MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’un Kandilleri-Hacı Nurullah (Telli) Efendi
Abdurrezzak Türk
YAZARLAR
30 Nisan 2014 Çarşamba

Erzurum’un Kandilleri-Hacı Nurullah (Telli) Efendi

Hacı Nurullah Efendi: Hacı Abdulkadir Efendi’nin oğludur. Erzurum Yoncalık Mahallesi’nde olup 1875’de dünyaya teşrif etmiştir. 1960 yıllında 85 yaşlarında vefat etmiş, kabri Dumlu’da kendi tarlasının başkısmındadır. Kabrini kendisi evvelden kazıp lahtinide yaptıktan sonra her Cuma akşamı ölümü hatırlamak için mezarına girip yatarmış. Efe hazretlerinin Hülasatü’l-Hakayık adlı eserinin 783 sayfasında Hacı Nurullah Efendiden “Nurullah Paşa: 1960’lı yıllarda 80-85 yaşlarında vefat etmiştir. Kabri Dumlu’dadır. İri cüsseli, yakışıklı, nüranı çehreli, cesur ve gayretli bir zattır. Kur’ân-ı Kerîm’in yasaklandığı dönemde, hiç kimseden çekinmeden Kur’an eğitimine devam etmiştir. Efe Hazretleri’ne mensuptur.” diye geçmektedir. Çevre halkı da “Hacı Nurullah Efendi, Kur’ân-ı Kerîm’in yasaklandığı dönemlerde, hiç kimseden çekinmeden, Dumlu ve çevresinde bulunan 18 pare köylerde çocukların Kur’an eğitimi almasında büyük yardımları olmuştur.” diye anlatırlar.

Erzurum gazetesi arşivinden; 22 Nisan 2006 Cumartesi yayınlanan yazıda, Dumlu Beldesi denildiğinde akla gelen ilk isim Hacı Nurullah Efendi’dir. Hacı Nurullah Efendi gençlik yıllarında bileği dönen, yürekli bir kabadayıdır. Haksızlığa izin vermeyen, dirayetli yapısı sebebiyle şehir kabadayılarının dahi çekindiği, kendisiyle kelamı zor ettikleri bir Anadolu yiğididir. “Aziziye dergisi (1977 yılının) yıl 4, sayı 4, sayfa 33 de Tarihe mal olmuş Dadaşlar adlı yazıda Hacı Nurullah Efendi’nin ismi geçmektedir.” Bir günün gece yarısı âlemden evine dönerken, bir haneden teeccüte kalkmış ev annesinin okuduğu Kur’an sesini duyup, durup dinleyen Hacı Nurullah Efendi kendi haline çok üzülerek, bir anda kabadayılığı, terkeder, nefsini terbiye yoluna girer. 30 yaşında tasavvufla tanışır. Erzurum’da kadiri ve Rüfai, tekkelerinde uzun yıllar “uzlet der encümen” eder, sonrada aldığı izinle Dumlu’ya yerleşerek halvet eder ,”Halvet der Encümen” makamında halka nasihat eder, tebliğ görevinde bulunur.

Her gün namaz vakitleri camiye giderken ceplerine doldurduğu şekerleri yanına çağırdığı çocuklardan Besmeleyi çeken her çocuğa verirmiş. Namaz surelerini okuyanların mükâfatları biraz daha fazla olurmuş.

Ezanın Türkçe okutulduğu dönemlerde, köyün birinde normal ezan okunur. Ezanı okuyanı jandarma yakalayıp Dumlu Jandarma Karakolu’na götürür. Bu haberi alan Nurullah Efendi, koşup karakola varır. Yetkililerin huzurunda köy imamını alıp yolcu eder. Kimsenin sesi çıkmaz. Bunu duyan Nahiye Müdürü komutana kızarak “Bir adamla baş edemediniz, suçluyu alıp götürmesine müsaade ettiniz” der. Komutanın cevabı “Ne bir adamdı, arkasında bir ordu vardı. Ne yapabilirdik ki” der.

Hacı Ali Rıza İnanlı Efendi; Sanamerli Hacı Ahmet Babanın müridi olan, babası Murat Efendi ile birlikte Dumlu’ya gidip Hacı Nurullah Efendi’nin üç gün misafiri olduklarını ve bu süre zarfında vakitlerini hep zikirle geçirdiklerini, izzet ve ikramın bol olduğunu anlattı. Daha sonraları Hacı Nurullah Efendi’nin Alvarlı Muhammet Lütfi Hazretlerine intisap ettiği anlaşılıyor. Efe Hazretleri Hicaz’a giderken, Nurullah Efendi, gidişine sevinir ama bir süre ayrı kalmak kendilerini üzer. Bu hali gören Efe Hazretleri o anda ki duygularını dile döker, gazelinde:

 Ciğerim paresi Nurullah Paşa

Zü’l-Kerem’e seni emanet verdim

Hak yolunda başın çal taştan taşa

Zü’l-Kerem’e seni emanet verdim

 

Umman-ı azimdir Hakk’ın keremi

Nasib ola Beytullah’ın haremi

Seni tebşir ede kudret kalemi

Zü’l-Kerem’e seni emanet verdim

 

Mülk-i kadim ola cennet diyarı

Rabbim refik ede güzel Tayyar’ı

Siz de kabül edin bu ihtiyarı

Zü’l-Kerem’e seni emanet verdim

 

Ya Rabbi kabul et cümle ihvanım

Nur-i imanımdır darü’l-emanım

Lütfi imanımdır derde dermanım

Zü’l-Kerem’e seni emanet verdim

 

Hacı Nurullah Efendi de arif, gönlü gani bir aşk adamı, bir gazelinde:

 

Ateşi aşk yaktı bağrım kan doldu

Cemal-i hurşid-i mana kıble oldu

 

Bade-i na-yab ile kul olmuşum

Cemal-i canan içün rengim soldu

 

Efkâr-ı yar gam-nak eyledi beni

Mevla’nın efkârı beni çok yordu

 

Nurullah der gam-keşan deli gönül

Bana vusüt-i vuslat zamanın sordu

 Hacı Nurullah Efendi varlıklı bir ailenin evladıdır. Hal ehli arif bir insandır. Sahibül hayrattır. İnsan ve hayvanların hizmetine, Dumlu’ya 4 Büyük kürünlü çeşme yaptırıyor. Orduya arazi bağışlıyor. Gökçeyamaç Köyü’nde de bir bayanın suyu geçmek için çoraplarını çıkartığını ve bir genç’in bayanı gözetlemeye çalıştığına şahit olur. Hacı Efendi Gökçeyamaç’ta (Tafta) bulunan Havacı Birlik Komutanı’na giderek köprü talebinde bulunur. Birliğin komutanı bütçesinin olmadığını söyler. Hacı Efendi “Kurban sizin neye ihtiyacınız var” diyince komutanda maddiyatı bildirir. Hacı sabaha parayı temin edip komutana verir köprüyü askerlerin ve köylünün yardımıyla yaptırır. Komutana da “Bundan böyle ne kızım suyu geçsin ne de oğlum bacısına baksın” şeklinde rahatsızlığını dile getirir.

Allah kimseye bu zengindir, bu fakirdir, bu ihtiyardır, bu gençtir diye bakmaz. Nerede bir kalbi selim bulursa onun sahibine ikram ve ihsan nasip eder. Bu Allah’ın adaletinin sonucudur.[1]

Bu güzel insanın kabri nur, makamı cennet olsun.

 

KAYNAKÇA : Nurullah Efendi nin torunlarından Abdulkadir ve Selami TELLİ  beylere ilgilerinden dolayı teşekkür ederim.

 [1] Hacı Nurullah Efendi’nin torunlarından, Kadir ve Selami Telli Beyler’e yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 AHMET AL
 11 Aralık 2014 Perşembe 14:24
allah makamını cennet etsin nur gölünde yatsın.keşke onun yaşadıgı döneme denk gelseydim.belki nasiplenirde adam gibi yaşardım.
 muhamet emin telli
 28 Mayıs 2014 Çarşamba 16:23
ALAH mekanını cenet eylesin
 Muhammet Emin Telli
 28 Mayıs 2014 Çarşamba 16:18
bende SELAMİ TELLİ oguluyum olu olumaktanı guru duyuyom.
 Ayşe
 6 Mayıs 2014 Salı 11:28
Bu güzel makale için teşekkür ederim.Allah'a emanet olunuz.
 Hacı Nurullah Efendi ve Dadaşlık
 2 Mayıs 2014 Cuma 14:04
Hacı Nurullah Efendi ‘Dadaş’lık kavramının ifade ettiği, erlik, bahadırlık hususiyetlerini şahsiyetinde barındıran, Ahmet Yesevi Hazretlerinin tarifiyle Alp’lik ve Eren’liği temsil eden bir şahsiyet. Daha vurgulu bir söylemle Hacı Nurullah Efendi Erzurum’un sayılı Alperen’lerinden..O bu yönüyle Erzurum’un manevi tarihi içinde ilkleri temsil eder. Tıpkı Alvarlı Muhammed Lütfi Efe gibi. Bu mümtaz şahsiyetler hayatlarını yalnızca tekke, tesbih ve zikire sığdıran kanaat önderleri değil, aynı zamanda Allahın rızasına muhalif her iş ve duruma yüreği, bileği ve dimağıyla karşı duran örnek zatlardır. Sayın İbrahim Aydemir’in ‘Bir Vakitler Erzurum’unda Hacı Nurullah Efendi’nin bu hususiyeti çok güzel aktarılmıştır. O sebeple Hacı Nurullah Efendi ve Alvarlı Muhammed Lütfi Efe hazretlerinin Erzurum’un dadaşlık motifinde çok derin desenleri vardır ve dadaşlık tarifinin tam örnekleridir. Hacı Nurullah Efendi babına eklemek istediğim bir hususta bu zatın torunlarının başka kulvarlarda da Erzurum’a hizmet ettiğidir. Eski Erzurum milletvekillerinden merhum Tahsin Telli, Denizcilik Bankası Genel Müdürlerinden Zekai Telli bu zatın torunlarıdır. Hacı Nurullah Efendi ve Alvarlı Efemi rahmetle yad ediyor, emeğinizi şükranla karşılıyorum.
 Alper TELLİ
 1 Mayıs 2014 Perşembe 16:58
Ulu dedemize Allah'dan rahmet diliyor,Erzurum'un Kandillerini ele alan kalemlerden Erzurum gazetesi tüm elamanlarından ve bu konuda emeği olan tüm ilgililerdende Yüce Rabbim yar ve yardımcısı olsun.Abdurrezzak hocamında ellerinden öperim.Aydın/Söke
 erdem telli
 30 Nisan 2014 Çarşamba 23:49
allah mekanını cennet eyler inşallah
 erdem telli
 30 Nisan 2014 Çarşamba 23:48
allah makamını cennet etsin nurullah efemizin
 Selami Telli
 30 Nisan 2014 Çarşamba 22:07
Hocam bu çalışmalarınız esnasında ALLAH C.C Dostlarını kaleme almanızda,gün yüzüne çıkmasında emeği geçen ve göz nuru döken herkesden yüce Mevlam razı olsun saygılarımla
 Selami TELLİ
 30 Nisan 2014 Çarşamba 21:55
Amin Hocam sizlerdende ALLAH C.C razı olsun
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi