MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TPGYB: Amasya Genelgesi Milli Devletin önünü açmıştır
Guncel
22 Haziran 2024 Cumartesi 10:45

TPGYB: Amasya Genelgesi Milli Devletin önünü açmıştır

Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği(TPGYB) başkanı İbrahim Aydemir Amasya Genelgesinin yıldönümünde bir değerlendirme yaparak, bu genelge manda ve himayeyi reddeden ve milli devletin önünü açan ilk metindir dedi

22 Haziran 1919'da imzalanan Amasya Genelgesi'nin yıldönümünde bir değerlendirme yapan Türk Parlamenter Gazeteci ve Yazarlar Birliği (TPGYB) başkanıİbrahim Aydemir, bu belgenin Türk halkına işgallere karşı mücadele çağrısı yapması ve tarihte ilk kez milli irade kavramından bahsetmesi açısından milli mücadelenin en önemli belgesi olduğunu belirtti. Aydemir, Amasya Genelgesi'nin ülkenin bağımsızlığının tehlikede olduğuna vurgu yaptığını ve Erzurum ile Sivas kongrelerinin hazırlayıcısı olduğunu söyledi.

Manda ve Himayecilik Karşısındaki Kesin Tavır

İbrahim Aydemir, Amasya Genelgesi'nin İstiklal Savaşı'nın amaç, gerekçe ve yöntemlerini belirlediğini ifade ederek, "Bu belgeyle bazı kesimlerde var olan manda ve himayecilik fikrinin önüne set çekilmiş, Erzurum Kongresi'nde de aynı şekilde devam eden bu tavırla manda ve himayecilik kesin bir dille reddedilmiştir" dedi. Aydemir, bu önemli belgeyi imzalayan Mustafa Kemal Atatürk ve diğer isimleri rahmet ve minnetle yad ettiklerini belirtti.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi