MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Geleneksel peynir üretimi envanteri çıkarıldı
Araştırma İnceleme
13 Aralık 2023 Çarşamba 10:16

Geleneksel peynir üretimi envanteri çıkarıldı

Aralarında Erzurum’un 6 çeşit peynirinin de yer aldığı geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerin envanteri çıkarılarak bir kitapta toplandı.

Aralarında Erzurum’un 6 çeşit peynirinin de yer aldığı geleneksel yöntemlerle üretilen peynirlerin envanteri çıkarılarak bir kitapta toplandı.

Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğretim görevlilerinden Erkan Denk’in editörlüğünde basımı gerçekleşen kitap ile bugüne kadar geleneksel usullerde üretimi gerçekleşen peynirlerin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

Türkiye’nin 7 bölgesinde üretildiği tespit edilen 287 tür peynirin turizm alanında da çok büyük rolü olacağı kaydedilen kitapta Türkiye’nin aslında bir ‘peynir cenneti ‘ olduğu vurgulanıyor. Peynirlerin turizm potansiyeli olduğu gerçeğinden hareket edilerek 20 akademisyenin de geceli-gündüzlü çalışması ile gerçekleşen kitap, alanında ilk ciddi kitap olarak da dikkat çekiyor. Türkiye’nin Geleneksel Peynirleri ve Peynir Turizmi potansiyeli başlığıyla hazırlanan kitapta Erzurum peynirleri konusunda Dedeman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Mevlüde Daşbaşı’nın da ciddi katkıları oldu. Büyük bir titizlikle hazırlanan kitapta çivil peynir, küflü çivil peynir ve İspir kurun peynirinin yanı sıra coğrafi işaret bekleyen Olur’un Kekikli mahallesine ait has kızartmalık gandirif peyniri de yer verilerek tanınırlığı sağlandı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi