MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erdemli Olmak, Aslında İnsan Olmaktır
M.Tevhit Gülseven
YAZARLAR
15 Kasım 2020 Pazar

Erdemli Olmak, Aslında İnsan Olmaktır

Aslında kol, pazu, ayak, bilek kuvvet güreşleri ile insanlar birbirleriyle yarış ederlerken; erdem konusunda yarış etmeliler! Ki; erdemin daha çok kıymeti bilinsin, erdemli insanlar çoğalsın ve saygı görsün!

Ahlakın övdüğü, ahlaklı olmanın getirdiği doğruluk, iyilik, iyiliğe yönelmiş olmak; erdem

-Lügatte, erdemin tanımı böyle yapılmış-. Adaletli olmak, adaletten ayrılmamak, hakkından başkasına tenezzül etmemek; erdem!

Kendini dünyanın merkezinde görmemek, egonun üstüne basmak; erdem!

Fikirler, gökkuşağındaki renkler kadar, milyonlarca, hepsine saygı duyan erdemli! Burada bağımsızlık dışında başka bir fikre yer olmadığını belirtmekte fayda var; bağımsızlık fikri tartışılamaz!

Kişilere göre hak, hukuk, kanun, da tartışma dışındadır.

Kendisi için istediği bir iyiliği başkasına istemek erdemdir!

Saygılı olmak; insana, insanın yaşlısına, hastasına, düşkününe, yoksuluna, darda olanına yardım etmek; erdem! Hayvana; kediye, köpeğe, kuşa, ağaca, doğaya saygı duyabilmek; erdem! Doğayı, piknik alanını, çevremizi kirletenlerden olmamak; erdem; başkalarının kirlettiğini temizlemeye çalışmak; erdem!

İçimizdeki şiddete, engel olmak erdem! Çok yakınımızda olsa; haksız olduğunu söylemek, engel olmak; erdem! Erdemli insanlarda sinir olmaz, bağırmak, çağırmak olmaz! Dinler, düşünür, araştırır, doğrunun peşindedir erdemli insan!

Ve insanlara alışverişlerinde kendi yiyemeyeceğin bir şeyi yedirmemek; erdem!

Dükkânını helal gıda diye etiketliyor! Oysa helal gıda öyle olmuyor; gerçek malı satacak, içine hile katmayacak satıcı! Satın alan insanın kazandığı para helal kazanç olacak; içinde yetim hakkı, kul hakkı, kadın çocuk, miras hakkı, mihir, nafaka hakkı, devlet, millet hakkı olmayacak ki; yiyecek helal olsun! Helal lokma yiyebilmek, erdemdir!

“Büyüklenme” diyor Sadi; iğne batırınca fırtınalar çıkaran hava dolu bir tuluma benzer”! Büyüklenmemek erdemdir çünkü!

“Babil’de yaşayan Moabdar zamanında bir Sadık vardı; zengin ve güçlüyken bu adam her zaman haklı olmaya çalışmıyor, insanların zayıf yanlarına saygı gösteriyordu”! (Voltaire; Sadık ve Safdil)

Erdem buydu!

Aslında kol, pazı, ayak, bilek kuvvet güreşleri ile insanlar birbirleriyle yarış ederlerken; erdem konusunda yarış etmeliler! (Hele motorlu araç yarışları ne kadar anlamsız). Ki; erdemin daha çok kıymeti bilinsin, erdemli insanlar çoğalsın ve saygı görsün!

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi