MENÜ
Erzurum 21°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bir rüya gerçek oldu
Ela Karasu
YAZARLAR
31 Ocak 2011 Pazartesi

Bir rüya gerçek oldu

Büyük bir gururla açılışı yaptığımız Erzurum 2011 Kış Oyunları'nın hikayesi, soğuk ve karlı bir Erzurum gününde filizlenmişti...Aylardan Ocak, yıllardan 2007'ydi. Bir önceki oylamada Çin'in Harbin kentine karşı kaybeden Erzurum, İtalya'dan  'eli dolu' dönecekti. FISU heyetine yapılan sunum salonda adeta bir Türk fırtınası estirmişti. Slovenya'nın Maribor  kenti karşısında açık ara elde edilen zafer, bir rüyanın gerçeğe dönüşünün hikayesiydi…Ve artık Erzurum'da tarih yazılıyordu…
Düğmeye basılıp, süratle çalışmalara başlanıldı. Kentin çehresini değiştirecek tesisler bir bir sıralanmıştı. Buz hokeyi için 2 ayrı salon, Buz pateni salonu 2 bin seyirci kapasiteli, Curling salonu, Dünyanın en uzun atlama kuleleri, Oyunlar köyü, Kandilli kayak merkezi , Konaklı  kayak merkezleri ile adeta kent, yeni çağa adımını attı.
Evet 25. düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları geçtiğimiz hafta  Perşembe günü  Erzurum Cemal Gürsel Stadyumunda kar yağışı altında düzenlenen törenle start aldı. 6 Şubat'a kadar sürecek oyunlara 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu madalya mücadelesi verecek. Türkiye 153 sporcusuyla,  en fazla katılım da 257 sporcusuyla Rusya yarışacak.
Merak ve heyecanla beklenen açılışta dünyanın gözü Erzurum'a çevrildi. Devletin zirve erkanının da hazır bulunduğu  törende genel sanat yönetmenliğini Mustafa Erdoğan'ın üstlendiği Anadolu Ateşi Gösteri Topluluğunun, 'Doğunun Kapıları' adlı gösterisi nefes kesti. 650'si dansçı olmak üzere, bin 150'ye yakın sanatçı 'Doğunun Kapıları' gösterisiyle İpek Yolu üzerinden geçen ülkelerin kültürünü, Anadolu'da birleşmesini sahneledi. Ata sporu cirit ile beyazlara bürünmüş kadınların Başbarı oynaması da ilgi çeken görüntüler arasındaydı.
Halk noktasında da heyecanlı beklentinin yanı sıra, kentte ki esnaf da olimpiyatlara kilitlendi. Ticari anlamda da ciddi manada hareketliğin yaşandığı kentin   soğuk yüzü, ısınmaya başladı. İşte  size; dikkatimi çeken , iyi düşünüp tabiri yerindeyse imbiğinden yakalamış bir esnaftan güzel  örnek…
Cumhuriyet Caddesinde faaliyet gösteren Favori Kuyumculuk, İstanbul Kapalı Çarşı'dan getirdiği Türk kültürünü yansıtan el sanatlarını sergilemeye başladı. Kente gelecek yabancı turistlere tanıtım amacıyla Osmanlı motifleriyle hazırlanan el işlemeleri, özel kaftan koleksiyonu, hat sanatı ve eski halı koleksiyonu ile birlikte Anadolu kadınların el emeği göz nuru döktüğü ipek halıların yeraldığı sergide Truva, Yüzüklerin Efendisi gibi filmlerde sanatçıların giydiği çarıklar da bulunuyor. Mağazada sergilenen eserler oyunlar süresince Türkiye'nin dört bir yanından gelen ürünlerin tanıtımı yapılacak.  Erzurum'un ünlü Oltu taşından yapılan mücevher takılarının sergilenmesi de kültür gezisi yapmak isteten turistlerin hizmetinde.  Bu ve bunun gibi örnekler Erzurum'a yeni sinerjiyi de kazandırmış oldu.
Aslına bakarsanız  düzenlenen 2011  Kış Oyunları, Türkiye projesidir. Ancak, Erzurum için de  milat. Çünkü kent, Cumhuriyet tarihinden bu yana  hiç bu kadar şahlanmamıştı. Şimdi Dünya Erzurum'u konuşuyor.  Ve konuşmaya da devam edecek. Türkiye'nin spor dalında en gözde tesisleri Erzurum'da can buldu. Bölgenin coğrafyasına örtüşen projeydi. Kar-ı, Kar'a çevirecek altyapı  tamamlandı. Söz konusu proje, bölge acısından önemli gelişmeler sağlayacak. Bu spor tesisleriyle Erzurum'un spor turizmindeki  potansiyelinin, Türkiye ortalamasının üstüne çıkacaktır. Daha da önemlisi Erzurum, artık 'olimpiyat şehri' olma yolunda ilerleyecek. Bu etkinlikle de UNİVERSİADE 2011  uzun yıllar hafızalardan silinmemek üzere hep hatırda kalacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Acil Durum
 2 Şubat 2011 Çarşamba 10:27
Yarışları doğru dürüst ve doğru bir kanalda vermeyen şu TRT yi acil olarak bir uyarsanız, sayın Başbakana bu durumu acil olarak illettirmeye çalışsanız da bizlerde izleyebilsek.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi