MENÜ
Erzurum -5°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sporda Milli Markamız: Cirit
Araştırma İnceleme
6 Şubat 2012 Pazartesi 22:34

Sporda Milli Markamız: Cirit

MAHMUT AKDAĞ: 1974 yılından bugüne kadar o hep ciritin içinde oldu. Erzurum’un çeşitli atlı spor kulüplerinde yıllarca cirit oynadı, Ecdada vefayı en güzel şekilde gösteren isimler arasında yerini aldı. Cirit müsabakalarında oynadığı ciritle izleyenlerin ayakta alkışladığı bu isim, şimdi büyük bir disiplin anlayışıyla yöneticilik yapıyor.
SUNUM:
MAHMUT AKDAĞ: 1974 yılından bugüne kadar o hep ciritin içinde oldu. Erzurum’un çeşitli atlı spor kulüplerinde yıllarca cirit oynadı, Ecdada vefayı en güzel şekilde gösteren isimler arasında yerini aldı. Cirit müsabakalarında oynadığı ciritle izleyenlerin ayakta alkışladığı bu isim, şimdi büyük bir disiplin anlayışıyla yöneticilik yapıyor. Kombina Atlı Spor Kulübü yöneticisi Yakup Pak’tan bahsediyoruz. “Bendeki cirit sevdası, dededen, babadan geliyor” diyen Pak, yıllarca dedesini, babasını at üstünde hayranlıkla izlediğini söylüyor. “Rahmetli babamın at üstündeki duruşu, cirit sporuna duyduğu ilgi ve cirit sporunun tarihi serüveni bu spor dalına bağlanmamıza sebep olmuştur.” ifadeleriyle cirite merakının nerden geldiğini özetleyen Pak, 1991 yılında Kombina Atlı Spor kulübünün kurucuları arasında yer aldı. Kombina Atlı spor kulübünde 10 yılını cirit oynayarak, son 10 yılını da yöneticilik yaparak hizmet veren Pak, önemli başarılara imza atarak adından sık sık söz ettirdi. İlgi ile okuyacağınızı umduğumuz söyleşiyi sunuyor, ata sporumuz olan ciritin gelişmesi, kamuoyunda etkin ve geniş bir yer bulması için, yetkili tüm birimleri de işbirliğine davet ediyoruz.
ERZURUM
 
 
BAŞBAKAN ERDOĞAN VE CİRİTE VERDİĞİ DESTEK
ERZURUM: Sayın Başbakanımız Erdoğan’ın Cirit sporuna verdiği özel önem biliniyor. Cirit liginin başlayacağı ve bu ata sporuna gerekli desteğin verileceği şeklindeki açıklaması kamuoyunda geniş yankı bulmuştu. Bu süreci anlatır mısınız?
PAK: Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla “Atasporu Cirit, başbakanımızın yakın takibinde olacak” dedik. “Artık kendi çabalarıyla atasporu ciriti yaşatmaya çalışan cirit sevdalılarının, gelişim projeleri cevap bulacak.” şeklinde yorumladık süreci. “Ciritin ligler halinde oynanması, halkın bu spora ilgisini çekecek, maddi ve manevi desteklerin sağlanmasına sebep olacaktır.” dedik. Şuan itibariyle atılmış bir adım yok.. Aldığımız bu heyecan verici talimatın sabırsızlıkla hayata geçmesini bekliyor ve buna inanıyoruz.
HALKIN İLGİSİ DÜŞÜK DÜZEYDE
ERZURUM: Tarihi bir vizyonu olan cirite halkın ilgisi ne noktada? Halktan yeterli ilgi buluyor musunuz?
PAK:Maalesef çok az. Cirit sporuyla ilk tanıştığım günler aklıma geliyor. İnanın ilgi çok daha fazlaydı. ciride tutku çok başkaydı. Bugün Bir futbol takımına olan tutku kadar olmasa da, buna yakın bir ilgi söz konusuydu. İnsanlar cirit yapılan yiğitlik meydanına akın ederler, coşkulu maçların olmasına sebep olurlardı. Ancak bu ilgi her geçen yıl biraz daha azalmaya başladı. Eski fuar alanındaki cirit sahamızda çok önemli maçlarda dahi tribünlerin boş olduğunu görmek bizi üzüyor.. Bu da bu spora ilgisizliğin göstergesidir.
DİKKAT ÇEKİCİ BOYUTTAKİ İLGİ AZALMASI
ERZURUM: Ciride olan  ilginin azalmasının sebepleri size göre neler?
PAK: Bakın cirit şehrimizde destek görmeyen, tamamen cirit sevdalıları tarafından yaşatılmaya çalışılan bir spor dalı. İnanın oldukçada maliyetli bir iş. Bugün Türkiye genellemesi yapacak olursak, cirit oynanan diğer illerde ilginin her geçen gün arttığını görürüz. Ciritte hiç esamesi dahi okunmayan iller, bugün çok ciddi mesafeler almış durumdalar. Bunun sebebi bulundukları illerdeki kamu kurumlarının cirite sağlamış olduğu desteklerdir. Bizim şehrimizde kamu kurumlarının desteğinden bahsetmek pek mümkün değil. “Şuanda Erzurum’da hangi kamu kurumu destek sağlıyor?” Sorusuna sadece bir kamu kurumu şeklinde cevap alırsınız. O da bizim bağlı bulunduğumuz Et Balık Kurumu’dur. Erzurum’da Cirite destek sağlayan başka bir kamu kurumu daha maalesef yok. Erzurum gibi ata sporu ciritin merkezi olmuş bir ilin istenilen yerde olması için kamu kurumlarının desteğini arkasına alması lazım. Olmadı mı olmuyor. Buradan tüm kamu kurumlarına cirite maddi ve manevi destek sağlamaları çağrısında bulunmak istiyorum.
ATA SPORUNA EBK DESTEĞİ
ERZURUM: EBK’nın cirite verdiği destek ne getirdi?
PAK:20 yıllık bir kulüp olarak, hemen hemen her yıl bulunduğumuz gruplarda iddialı durumdayız. 2 Türkiye şampiyonluğumuz var. Tüm bu sportif başarıların yanı sıra gençlerin ilgisini çekmek için projeler üretiyoruz. Şuanda 18 yaş altı 15 lisanslı sporcumuz var. Erzurum’da alt yapıya en fazla önem veren kulüp durumundayız.. Geleceğin ciritçileri Kombina Atlı Spor kulübünden çıkacaktır.
DUAYENİ VE EN GENCİYLE CİRİT
ERZURUM: Türkiye’nin en genç ciritçisi, kulubünüz bünyesinde..
PAK: Evet.. En genç sporcumuz 14 olan oğlum Metehan Pak. Metehan sadece bizim kulübümüzün değil, Türkiye’nin en genç ciritçisi. Şuanda eğitim aşamasında. Geleceğin marka ciritçileri arasında yerini alacağından şüphemiz yok.
ERZURUM: Kombina Atlı Spor Kulübü’nün yaşayan efsanesi olarak gösterebileceğiniz isim var mı?
PAK: Hamit Akpunar bu sporun duayenlerindendir. İlerleyen yaşına rağmen er meydanında nam yapmış bir sporcumuz. Cirit sahalarının en neşeli ve keyif veren sporcusudur. Kendisine kulübümüze yaptığı ve daha yapacağı hizmetlerinden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz.
60 LİSANSLI SPORCU CİRİTİ YAŞATMAYA ÇALIŞIYOR
ERZURUM: Kombina Atlı Spor Kulübü bünyesinde kaç sporcu ve kaç at bulunuyor?
PAK: 60 lisanslı sporcumuz, 20 de cirit atımız var. Hayati Fidan, Samih Fidan, İsmail Aşıkoğlu, Cüneyt Aşıkoğlu, Samih Işık, Kenan Perçin, Suat Kabul, Muharrem Fidan, Eyüp Pak, Hamit Akpınar, Muzaffer Gül, Metehan Pak, Orhan Pak, Davut Pak, İbrahim Şimşek, Taha Tetik, Fatihcan Özer, Lütfettin Aydınoğlu, Hakan Külekçi, Saffet Fidan, Hakan Aydınoğlu, gibi isimlerimiz A takımımızın değişmez isimleri. Yine antrenör olarak da Levent Talha ve Muhammet Ezgö hizmet veriyor.
GENÇ CİRİTÇİNİN SÖYLEDİKLERİ
ERZURUM: Sayın Pak, müsaade ederseniz Dünyanın en genç ciritçisi Metehan’la da biraz sohbet etmek istiyoruz. Metehan, kaç yaşındasın ve kaç yıldır cirit yapıyorsun?
M.P.: 1999 doğumluyum. Erzurum’un Çayırca mahallesinde oturuyorum. İlk öğretim 7. Sınıf öğrencisiyim. Yaklaşık 3 yıldır cirit sporunun içerisindeyim.
ERZURUM: Cirit oyunu senin için tehlikeli değil mi?
M.P.: Ben şuanda yetişme safhasındayım. Resmi maçlara henüz çıkmıyorum. Kulübün kendi arasında yaptığı antrenman amaçlı maçlarda ata biniyor, ciriti öğreniyorum. Aktif sporculuk yaşına girmemle birlikte resmi maçlarda yer alacağım. O günü sabırsızlıkla bekliyorum.
ERZURUM: Örnek aldığın ciritçi var mı?
M.P.: Osmanlı döneminde nam yapmış Seydi Ahmet Padişah, cirit sporunda çok önemli yer edinmiş bir isim. Örnek aldığım isimler arasında ilk sırada yerini alıyor. Daha sonra, Babam Yakup Pak ve Abim Orhan Pak örnek aldığım başlıca sporcular.
ERZURUM: Niçin popüler olan futbol değil de cirit? Ne dersin?
M.P.: Tabiki cirite sevdalı bir ailenin çocuğu olmam en büyük etken. Daha sonra cirit hakkında yazılanlar. Yiğitlik mertlik meydanı olması beni en fazla cezbeden şey.
Erzurum gazetesi olarak Metehan Pak’a başarılar diliyor, Kulüp Yöneticisi Yakup Pak’a tekrar yöneliyoruz
EBK’YA TEŞEKKÜR
ERZURUM: Sayın Pak, son olarak ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?
Et Balık Kurumu Genel Müdürü sayın Bekir Ulubaş’a, Erzurum Et Kombinası Müdürü sayın İsmail Atasever’e, Müdür Yardımcısı sayın Şahin Ege’ye ve tüm kurum çalışanlarına desteklerinden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz. Atasporu cirit için EBK’nın verdiği destek, sadece kombina Atlı Spor kulübü tarafından değil, tüm cirit sevdalıları tarafından takdir bulup, örnek gösterilmektedir. Bizim aldığımız başarılarda hiç şüphesiz ki etken olan faktörlerin başında EBK desteği gelmektedir.. Kendilerine ne kadar teşekkür etsek azdır.
SONUÇ:
Cirit, Türk Milleti’nin Ortaasya’dan Anadolu ufkuna taşıdığı, kendi hayat algı ve biçiminin ifadesi olan bir atasporu. Skora değil, mesaja dayalı bir etkinlik. Bir milletin ruh hali ve haletini yansıtan, adeta bir milletin özgeçmişini özetleyen bir fragman Cirit..Bir yüksek kültür ve bir yüksek terbiye.. Bu sporun yaşaması ve yaşatılması için, milli ruha hizmet eden ve önem veren herkese görev düşüyor. Bir başka deyişle Ciriti yaşatmak milli bir görev..Bu manada ata sporumuza destek veren herkes ve herkesime teşekkürlerimizi sunuyoruz..  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi