MENÜ
Erzurum -6°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
‘Yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı’
Türkiye
20 Şubat 2024 Salı 08:01

‘Yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı’

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Şimdi 2023’ten sonra yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı. Türkiye Yüzyılı adını verdiğimiz Cumhuriyetin ikinci asrında çok büyük işleri planlamak ve gerçekleştirmek zorundayız.” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Şimdi 2023’ten sonra yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı. Türkiye Yüzyılı adını verdiğimiz Cumhuriyetin ikinci asrında çok büyük işleri planlamak ve gerçekleştirmek zorundayız.” dedi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, Üsküdar Belediyesi tarafından Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 9. Üsküdar Kitap Fuarı Açılış Programı’nda yaptığı konuşmada, Üsküdar’ın tarihi kimliğe sahip güzel bir ilçe olduğunu, Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in uzun zamandır yürüttüğü çabalarının da İstanbul’un tarihi kimliğine katkılar sunduğunu belirtti.

Kitap ve okumanın, hayatın en önemli iki temel dinamiğinden birisi olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Aslında kitap, insanın bilgisini, geçmişten gelen tecrübelerini, bugün hissettiklerini, bilimsel olarak elde ettiklerini aktardığı ve ifadelerinin kalıba dönüşmüş halidir. Ama elimize aldığımız ebatları küçük olan o kitapların bir kısmında bile nice büyük emeklerin olduğunu, nice büyük tecrübelerin olduğunu, sadece bir kişinin ya da o kitabı yazan kişilerin değil, aynı zamanda o kişilerin yetişmesine imkan sağlayan bütün o muhitin ve birikimin de kitaptaki cümlelerin içerisine yansıdığını biliyoruz. Esasında bu özelliğiyle baktığımız zaman kitap, sadece cümlelerden, sayfalardan ibaret bir birikim değil, aynı zamanda hayatın bizatihi kendisidir.” diye konuştu. 

Dokuzuncusu gerçekleştirilen Üsküdar Kitap Fuarı’nda önemli bir emek olduğunu ifade eden Kurtulmuş, “İnşallah uzun yıllar bu kitap fuarının artan bir ilgiyle devam etmesini Cenab-ı Allah nasip eylesin.” dedi.

“İstanbul'un neresine bakarsanız bakın büyük bir tarihi, farklı medeniyetleri görüyoruz”

Gençlerin önünde büyük bir birikimin olduğuna işaret eden Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk milleti olarak büyük bir ayrıcalığa sahip olduğumuzun farkında olmalıyız. Nevzuhur bir millet değiliz. Üsküdar'ın herhangi bir sokağında yürürken sadece bir sokaktan geçmiyor, o sokağın içerisinde şimdiye kadar asırlar boyunca geçmiş olan nice insanın, nice büyüğümüzün birikimlerine de şahit oluyor, onları da görüyoruz. İstanbul'un neresine bakarsanız bakın, büyük bir tarihi, büyük bir kültürü, büyük bir medeniyeti hatta farklı medeniyetleri görüyoruz. Böylesine büyük bir şehirde yaşamak, bu kadar büyük bir imkana sahip olmak ise herhalde dünyada çok az gence nasip olan bir ayrıcalıktır.

Öncelikle İstanbul'daki bu tarihi ve kültürel güzellikleri en iyi şekilde anlamak, özümsemek mecburiyetindeyiz. Hani diyoruz ya ‘Kökü mazide olan bir ati…’ Aslında geleceğe ilişkin ne konuşacaksak, hele bunu İstanbul'da konuşuyorsak mutlaka köklerimizi her vesileyle hatırlıyor, daha doğrusu köklerimiz, kendisini her vesileyle bize hatırlatıyor. Kökü sağlam olmayan hiçbir ağacın yeryüzünde güçlü olmayacağı gibi, kökü sağlam olmayan hiçbir milletin de uzun süreli hedeflerinin olması mümkün değildir. Onun için mutlaka geçmişle bağımızı kitap üzerinden, kültür üzerinden, medeniyet üzerinden kurarak ama sadece orada kalmaksızın bunu yeniden bugünün anlayışıyla ve ileriki çağlara dönük bir söz olarak üreterek yolumuza devam edeceğiz.”

- “Okumayı, bir eylem olarak tasavvur etmek ve uygulamak zorundayız”

Kurtulmuş, her bir kültürel faaliyetin hem tarihi okumak hem insanın kendiyle ilgili bir gelecek hayali kurma anlamına gelen önemli bir çaba olduğunu ifade ederek, bu açıdan bakıldığında okumanın, pasif bir şey değil, bizatihi büyük bir eylem olduğunu belirtti.

Kurtulmuş, “Okumayı, hayatı iyi anlamak, kendimizi iyi anlamak, kendimizin varoluş alemindeki yerini ve geleceğini tespit etmek, milletimize ait hedefleri daha güzel kurabilmek için bir eylem olarak tasarlamak, bir eylem olarak tasavvur etmek ve uygulamak zorundayız.” ifadesini kullandı.

Cumhuriyetin ikinci asrına girilen bu dönemde büyük bir gelecek tasarımı içerisinde hareket etmek gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Geçtiğimiz bir asır, tarih okumalarına baktığımız zaman diyebiliriz ki milletimizin tarihi içerisindeki en zor asırlardan birisidir. Nice zorluklar, nice savaşlar, nice iç türbülanslar, nice bölgesel çatışmalar, nice yokluklar ve nice yoksunluklar içerisinden bugüne kadar geldik. Ama hiç şüphesiz bunlarla birlikte çok büyük başarıları da kazandık, çok büyük kazanımlar da elde ettik. Dolayısıyla geçtiğimiz yüzyılı sadece bir asırlık hikayeyi ve tarihi okumak şeklinde değil, bundan sonraki asırları daha iyi tasarlamak için okumak mecburiyetindeyiz. Şimdi 2023’ten sonra yeni bir dönemin kapıları sonuna kadar açıldı. Türkiye Yüzyılı adını verdiğimiz Cumhuriyetin ikinci asrında çok büyük işleri planlamak ve gerçekleştirmek zorundayız. Bunun ana aktörü de sevgili gençler, sizlersiniz. Türkiye'nin gelecek asrı, sizin omuzlarınızda ve sizin ufkunuzla gerçekleşecektir. Sözü güçlü gücü tesirli bir Türkiye'nin yüzyılını kurmak zorundayız.”

Kurtulmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci yüzyılının gençlerinin belirlenen bütün hedeflere ulaşabileceğini, sözü güçlü, gücü tesirli Türkiye'yi kurabileceğine inandığını belirti.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’a, konuşmasının ardından Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen hediye takdim etti.

Kurtulmuş, Belediye Başkanı Türkmen, yazarlar İbrahim Tenekeci ve Erhan Afyoncu ile fotoğraf çektirti, kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, fuar alanında da incelemede bulunarak kitapseverlerle sohbet etti. Kurtulmuş, İz Yayıncılık standına gelen vatandaşlara, "Türkiye'yi Yarınlara Taşımak" isimli kitabını da imzaladı.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi