MENÜ
Erzurum 17°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DAP'ın Yeşerttiği Umutlar
Ela Karasu
YAZARLAR
20 Şubat 2013 Çarşamba

DAP'ın Yeşerttiği Umutlar

Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi (DAP), bölge kentlerinin büyük ümit bağladığı bir oluşum. Doğu'da can çekişen hayvancılığa yeniden ruh vereceğine inanılan kurum... Adnan Demir in başkanlığında başarılı çalışmalara imza atan DAP geçtiğimiz günlerde Bingöl'de Doğu Anadolu'nun 14 ilini kapsayan bir hayvancılık çalıştayı düzenledi. Hazırlıkları süren DAP Eylem Planı için planlanan çalıştay ile bölgenin hayvancılık, mera, su kaynakları, yem bitkileri potansiyeline ivme kazandıracak verilerin ortaya çıkarılması hedeflenmişti.
Çalıştayda büyükbaş, küçükbaş hayvancılık ile su ürünleri ve arıcılık gibi alt sektörlerde yapılacak havza bazlı çalışmalar ele alındı. 2 gün süren çalıştay kalkınma ajansları, üniversite uzmanları, tarım teşkilatı yöneticileri ve tarım alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini bir araya getirdi.
Hazırlanacak DAP Eylem Planı için rehber niteliği taşıyan hayvancılık çalıştayı yeni stratejik uygulamaların hayata geçirilmesinde öncü olmayı hedefliyordu. Önemli yatırımlara kapı açacak projelere finansal destek sağlanarak tarım ve hayvancılıkta Doğu Anadolu'yu yeniden Türkiye'nin en önemli bölgesi yapmak için yeni stratejilere ihtiyaç olduğu çok açık.
Geçmiş yıllarda hayvancılık alanında yaşanan başarısızlıklardan dersler almamız gereken bir dönemdeyiz. DAP, bilinçli yeni adımlar atılması noktasında bölgeye önayak olmaya kararlı görünüyor. Adnan Demir dersine çok iyi çalışmış. Doğu Anadolu'da havza bazlı modelin geliştirilmesini amaçladıklarının altını özellikle çiziyor. Bu projenin üniversite uzmanlarının teknik desteği ve tarım teşkilatının olanakları ile yapılması gerektiğini savunuyor.
DAP'ın havza bazlı model ile bölge hayvancılığının sorunlarının çözüleceğine inanıyoruz. Çünkü uygulamaya geçildiğinde artık her yere, her destek verilmeyecek. Söz konusu havza yerinde öne çıkartılacak. Örneğin kanatlı dendiğinde Malatya, Erzincan ve Elazığ'da yatırımlara destek verilecek. Yine küçükbaş hayvancılıkta meraların çok olduğu bölgelerde öne çıkacak. Kısacası hangi kentte ne öne çıkıyorsa, uygulamalar yerlerinde gerçekleşecek.
Büyükbaş hayvancılık, süt sığırcılığı, hayvancılığa dayalı sanayi grubu, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği, kanatlı yetiştiriciliği ve arıcılıktan oluşan 7 grupta çalışmaların yapıldığı çalıştayda, kilit proje teklifleri de dikkati çekti. Tahmini bütçelendirilmenin yapılması ve yüzde 50 kamu kaynağı uygulamasının planlandığı projeler fizibilite aşamasından sonra netlik kazanacak. DAP, doğuda hayvancılığın yeniden canlanması için 80 projeye yaklaşık 250 milyon lira bütçe ayırmayı planlıyor.
Ne diyelim; yolunuz açık olsun.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 MEHMET TOPTAN
 4 Mart 2013 Pazartesi 17:14
MEHMET TOPTAN TİMFED - TÜM İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ FEDERASYONU YÖNETİM KURULU ADINA. KENTSEL DÖNÜŞÜM Yüzde 90’ı birinci derece deprem bölgesi olan ülkemizde afet riski taşıyan 6,5 milyon konut tespit edilmiş durumda. 2010 yılında düzenlenen kurultayla bu riski taşıyan binalarımızın yenilenerek güvenli kentler oluşturulmasına yönelik çalışma başlatılmıştı. Bugüne dek süren araştırmalar ve çalışmanın sonucunda kentsel dönüşüm olarak bilinen “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun” Meclis’te kabul edildi. Yeni yasayla birlikte mülkiyet hakkındaki yüzde 100 çoğunluk aranması koşulu değişti. Artık afet riski taşıyan ya da dönüşüme tabi olan binanın sahiplerinin 3’te 2’lik çoğunluğunun onayı, yeterli olmakta. Şimdi gelinen nokta, afet riski taşıyan binaların bir an evvel yıkımlarının başlatılması ve yerlerine alt yapısı, üst yapısı, sosyal alanları, yeşil alanları ve diğer donatılarıyla beraber daha yaşanabilir güvenli şehirler oluşturulması aşamasıdır.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi