MENÜ
Erzurum 19°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Berberlerin Sessiz Çığlığı
Davut Sarı
YAZARLAR
1 Temmuz 2012 Pazar

Berberlerin Sessiz Çığlığı

BAŞLIĞI okuyan, “Amma da sessiz ha?”, derse, yerden göğe kadar haklıdır. Çünkü gazetemizin berberler ile ilgili “Pazar Krizi Büyüyor” başlıklı haberi, en fazla yorum alanlar arasına çoktan girmiş bile. 
Çığlıkları sessiz olsa, habere bu kadar yorum gelir miydi?
* * *
GELELİM meseleye…
Berberler Pazar günleri açık olsunlar mı, olmasınlar mı?
Karar merci neresidir?
* * *
SORDUM, her şeyi bilen Google… 
394 sayılı Hafta Tatili Hakkında Kanununun 1’inci maddesinde; “On bin veya on binden fazla nüfusu havi şehirlerde alelumum fabrika, imalathane, tezgâh, dükkân, mağaza, yazıhane, ticarethane, sınai ve ticari bilumum müessesat ve tevabiinin haftada bir gün tatili faaliyet etmeleri mecburidir” denilmektedir.
Bahsi geçen Kanunun 4’üncü maddesinde ise hangi işyerlerinin hafta sonu tatilinden müstesna olduğu belirtilmiştir. Ancak, aynı Kanunun 8’inci maddesi, bu işyerlerinin hafta sonu tatilinde açık kalabilmesini de ilgili belediyelerden çalışma ruhsatı alma şartına bağlamıştır.
Ayrıca, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 58 inci maddesinde, hafta tatili ve ulusal bayram günlerinde çalışmaları belediyelerce izne bağlı işyerlerine ruhsat verilmesi, Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı Harcına tabi olduğu açıklanmıştır.
Buna göre; tatil gününde çalışmak isteyen berberlerin belediyeye müracaat ederek hafta tatilinde çalışma ruhsatı alması ve gerekli harcı ödemesi suretiyle hafta sonu tatilinde işyerlerini açık bulundurabileceklerdir.
Berberlerin kendi aralarında almış olduğu kararlar belediyeyi bağlamamaktadır. Tatil günlerinde çalışmak için belediyeye müracaat eden berberlere ait işyerleri için, işyerinin mevzuat hükümlerine uygun olması ve harcını alması şartıyla belediyenin Tatil Günlerinde Çalışma Ruhsatı düzenlemesi gerekmektedir.
Danıştay 8. Dairesinin 17.05.2000 tarih ve 3705 sayılı kararında da, “Berber esnafının hafta tatili izninden istisna edilmedikleri, ancak istemleri halinde ilgili belediyenin gerekli inceleme ve araştırmaları yaparak hafta tatili çalışma izni verebileceğini” belirtmektedir.
* * *
BERBERLERİN Pazar günü açık olma veya olmama talepleri, sadece Erzurum’a mahsus değil!
Çoğunluk, “Kapalı” olmak istiyor. Ama bu sonuç, azınlıkta kalanlara bunu dayatmayı haklı kılmaz; değil mi?
İsteyen açabilmeli!
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi