MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Öksürük Baba
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
28 Mayıs 2014 Çarşamba

Erzurum’un Kandilleri-Öksürük Baba

BİR SAHABE KABRİ

 Kabir ziyaret gezilerimizde, dikkatimizi çeken bir husus da, bazı kabirlerin çevresinde Ayet el Kürsü işlenmiş olduğunu görmemiz oldu. Bu durumu araştırdığımızda karşımıza çıkan ifade "Sahabe kabirlerinin diğer kabirlerden ayırt edilmesi ve kayıp olmaması için mezar taşlarına ve çevre taşlara Ayetel Kürsü işlenmiştir.

Bir mezar taşı üzerinde Ayet el Kürsü var ise, orada yatanın bir Sahabe olduğunun işaretidir. “Bu rivayeti Emekli Müftü Büyük âlim Hacı Halis Emek Hoca Efendi ve Hacı Mehmet Kırkıncı Hoca Efendilere sorduğumuzda almış olduğumuz cevap “Mezar taşı üzerinde Ayetel Kürsü var ise, orda yatanın bir sahabe olduğunun işaretidir. Diğer kabirlerden ayırt edilmesi için Abbasi ve Selçuklular döneminden beri böyle bir usul tercih edilmiştir.” dediler.

Karskapı caddesinde, Çifte kardeşler kabristanından yüz metre doğu tarafı, caddenin sol tarafında, çevresi taş duvarla çevrili olan, ahalinin hastalarını ziyaret için götürdükleri, Huy kesen veya Öksürük baba, tükürük nene gibi isim taktıkları iki mezarın sandukalarının dört tarafına nefis bir sülüs ile Ayet el kürsü yazılmıştır. Bu edinilen bilgiler ışığında burada yatan bu bay ve bayanın (Evli olmaları kuvvetle muhtemel) sahabe oldukları anlaşılıyor. Tarihi süreç içerisindeki istilalarda, şehrin yakılıp, yıkılmasından bunlarda nasiplerini almış olmalılar ki baş ve ayak taşları tahrip edilmiş, isimlerini tespit edemedik. Tespit edebildiğimiz bunların Sahabe olmaları. Bu iki Sahabemizin ruhları şad makamları cennet olsun.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Utku Kemal
 6 Haziran 2014 Cuma 16:45
Dedecim, yeni kitabın hayırlı olsun. Ellerinden öperim.
 misafir
 29 Mayıs 2014 Perşembe 19:28
merak etmeyin ben nazlı baba huy keser demedim.bu halk inanışı ve yapılan bir şey belki eski adetlerden geliyor .ben inanıyorum ve yaptım demedim.izanımız çok şükür yerinde.
 dadaş
 29 Mayıs 2014 Perşembe 16:59
hocam kitabınız çıkmış. allah hayırlı etsin. bursa da bulabileceğimiz yerler hakkında malumat verirseniz memnun olurum.
 misafir günaha giriyorsun
 29 Mayıs 2014 Perşembe 12:59
Hakkın rahmetine kavuşmuş bir insan, nasıl huy keser? Bu ne biçim bir inançtır ki, islam dini ile alakası yoktur. Allaha ibadet ve Allahtan yardım istemek hakikatine terstir bu söylem. Ölü kendisi rahmete muhtaç iken, ona ilahi bir güç yüklemek küfür değil midir? Eğer bu dünyadan ayrılmış bir insanın, yaşayanlara yardımı olsa, zaten Hz.Peygamber yeter. Türbelerden yardım istemek dinden çıkma tehlikesini doğurur. Müslümanın ölçüsü yalnız Allahtan istemektir. Türbelerde yatan insanlar iyi insanlar olabilir, onu da Allah bilir. Hristiyanların azizleri için mum yakma örfünü islama bulaştırmayın. Biz Allahın kuluyuz ve ancak ona ibadet eder ve ancak ondan yardım isteriz. Lütfen izan, lütfen izan.
 misafir
 28 Mayıs 2014 Çarşamba 23:45
hasankaledeki nazlı baba dada çocukların huyu kesilirmiş.kim olduğunu bilmiyorum.hasan baba ve nazlı baba çoban dede hakkındada yazarsanız sevinirim. seyitler baba diye anılırmış. hasan baba pasin savaşında şehit olan çağrı beyin oğlu hasan mıdır.hocam ellerinize sağlık bize tanıttığınız değerler için.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi