MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi
Ekonomi
8 Ekim 2024 Salı 02:36

Erzurum ekonomisinde ticaret sektörü sinerjisi

**ERZURUM GAZETESİ ÖZEL HABERİDİR - Erzurum ticaret sektöründe büyüme devam ediyor. Ekonomide enflasyondan kaynaklanan durgunluk ve kırılganlığa rağmen ilde faal vergi mükellefi sayısı düzenli ve periyodik bir artış süreci gösteriyor.

Erzurum ticaret sektöründe büyüme devam ediyor. Ekonomide enflasyondan kaynaklanan durgunluk ve kırılganlığa rağmen ilde faal vergi mükellefi sayısı düzenli ve periyodik bir artış süreci gösteriyor. İlde bu kapsamda en ilgi çekici gelişme emlak sektörünü ifade eden Gayrimenkul Sermaye İradı mükellefi sayısındaki artışla kaydediliyor.

EYLÜL AYI VERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı 2024 yılı Eylül dönemi faal vergi mükellefi verilerini paylaştı. Erzurum’da 13 bin 150 Gelir Vergisi, 8 bin 413 Basit usulde Gelir Vergisi, 3 bin 996 Kurumlar Vergisi, 19 bin 293 Gelir Stopaj vergisi, 9 bin 133 Gayrimenkul Sermaye İradı ve 16 bin 830 Katma Değer Vergisi (KDV) faal mükellefi bulunduğu bildirildi.

ARALIK 2023’YE GÖRE DEĞİŞİM

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre, 2024 yılı Eylül döneminde, 2023 yılı Aralık göre Gelir Vergisi mükellefi sayısı 12 bin 368’den 13 bin 150, gelir stopaj vergisi faal mükellef sayısı 18 bin 296’dan 19 bin 293, Kurumlar Vergisi faal mükellef sayısı 3 bin 845’den 3 bin 996, GMSİ mükellef sayısı 6 bin 935’den 9 bin 133, KDV mükellefi sayısı 15 bin 970’den 16 bin 830’a yükseldi.

2023 ARALIK AYINA GÖRE DEĞİŞİM ORANLARI

Hazine ve Maliye Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan hesaplamalara göre; 2023 Aralık ayına göre faal mükellef sayısı, Gelir vergisinde yüzde 6,3, kurumlar vergisinde yüzde 3,53, Gelir Stopaj vergisinde yüzde 5,44, GMSİ’de yüzde 31,69, KDV’de yüzde 5,38 oranında artış kaydetti.

KURUMLAR VERGİSİ

Ekonomide kurumsallaşmayı ifade eden Kurumlar vergisi mükellef sayısı ile şirketleşme olgusu Erzurum’da güç kazanmayı sürdürdü. Ocak ayında 3 bin 860 olan mükellef sayısı Şubatta 3 bin 872, Mart ayında 3 bin 888, Nisanda 3 bin 901, Mayısta 3 bin 915, Haziranda 3 bin 924, Temmuz’da 3 bin 938, Ağustosta 3 bin 969, eylül ayında 3 bin 996’ya yükseldi.

2023 ARALIK AYI ERZURUM VERİLERİ

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerine göre Erzurum’da 2023 Aralık ayında 12 bin 368 Gelir Vergisi, 8 bin 542 Basit usulde Vergilendirilen Gelir Vergisi, 3 bin 845 Kurumlar Vergisi, 18 bin 296 Gelir Stopaj Vergisi, 6 bin 935 Gayrimenkul Sermaye iradı Vergisi ve 15 bin 970 Katma Değer Vergisi faal mükellefi bulunuyordu.

"TEMEL HEDEFİMİZ, KAZANIMLARIMIZI KALICI HALE GETİRMEK"

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) yapılan açıklamada temel hedeflerinin, reform adımlarını hızla hayata geçirerek ekonomideki kazanımlarını kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımak olduğu belirtildi.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, 2024 yılı sekizinci toplantısını bugün gerçekleştirildi aktarıldı. Geçen yıl uygulamaya konulan ekonomi programının kararlılıkla sürdürüldüğü ve olumlu sonuçlar elde edilmeye devam ettiği vurgulandı.

Haziranda başlayan dezenflasyon süreci devam ettiğini ifade edilen açıklamada, "Büyüme daha dengeli bir komposizyon sergilerken istihdam artmakta işsizlik oranı tek haneli seviyelerini korumaktadır. Dış ticaret dengesindeki iyileşmenin de etkisiyle cari işlemler açığı önemli ölçüde gerilemeye ve rezervlerimiz artmaya devam etmektedir. Kredi risk priminin düşmesi ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının devam eden not artırımları, makrofinansal istikrarın güçlendiğini göstermektedir" ifadeleri kullanıldı.

"Programımız kapsamında uygulanan para ve maliye politikalarını destekleyen yapısal reformlar bir takvim çerçevesinde hızla hayata geçirilmektedir"

Program kapsamında uygulanan para ve maliye politikalarını destekleyen yapısal reformlar bir takvim çerçevesinde hızla hayata geçirildiği vurgulanan açıklamada, "Bir önceki Programın devamı niteliğinde olan Eylül ayında açıkladığımız Orta Vadeli Program (2025-2027)’ın temel amacı, sürdürülebilir dengeli büyümenin sağlanması, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi ve yapısal reformlarla verimliliğe dayalı üretimin, ihracatın ve istihdamın artırılmasıdır. Rekabet gücümüzü artıracak katma değerli üretimi temin etmek üzere sanayide dönüşüm gerçekleştirilecektir. Değişen ihtiyaçlara uyumlu olacak şekilde işgücü becerilerini ve Ar-Ge ve yenilik ekosistemini güçlendirecek politikalar uygulanacak, yeşil ve dijital dönüşüm çalışmaları hızlandırılacaktır. İş ve yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik politikalara devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Bugün gerçekleştirilen EKK toplantısında yapısal reformlara ilişkin tedbirler kapsamlı bir şekilde ele alındığını belirten açıklamada, "2024-2026 dönemini kapsayan OVP’de de yer alan 42 adet reform tedbirine ilave olarak güncellenen OVP’de yer alan 37 tedbirle birlikte 79 adet eylem görüşülmüştür. Söz konusu eylemlerin 31’i büyüme ve ticaret, 13’ü beşeri sermaye ve istihdam, 6’sı fiyat istikrarı ve finansal istikrar, 19’u kamu maliyesi, 10’u iş ve yatırım ortamı başlıkları altında yer almaktadır. Temel hedefimiz, reform adımlarını hızla hayata geçirerek ekonomideki kazanımlarımızı kalıcı hale getirmek ve daha ileriye taşımaktır. Takvimlendirilen yapısal reformlar ve ilerleme durumları önümüzdeki dönemde yapılacak EKK toplantılarında gündeme alınarak yakından takip edilecektir" denildi.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi