MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum tasarımda 2'inci sırada
Ekonomi
22 Haziran 2023 Perşembe 09:22

Erzurum tasarımda 2'inci sırada

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van’ın ardından 2’inci sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 39,5 oldu.

TÜRKPATENT 2023 Mayıs dönemi tasarım verilerini açıkladı. Erzurum tasarım sayısı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde Van’ın ardından 2’inci sırayı aldı. İlde üretilen tasarım sayısının bölge toplamındaki payı yüzde 39,5 oldu.

ERZURUM 5 AYLIK TASARIM ÜRETİMİ

Verilere göre, Erzurum’da bu yılın Ocak – Mayıs ayları arasında en fazla sayıda tasarımın geliştirildiği dönem 55 tasarım ile Nisan ayı olarak kaydedildi. İlde Ocak ayında 12, Şubat ayında 2, Mart ayında 8, Nisan ayında 55, Mayıs ayında 6, toplam 83 Tasarım başvurusu gerçekleştirildi.

MAYIS AYI BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TÜRKPATENT verilerine göre Mayıs ayında Erzurum’dan 6, KUDAKA istatistik bölgesi illeri toplamında 7, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında 9, Doğu Anadolu Bölgesinden 53 tasarım başvurusu gerçekleşti. Erzurum’un Mayıs ayı başvuru sayısı bölge toplamında yüzde 11,32’lik pay edindi.

OCAK – MAYIS DÖNEMİ

Bu yılın Ocak – Mayıs ayları kapsamında Erzurum’dan 83, KUDAKA İstatistik Bölgesinden 84, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 96, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 395 tasarım başvurusu yapıldı.

ERZURUM’UN PAYI

TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen hesaplamalara göre Erzurum’un 5 aylık tasarım başvurusu sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 98,80, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 86,45, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 21,0 oldu.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ

TÜRKPATENT verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen tespitlere göre; Doğu Anadolu Bölgesinden Ocak ayında 46, Şubat ayında 12, Mart ayında 45, Nisan ayında 239, Mayıs ayında 53, 5 aylık toplamda ise 395 tasarım başvurusu kaydedildi.

TASARIM SAYISI İLLER DAĞILIMI

2023 yılının 5 ayı düzeyinde Doğu Anadolu Bölgesinin 13 ilinden başvuru yapılırken, Erzincan, ilinden tasarım başvurusu kaydedilmedi. Dönemde Erzurum’dan 83, Kars’tan 2, Elazığ’dan 19, Malatya’dan 48, Muş’tan 7, Ağrı’dan 7, Tunceli’den 39, Bitlis’ten 5, Hakkari’den 2, Van’dan 178, Bingöl’den 2, Ardahan’dan 1, Iğdır’dan 2 tasarım başvurusu tespit edildi.

SAGE GELİŞTİRDİ AKINCI ATEŞLEDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkanlarla geliştirilen Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) Bayraktar Akıncı’dan yapılan test atışını başarıyla tamamlamasından gurur duyduklarını belirterek, “Hassas güdüm kitlerinin SİHA’larda kullanılmasıyla Türk savunma sanayisi çok daha güçlü hale gelecek. dedi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden HGK ile güdümlü hale getirilen MK-82 mühimmatıyla havalanan Bayraktar Akıncı, atış testi icra etmek üzere belirlenen noktaya yol aldı. Akıncı’nın ateşlediği HGK-82, belirlenen hedefi başarıyla vurdu.

MİLLİ MÜHİMMATLAR TAM ENTEGRASYONLA ÇALIŞIYOR

Bakan Kacır, HGK-82 silah sisteminin tasarım, entegrasyon ve üretimini başarıyla tamamladıktan sonra ilk kez bir insansız hava aracından atıldığını belirterek, “Milli Teknoloji Hamlesi’nin meyvesi olan milli mühimmatlarımızın tam entegrasyonla çalışması, başarılı olmasından gurur duyuyoruz. Hassas güdüm kitlerinin SİHA’larda kullanılmasıyla Türk savunma sanayisi çok daha güçlü hale gelecek.” İfadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ HAVA KOŞULUNDA KULLANILIYOR

BRU 57 adaptörü ile çoklu atılabilen bir güdüm kiti olan HGK-82’in mevcut güdümsüz genel maksat bombalarına hassas vuruş yeteneği kazandırdığını anlatan Kacır, “Her türlü hava koşulunda kullanılabilen, gece ve gündüz ayrımı olmadan hareketli nesneleri vurabilen bir mühimmattan bahsediyoruz. Milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen HGK-82 sistemi, savunma sanayisinde tam bağımsızlık iddiamız açısından oldukça önemli. Milli Teknoloji Hamlesi ile ülkemizde son dönemde savunma sanayisinin millileşmesine yönelik yapılan çalışmaların neticelerini en güzel şekilde almaya devam edeceğiz.” dedi.

SAGE’DE ÖNEMLİ PROJELER ÜRETİYORUZ”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da, Türk savunma sanayisinin geldiği noktayı ortaya koyan bir başarıya daha tanık olduklarını belirterek, “Özellikle SAGE’de çok önemli projeler yürütüyoruz. Projelerdeki ilerlemeler göğsümüzü kabartıyor.  Yapılan araştırmalar ve teknolojik gelişmeler Türkiye için oldukça önemli. Cumhuriyetimizin 100, TÜBİTAK’ın 60. Yılında bu gururla önemli başarılara imza atmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi