MENÜ
Erzurum 16°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Büyükşehir’in küçük dokunuşları
Bünyamin Aydemir
YAZARLAR
26 Eylül 2014 Cuma

Büyükşehir’in küçük dokunuşları

Bir dost meclisinde bir arkadaşımızın yaptığı güzel bir tarifle başlayalım. Diyor ki, “Mehmet Sekmen Bey, küçük dokunuşlarla büyük işler yapıyor”. Ardından da, Mumcu’daki kaldırım ve cadde çalışmalarından, bat pazarındaki düzenlemelere, Kongre Caddesine, Ayaz Paşa’ya, Kavaflara yapılanları sıralıyor.

Bir başkası, ara sokaklardaki görüntü kirliliğine el atılmasını, boya badana işlerini belediyenin üstlenmesini hak teslimi bağlamında ifade etmeye çalışıyor.

 “Küçük dokunuş” dedikleri bunlar.

Gerçekten de öyle. Hemen yapılabilecek hizmetler, çalışmalar. Ne ki onlarca yıldır ihmal edilmiş, yapan olmamış.

İşin doğrusu, bu kentte kaldırım çalışmaları hep vardı, hiç durmadı. Hatta buna tepki verenler olup, “ne oluyoruz ya, birilerine para kazandırmak için mi bunlar yapılıyor” diyenlere de rastlıyorduk. Ancak, yapılanlar günübirlik makyajdan öte anlam ifade etmiyordu.

Kırılıp dökülenleri bütünüyle değiştirip yerlerine yenileri konuluyordu. Oysa, şimdi, daha farklı, daha kentli bir kafayla olaya yaklaşılıyor.

Esnafla görüşülüp, ortak akılda buluşuluyor, kaldırımlar gerekirse genişletiliyor. Bir işi yaparken bir başka eksiklik de gideriliyor. En önemlisi de, trafik keşmekeşine de el atılıyor.

Beklenen de buydu zaten, hayatı kolaylaştırıcı küçük adımlar.

***

Yeri geldikçe söylüyoruz; teşekkür aynı zamanda teşvik anlamına da gelir…

Bir başka açıdan da, takip edildiğini bildirmek muradı vardır teşekkürün ardında.

Erzurum’da en büyük noksanlardan birisi de budur…

İçten içe yaparız.

Oysa, tam tersi bir tarzı benimsemeliyiz.

Açıktan, yüksek sesle…

***

Önümüz kış, Büyükşehir Belediyesi yönetimi bu anlamda tecrübeli değil. Bu yılı gözlemle geçirecekler gibi görünüyor. Fakat bilenlerin aktarımları da yol gösterici olur.

Biz buradan söyleyelim ki, Erzurum için kış aylarının en zorlu-meşakkatli tarafı sarkıtlardır. Her yıl birkaçı ölümlü, çok sayıda da yaralamalara sebebiyet veren sarkıt kazaları oluyor.

Senelerdir, yazılır çizilir de şimdiye kadar belediyeler gereken çalışmaları yapmadılar. Yeni başkan Mehmet Sekmen Bey, bu konuyu öncelikli işler hanesine yazmalıdır. Özellikle yaya trafiğinin yoğun olduğu yerlerdeki çatılar için şimdiden bir çözüm düşünmelidir.

Zaten bu sorunun çözümü için o kadar çok reçete sunulmuştur ki..

Bunlar içinden en optimal olanı, Erzurum şartlarına en yatkın olanı neyse, derhal hayata geçirilmeli.

***

Bir başka önemli sorun hava kirliliği. Buna ilişkin önceki yıllarda yapılan çalışmalar var.  Bunlar ivedilikle ele alınıp kirliliği en alt düzeye çekecek girişimlerde de bulunulmalıdır.

Kentin suyunda yaşanan sorunun halli uzun vadeli bir iş. Gerçi yakın zamanda bazı çalışmaların yapıldığına da tanık olduk ya…

Bu alanda yaşanan sıkıntılar çok önemli. Halen daha yer yer suyun rengindeki sarartı dikkat çekiyor. Buna karşın önceki yönetimin “tesisatlar eski” savunması vardı. Doğruluk payı yok değil, eski konutlarda yıpranan, paslanan tesisatlardan doğan suyun rengini bozucu tesirler var. Bunu da, belediye öncülüğünde aşmak pekala mümkün. Yapılacak sağlıklı tespitlerle, yıpranan tesisatların yenilenmesine çok rahat ön ayak olunabilir.

Benzer başka sorunlar için de arkadaşımızın ifadesiyle küçük küçük dokunuşlar büyük büyük faydalar sağlayacaktır.

Umutluyuz. Görünen o ki, can sıkan, hayatı zorlaştıran çok sayıda sorun bu dönem çözüm yoluna girecek.

Meşhur bir sözdür; “Görünen köy kılavuz istemez”.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mami
 26 Eylül 2014 Cuma 22:27
10 yılda çok şeyler yapıldı şikayete gerek yok Ahmet Küçükle 2. dönem de seçildi. Zorla gelemedi ya. Memnun oldu ki halk seçti. Şikayete gerek yok Erzurum da hiçbir sorun yok. Bakın ne güzele atlama kulelerimiz var misal olarak.
 Abartmamış mısınız
 26 Eylül 2014 Cuma 14:26
Ne yapılmış, cadde asfaltlanmış birkaç lamba, kaldırım.eskiler bunlara rutin işyer diyorlardı. adı düzenleme oldu. izmirin meşhur bir asfat osmanı vardı, o derdiki akıllı belediye başkanı altyapı yapmaz çünkü görünmüyor, üstte hizmet veren her zaman kazanır, şimdi yapılan o. SU hala içilmez durumda, kanalisazyon ağı ha keza..Şehir için ulaşım tam bir skandal. Bizim milletin yüzünü öp oyunu al. iki tanede esnafla konuştu mu tamamdır. Bende isterimki bişey yapsın ama böyle iki cadde süslemesiyle bu iş olmuyor üstelik iş de değil. bunu çiçekçilere ihale etseler onlarda yapar. Siz elediye başkanının erzurmluları nasıl ilçelere sürdüğüne bakın. Birde Ahmet Küçükler Erzurumlu idi, o bişey yapıca kötü, ithal belediye başkanı gelinhce harika. Bu erzurumdan vallahi billahi bişey olmaz
 takipçi
 26 Eylül 2014 Cuma 14:19
Ahmet küçükler ancak kendi kesesini doldurdu haram olsun
 
 26 Eylül 2014 Cuma 14:18
teşekkür etmek sıhhat işaretidir.
 
 26 Eylül 2014 Cuma 11:35
mumcu esnafı olarak şunu söyleyelimki büyük birşey yapılmadı ama yapıldı işte.
 muratti
 26 Eylül 2014 Cuma 11:34
İşte o dukunuşları bugüne kadar Ahmet küçükler efendi yapmadı. Onun işi ruhsatsız bina yaptırmak ve binlerce insanı mağdur etmek oldu.
 Mustafa Şentürk
 26 Eylül 2014 Cuma 11:21
Bir AK Partiye oyveren olarak Ahmet Küçükler utanıyormu diye soruyorum?
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi