MENÜ
Erzurum 22°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Değerli Öğretmenlerimiz ve Kitap
M.Tevhit Gülseven
YAZARLAR
11 Ekim 2021 Pazartesi

Değerli Öğretmenlerimiz ve Kitap

Sosyal medyada hem yalanlar, hem gerçekler hem yalan gerçeklerle, gerçek yalanların ahlaksızca raks ettiği bir ortam!

Her kafadan bir ses çıkıyor! Sosyal medya herkes için çok müsait ortam! Hem yalanlar, hem gerçekler hem yalan gerçeklerle, gerçek yalanların dırçık* (=argo jargonunda volta) attığı bir ortam! Toplum mühendislerinin ülke insanımızın akıl yaşı tespitinden hareketle ülke gündemi belirlemekten tutun, siyasi iktidarları seçme tercihine kadar ne kadar etkin olduğu tezini ileri sürenler, süslü cümlelerle servis edenler var!

“Süleyman Demirel’in konuşmalarını beğenmeyebilirsiniz, Süleyman Demirel’in konuşmalarını çok basit de bulabilirsiniz! Ancak Süleyman Demirel’i Türkiye Cumhuriyeti siyasi hayatında ve yönetiminde tutan; Süleyman Demirel’in konuşmalarıdır”! Konferansına katıldığım sosyolog söylemişti!

Olayları okuyabilmenin yolu; bilgili olmak ve düşünmektir. Bilgili olarak düşüne bilindiği zaman kandırılma ihtimali çok çok düşüktür. Bilgili değilseniz; düşünmeyi bilmiyorsanız; gelen kandırır, giden yalanlarına inandırır!

Karanlık zihinler, karışık zihinlerle, boş zihinlerin, dolu zihinlere kafa tuttuğu, sarsılan üzgün, kederli zihinlerin sessiz endişeli zihinleri çarpışıyor!

Üstün karakterli kişilikler ile karakteri üstün sayılamayacak kişilerin birbirine karakter dersi verme arenası gibi!

Elinde karalar, karaları dilinde olanlar, kafasında karanlıklar, karanlıkların kafaları illaki savaş halindeler!

Ey aziz ve muhterem öğretmenlerimiz; ya elinizde kitapla dolaşarak öğrencilerinize model olun, ya kitap kokarak, ya elinizde kitapla kitabi konuşarak, yolculuklarınızda illa birkaç kitapla birlikte olarak veya her ortamda kitaptan söz ederek; kitapla olun. Otobüste, minibüste, vapurda, piknikte lütfen kitap okuyun! Kitapla yatın, kitapla kalkın!

Öğrencilerinize kitap okuma alışkanlığını kazandırmanın tek görev ve sorumluluk olduğunu düşünün; lütfen!

Sonra kitaptan ne anlamak gerektiği, kitabın ne anlattığını öğretin öğrencilerinize. Ana fikir, anlatılma istenen düşünce, derin anlamlar üzerinde manalandırma nasıl yapılır; bunları belletmek lazım; yarının nesillerine!

Ve düşünmeyi öğretmek; öğretebilmek!

Kendini ifade etmek, edebilmek, fikirler konuşmak, tartışmak, tartışabilecek dolulukta olabilmek, bilgi doluluğunu başkalarına anlatabilmek, öğretebilmek isteği; aşk! 

Kitap aşktır, aşk kitaptır!

Kitap kaygan coğrafyalarda, din soslu tefrikalara inanmamanın tek yoludur! Tefrikaların akıştaki enteresan metafizik masalları; kendi dilinde kutsal kitabını okumamış insanlara trankilizan etkisi yaptığından; yaşadığı dini vahye dayalı değil; kişilerin yorumlarına göre uygular! Okuyarak yaşayacağını, kulaktan kulağa dinleyerek miş gibi yaşar!

İnanan için iki dünyada, inanmayan için bu dünyada kitap elzemdir; kitapsız olmaz! Ve kitaba da sahip olmadan olmaz! Kendine, ülkene, dinine, ahlakına, karakterine, psikolojine, sosyolojine, ekonomine, sosyalliğine, iletişime ancak kitap okuyarak sahip olabilirsiniz! İçinizdeki, ruhunuzdaki adaleti kitap okuyarak bulabilir, şiddeti kitap okuyarak çözebilirsiniz!

Okumak; kutsaldır; kutsal olan bilgi kitaptadır!

Değerli öğretmenlerim; okuma alışkanlığı kazanmak ve okuma alışkanlığı kazandırmak; kutsaldır!  Öğretmenlerim kadar kutsaldır, okumak! Kutsal olan öğretmenlerim, okumanın sorumluluğunu bilincine nakşetmiş ve okumaya iman etmiş olan öğretmenlerimdir.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi