MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR…
Ela Karasu
YAZARLAR
19 Ocak 2011 Çarşamba

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR…

Yedibin yıllık tarihi,kültürü doğal güzelliklerinin yanı sıra sert iklimin ‘buz kenti’ olarak hep karamsar fotoğraf görüntüleyen Erzurum, makus talihi ters çevirebilecek olaylara sahne olmaya başladı.  Yakın zamanda Cumhuriyet tarihinde ilk defa 600 milyon  TL lik yapılan  spor tesisleri yatırımı göz kamaştırırken, özellikle KOBİ leri şahlandırıp istihdamı artırmak için de girişimler meyvelerini vermeye başladı.

 Geçtiğimiz ay sonunda Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (KUDAKA)  hibe desteği almaya hak kazanan 79 projeyi  açıkladı. KOBİ ve Tarım-Turizm-Sanayi Mali Destek Programları’na yapılan başvurular dikkate alınmıştı.  Başlangıcı da,  10 milyon lira bütçeli KOBİ Mali Destek Programı ile kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarına  yönelik 5 milyon lira bütçeli Tarım-Turizm-Sanayi Mali Destek Programı’na yönelik Proje Teklif Çağrısına, KOBİ’lerden 162, kamu ve STK’lardan 123 olmak üzere toplam 285 projesi sunulmuştu.   Başvuruda 158’le Erzurum ilk sırada yer alırken, 103’le Erzincan ikinciliği, 24 başvuruyla Bayburt son sırada  yer aldı.

Tabiî ki, projeler başvuru şartlarını taşıyıp taşımadıkları konusunda bir dizi denetimden geçti.  Toplam 285 projeden 79 ‘u desteklenmeye uygun bulundu.  

KOBİ kapsamında 46 proje için 10 milyon; Tarım-Turizm-Sanayi’de kabul edilen 33 proje için 5 milyon lira kaynak aktarılmasına  karar verildi.  Böylelikle KUDAKA, 79 projeye  toplam 15 milyon liralık finans desteği vermiş olacak.

Hibe desteği alacak KOBİ ve Mali Destek Programında  ilk üçe giren ,Yürüsoy Kapı Ticaret San. Ltd. Şti. Yürüsoy çelik kapı üretim tesisi modernizasyon yatırımı ile teknolojik altyapıyı güçlendirme ve ihracata katkı, Bayramoğlu Yem Ve Un Sanayi Ticaret A.Ş. Toprağın Bereketi Bayramoğlu Farkıyla, Demircioğulları Aliminyum Gıda Plastik A.Ş. ise ‘Plastik bardak imalatında çeşitlilik artırımı yatırımı ile ihracata ve istihdama katkı  projeleri oldu.

Tarım-Turizm-Sanayi Mali Destek Programı’nda ise yine ilk üçe giren  Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin Güvenilir sütle güvenli kazanç projesi birinci, Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği’nin Organik arıcılık projesi ikinci, Kuzey Doğu Anadolu Su Ürünleri Derneği’nin Kuzgun barajı sulama kanallarında gökkuşağı Alabalığı (oncorhynchus mykiss) yetiştiriciliği projesi üçüncü oldu

Desteklenme kararı alınan  projelerin işletme sahiplerinden beklentiler de belirli çerçeveye oturtuldu.Rekabet gücü, kapasite artırımı, üretim, çevreye katkı ve en önemlisi de olmazsa olmazı ‘istihdam sağlama’ olarak ön şart olarak belirlendi.. Amaç itibariyle de 79 projenin,  proje bittikten sonra 532 kişiye ‘sürekli’ istihdam sağlanacak olması yüreklere su serpmeye yetti.  Tabii ki bu çalışma bir başlangıç. Artık düğmeye basıldı. Ben inanıyorum ki, daha iyi, üretim odaklı, inovasyon gücü tam takır projelere  de gebe olunacak.

Bu iç acıcı tablodan KUDAKA’nın fonksiyonu nu bölge refahını üst seviyelere çekip, özellikle istihdamı artırmayı ,bölgenin ekonomik yaşamını canlandırmayı hedefleyen,  ülke kalkınması ve istikrarına katkıda bulunmayı amaçlamakta olduğunu görüyoruz. Genel Sekreter Rıfat Altan önderliğinde azimli, alanlarında donanımlı, titiz, sorumluluk sahibi genç bir kadro yüzümüze çarpıyor.Bölgedeki üretim ve inovasyonun artırılması, yatırım ikliminin, rekabet ortamının oluşturulması adına çok güzel hareketler bunlar..

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi