalp Krizinden Ölümde Dünya Birincisi Olmamalıyız!
M.Tevhit Gülseven
YAZARLAR
1 Haziran 2020 Pazartesi

Kalp Krizinden Ölümde Dünya Birincisi Olmamalıyız!

“Türkiye kalp krizinden ölümde dünya sıralamasında birinci sırayı alıyor” Prof. Dr. Esat Akıncı. (Avrasya Üniversitesi Kardiyoloji Cerrahi Uzmanı).

Haber NTV kaynaklı ve 2018 yılına ait!

Yirmi yıl kardiyoloji hekimlerine ilaç tanıtımı yaptım. Kardiyoloji servislerini, işleyişlerini biliyorum. Birçok değerli kardiyoloji uzmanını yakinen tanıdım. Birçok değerli kardiyoloji uzmanı ile hâlen görüşüyorum.

İş için ziyaret ettim, hasta olarak ziyaret ediyorum.

Hastaların ciddi şekilde bilgi eksikliği olduğunu, genel sağlık ve kalp sağlığı hakkında yeteri kadar vatandaşın bilgisi olmadığını kardiyoloji uzmanlarından biliyorum.

Vatandaşlarımıza kalp krizinin belirtileri detaylı bir şekilde medyada kardiyoloji uzmanları tarafından anlatılmalıdır. Kısa metrajlı bilgi paylaşımları görsel olarak sıklıkla tekrarlanmalıdır. Kalp krizinde hayat kurtaracak ilk bilgi, ağrının göğüs dışında herhangi bir yerde de olabileceğidir.

Vatandaşlarımıza iki noktanın çok iyi anlatılması gerekmektedir; kalp krizi belirtileri nelerdir, nasıl yaşanıyor ve bu belirtileri yaşayan hastaların acil olarak ne yapabilecekleri de kardiyoloji uzmanları tarafından anlatılmalıdır.

Bir kısım insanımız kalp hastalık belirtileri sinyaller vermeye başladığında geçer diye düşünüyorlar, bir kısmı tansiyon ilacı kullanırsam vücudum alışır diye tansiyon ilaçlarını kullanmıyorlar.

Devlete düşen işlerin başında; göğüs ağrısı şikâyeti olan hastalara ambülans gönderirken; ambülansta mutlaka doktor olmalıdır. Daha önce göğüs ağrısı sebebiyle ambülans çağırdığımda ambülansla doktor gelmedi, bir hemşire ile hastabakıcı geldiler. Yakinen şahit oldum.

Hastalar en yakın sağlık kuruluşuna değil, kalp krizinin teşhis ve tedavisinin yapıldığı merkeze gitmeli veya yönlendirilmelidir. (Vakit kaybetmemeli). Mesela anjiyo yapılamayan hastaneye gitmemek gibi!

Kalp krizi gelmeden birçok kere erken uyarı verdiğinde bilinçli insanların derhal bir kardiyoloji uzmanına başvurması, oluşabilecek risk ve tehlikeleri önlemede faydalı olabilir. Sağlık Bakanlığınca bu erken uyarı belirtileri bir kardiyolog tarafından medya programlarıyla vatandaşa anlatılmalıdır.

Acillerde mümkün olduğu kadar bir kardiyoloji uzmanının olması, devletin yapabileceği doğru işlerdendir.

Göğüs ağrısı şikâyetiyle acile gelen hastaların acilde bekletilmesi, kardiyoloji servisine gönderilmemesi hata gibi görünmektedir. Kararsız (Unstabil Angına Pectoris) göğüs ağrılarının sonunda kalp krizi (MI) ve ölüm riskinin yüksek olduğu muhakkaktır.

(Göğüs ağrısı nedeniyle ambülans çağırdım, bir fakülte aciline gittim,  beklerken göğüs ağrılarımın kararsız olduğunu söyledim, üç saat acilde bekledim,   ağır bir kalp krizi geçirdim, sonra anjiyoya alındım, damar açıldı vs, ama kalp de hasar almış oldu. Orada bekletmeden anjiyo yapılan bir üniteye gitseydim, muhtemelen kalp krizi geçirmeyecektim).

Kalp krizi geçirdikten sonra geçmiş olsun için telefon açan, ziyaretime gelen insanların şikâyetleri de benim şikâyetlerimle benzerlik gösterince, benim yaşadıklarımı birçok kişinin yaşadığını gördüm. Acilde bekletilen hastaların bir kısmı acile kardiyolog gelmesinde ısrar etmişler; bunun önlemini almak, kalp hastalık riskini azaltmak açısından önemlidir!

Vatandaşın bilgilendirilmesi ve sistemin eksik yönlerinin giderilmesi vatandaşın sağlığı açısından önemlidir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi