MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu'nun En Etkili Festivali
Ela Karasu
YAZARLAR
12 Haziran 2012 Salı

Doğu'nun En Etkili Festivali

Erzurum, bu yıl 7'incisi düzenlenen Uluslararası Dadaş Film Festivali ile sanat dünyasında yine adından bahsettirdi. Belgeseller, filmler, konserler ve sergilerin yer aldığı festival, Türk sinemasının önemli oyuncularından Kadir İnanır'la göz doldurdu. Bu yıl çocuk haklarının önemi ve çocuk haklarına sahip çıkılması adına festivalde ana tema da 'çocuk hakları' oldu. Yine komşumuz olan İran'la ilişkilerimizi kuvvetlendirecek ortak paydalarımızı bir araya getirecek İran sinemasının yer alması da festivalin önemli bir boyutuydu.
Selçuklu dönemi mimarisi olan Yakutiye Medrese'nin önünde duayen sanatçı Kadir İnanır'ın rol aldığı filmlerin ve afişlerinin bulunduğu serginin açılışıyla başlayan festival büyük ilgi gördü. Tarihi dokuların ilgi odağı olduğu medresede açılışın ardından kortej yürüyüşüyle 'Çocuk Hakları' na dikkat çekmek amacıyla renkli şemsiyeler açıldı.
Festivalin onur ödülüne layık görülen Kadir İnanır, son günlerde gündemde olan tiyatroların özelleştirilmesine de vurgu yaparak bir toplumun sanatla gerçek zenginliği kazanacağını söyleyerek şu çarpıcı açıklamayı yaptı: 'Erzurum'u, ülkemizi, dünyanın en zengin ülkesi yapsak, dolarlar eurolar ceplerimizden yerlere dökülse, bize bir tek soru sorarlar. 'Sizin sanat ve kültürünüz nerede?' diye. İhmal etmeyip, Ona sahip çıkacağız, çünkü var olan bir gerçek var. Biz bir sanat toplumu olmalıyız önce. Yani bir ev düşünün bir baba bir anne ve üç de çocuk. Birisi plastik sanatlarla ilgileniyor, çocuklarından birisi sinemayla, diğeri tiyatroyla ilgileniyor. Anne resim yapıyor, baba kanun çalıyor o evde. Düşünebiliyor musunuz? Asla hiçbir kötülük o kapıdan içeriye giremez, kötü bir düşünce de giremez. Karanlık hiçbir ışık, karanlık hiçbir fotoğraf o evde olamaz. Gelin bunu mahalleye, kasabaya, vilayete ve koca bir dünyaya yayalım. Bakın bütün sıkıntılarımıza bütün dertlerimize rağmen bu memlekette her taraf gül kokar''
Yine, festivalin uluslar arası boyutunda İran Sinemasının en önemli filmleri arasında olan ve 66 ülkede gösterime girip, 46 ödül alan ''Bir ayrılık'' filminin açılış filmi olması da Erzurumlu izleyici kadar İran'dan gelen onlarca sanatçı ve işadamında coşku yarattı.
Yine, festivalle gelenek halini alan kültür gezileri etkinliğin vazgeçilmezleri arasındaydı. Binlerce yıllık tarihi bünyesinde barındıran Erzurum, tabyaları, dünyaca ünlü Tortum şelalesi ile Öşvank Kilisesi özellikle ilk defa gelen konukları büyüledi.
Bir ilk olarak Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik 'in festivalin en başarılı filmi olan 'Mar' a para ödülü vermesi takdire şayandı. Erzurum'un tanıtımına katkı sağlayan Dadaş Film Festivali 'ninYönetim Kurulu Başkanı Nil Gürpınar'ın önümüzdeki yıllarda festivali daha büyük boyutlara taşıyarak kent kültürüne önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 derya Eken
 13 Haziran 2012 Çarşamba 07:04
****Doğunun en etkili festivali derken kendi çaldı kendi oynadı kadıncağız Kadir İnanır'ın kültür merkezine gelişinde 50-60 kişi bile yoktu, bu skandal mi festival..
 ebrufan
 12 Haziran 2012 Salı 14:26
sanatla ilgili nekadar guzel konusmus kadir inanir insallah birileri onu dinlerde vazgecer artik tiyatrolarla urasmakdan
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi