MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhuriyet ve Kazanımlarımız
M.Tevhit Gülseven
YAZARLAR
31 Ekim 2021 Pazar

Cumhuriyet ve Kazanımlarımız

“İrfanla kurduk biz bu Cumhuriyeti”! Çünkü insanca yaşamak istiyorduk! Çünkü bir kişinin iradesine bağlı olmak istemiyor, çok insanın iradesiyle yönetilmek istiyorduk! Çünkü kendi fikirlerimizi, düşüncelerimizi söylemek, yazmak istiyorduk! Soru sormak ve adam gibi cevaplar almak istiyorduk! Ve daha da fazlası yöneticilerimizi kendimiz seçmek zorundaydık! Saltanatı istemiyorduk; babadan oğula geçen bir kişinin kararıyla ekonomimizi, istikbalimizi, konforumuzu hayatımızı idame ettirmemiz düşünülemezdi.

Çünkü korkmak istemiyor, konuştuklarımızdan dolayı başımıza bir şey gelmesini istemiyorduk! Matbaanın 250 sene geriden gelmesini hiç bir aydın istemezdi. Şehirlerimizde doktor yok, ilaç yok, hastane yok, işgale karşı koyacak asker yok, polis yok, padişah başka başka ülkelere tren istasyonu yapıyor, ray döşüyor, su kanalları yapıyor, üstelik bunları dışarıdan aldığı büyük kredilerle yapıyor.

Türk Milleti’nin tarihinde bir Atatürk çıktı; “Efendiler, yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” dedi! Buradaki efendiler kelimesi çok özenle seçilmiştir ki; bu devletin efendisi sizlersiniz” anlamı oldukça derin ve cumhuriyeti açıklayıcıdır!

Atatürk, cumhuriyet özlemi olmayan, parmakla gösterilecek kadar insanın ahını çektiği, hatta okuma yazma oranı yüzde yedi olan, gazetelerin sansürlü olduğu bir dönemde Türk Milleti’ne cumhuriyeti, demokrasiyi hediye etmiş!

Demokrasiye itiraz edenlerin büyük bir çoğunluğu şeriat yönetiminin yerine cumhuriyeti kabul etmez. Oysa Osmanlı’daki şeriatın nasıl bir şeriat olduğu tartışmaya açıktır. Teokratik bir sisteme oturtulan İslam’ın Kuran’daki İslam olmadığı açıktır.

Cumhuriyetimizin her geçen gün daha çok kıymetini anlıyor, daha çok bağlanıyor ve Atatürk’ü çok daha fazla takdir edip, seviyorum! Kula kul olmamayı, Allah’a kul olmanın yolunu açan anahtar cumhuriyet rejimini getirerek sağlamıştır. Padişahlara “efendimiz” diyerek etek, ayak öpmenin anlamı nedir? (Allah (cc) Kuran’da dünyadaki ve ahretteki tek Efendiniz Benim buyuruyor!). Kuran’ı Türkçe olarak Elmalılı Hamdi Yazır’a yazdırması ise dinimizi öğrenmemiz için büyük bir hizmettir.

Cumhuriyet aslında çok büyük bir ihtiyaçtır; kişinin kendisine, ülkesine, vatandaşına, ailesine saygısıdır.  Atatürk bu ihtiyacımızı karşılamıştır. Kabri nur, mekânı cennet olsun!

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi