MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’dan 7 ayda 13,8 milyon dolarlık ihracat
Ekonomi
4 Ağustos 2023 Cuma 09:26

Erzurum’dan 7 ayda 13,8 milyon dolarlık ihracat

EDÇURUM GAZETESİ - ÖZEL - İlden Temmuz 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 140,6, Haziran ayına göre yüzde 31,68 oranında artış kaydetti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz 2023 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Temmuz ayında 3,4 milyon, bu yılın 7 ayında 13 milyon 834 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Temmuz 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 140,6, Haziran ayına göre yüzde 31,68 oranında artış kaydetti

ERZURUM 7 AYLIK VERİLER

TİM verileri üzerinden edinilen bilgiye göre Erzurum’dan Ocak ayında 1 milyon 416 bin, Şubat ayında 1 milyon 14 bin, Mart ayında 1 milyon 159 bin, Nisan ayında 1 milyon 813 bin, Mayıs ayında 2 milyon 432 bin, Haziran ayında 2 milyon 588 bin, Temmuzda 3 milyon 408 dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

TEMMUZ AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Temmuz 2023 döneminde Erzurum’dan 3 milyon 408 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 5 milyon 189 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 13 milyon 220 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 65 milyon 432 bin değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

7 AYLIK BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analizlere göre, 2023’ün 7 ayında Erzurum’dan 13 milyon 834 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 29 milyon 260 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 89 milyon 315 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 533 milyon 651 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, 7 ayda Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 47,27, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 15,48, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 2,6 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Ocak – Temmuz döneminde Malatya’dan 205,7 milyon, Elazığ’dan 182,2 milyon, Hakkari’den 25,5 milyon, Iğdır’dan 42,4 milyon, Van’dan 19,9 milyon, Erzincan’dan 15,4 milyon, Ağrı’dan 14,0 milyon, Erzurum’dan 13,8 milyon, Muş’tan 3,0 milyon, Bitlis’ten 4,4 milyon, Bingöl’den 2,2 milyon, Ardahan’dan 2,6 milyon, Kars’tan 903,5 bin, Tunceli’den 1,0 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE'NİN TEMMUZ AYI İHRACATI 20,1 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 2,7 milyar dolarla Temmuz ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,1 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Ana pazarlarımız konumundaki Avrupa ve ABD ekonomilerinde son çeyrekte beklenen canlanmanın ihracatımıza olumlu yansıyacağını öngörüyoruz. Kalan beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda inşallah 265 milyar dolarlık hedefi yakalayacağız.”

TEMMUZ AYI VERİLERİ

Türkiye'nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artışla, 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Yedi aylık ihracat ise 143,4 milyar dolara ulaştı. 

Temmuz ayı ihracat verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla 6 Şubat'ta iki büyük depremle sarsılan Kahramanmaraş'ta açıklandı.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, takvim etkisiyle Temmuz'a durağan başlayan ihracatın ikinci yarıda vites yükselttiğini bildirdi. Geçen ay tüm zamanların en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaştıklarını bildiren Gültepe, şöyle devam etti:

“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Temmuz'u 20,1 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 artıdayız. Yedi aylık ihracatta 143,4 milyar dolara ulaştık. Geçen yılla başabaş noktadayız. Temmuz'da ihracatımıza en yüksek katkıyı 2,7 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,1 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,4 milyar dolarla hububat ve 1,3 milyar dolarla elektrik elektronik şeklinde sıralandı. Bu sektörlerimizin yanı sıra, gemi ve yat, zeytin ve zeytinyağı ile savunma ve havacılık sektörlerinde çok ciddi artışlar kaydedildi. Temmuz'da 45 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Bin 198 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artışla 1,40 dolara yükseldi. Nisan'dan önceki 12 ayda 10 milyar dolar kayba neden olan parite etkisi, ihracatımıza dört aydır pozitif katkı veriyor. Temmuz'da parite farkı 715 milyon dolarlık katkı sundu. Son dört aydaki parite katkısı ise 1,5 milyar dolara ulaştı. Geçen ay en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Almanya, İtalya, ABD, Irak ve Birleşik Krallık şeklinde sıralandı. Suudi Arabistan'a yüzde 189, Kanada'ya yüzde 162, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 126, Kazakistan'a yüzde 112,

Yunanistan'a yüzde 93'lük ihracat artışı kaydettik. Yunanistan ve Kanada'ya ihracatta rekor kırdık.”

DEPREM BÖLGESİ 7 AYDA 10 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİ

Depremden etkilenen illerin ihracat performansı konusunda da bilgi veren Gültepe, bölgenin hem ihracatında hem de geçici barınma sorununun çözümünde sevindirici gelişmeler olduğunu vurguladı.

TİM olarak ayni ve nakdi yardımların yanı sıra, istihdam kaybının önlenmesi için 320'si Kahramanmaraş'ta olmak üzere bölgede yaklaşık bin 500 yaşam ünitesi inşa ettiklerini anlatan

DEPREM VE İHRACAT KAYIPLARI

Gültepe, sözlerini şöyle sürdürdü: “Depremin bu yıl 2,5 milyar dolarlık bir ihracat kaybına neden olacağını öngörüyoruz. Beklentilerimize paralel olarak yedi ayda 11 ilimiz 10 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Geçen yıla göre yüzde 15 eksideyiz. Depremden etkilenen illerimizin durumunu özel olarak takip ediyoruz. Temmuz'da Gaziantep tüm zamanların en yüksek aylık ihracat değerine ulaştı. Malatya ve Adıyaman'ın ihracatında da geçen yıla göre artış var. Hatay ve Kahramanmaraş'tan da olumlu işaretler alıyoruz. Ancak bu iki ilimizin biraz daha zamana ihtiyacı bulunuyor. Kahramanmaraş merkezli firmalarımız geçen ay 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana toplam ihracat ise 563 milyon dolara ulaştı. İnşallah bu güzel ilimiz yılı bir milyar doların üzerinde ihracatla tamamlayacak.”

SON İKİ AYDAKİ GELİŞMELER İHRACATÇILARIMIZI BÜYÜK ÖLÇÜDE RAHATLATTI

Güncel konularla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Gültepe, son iki aydaki gelişmelerin ihracatçıları önemli ölçüde rahatlattığını bildirdi. Uzun süre yatay seyreden döviz kurlarındaki yükselişin bir nebze de olsa ihracatçıya nefes aldırdığını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“İhracatçımızın finansmana erişimi konusunda geçen ay olumlu gelişmeler oldu. Reeskont kredilerinin günlük limiti 1,5 milyar TL'ye çıkarılarak erişim şartları kolaylaştırıldı. KOBİ'lerin reeskont kredilerinden aldığı pay artırıldı. Reeskont kredisi kullanımında yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulu kaldırıldı. Merkez Bankası'nın ihracat kredilerini sıkılaştırma kapsamı dışında tutulmasına yönelik yaklaşımını destekliyoruz. Bu düzenlemeleri ihracatımızın hedeflerine ulaşmasına doğrudan katkı sağlayacak önemli adımlar olarak görüyoruz. Depreme ve en büyük ihracat pazarlarımızdaki durgunluğa rağmen ekonomimiz büyümesini sürdürüyor. IMF, Türkiye'nin 2023 yılı için büyüme beklentisini yukarı yönlü revize ederek yüzde 3'e çıkardı. ABD ve Avrupa'da faiz artışı ve sıkılaştırma politikasının bir süre daha devam edeceği beklenmekle birlikte söz konusu pazarlarda son çeyrekte canlanma öngörüyoruz. Ana pazarlarımızdaki ekonomik canlanmanın elbette ihracatımıza pozitif yansımaları olacak. Biz bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedef belirlemiştik. İnşallah önümüzdeki beş ayı en iyi şekilde değerlendirerek yıl sonunda hedefimize ulaşacağız.”

TCMB KARARLARI

TİM Başkanı Gültepe: MB Kararları, 265 Milyar Dolarlık Hedefe Ulaşmak İçin Elimizi Güçlendirdi

İhracatçıların beklentilerine paralel kararlar alındığını vurgulayan Mustafa Gültepe, “İhracat kredilerinin sınırlandırıcı tedbirlerin dışında tutulmasını, reeskont kredilerinde günlük limitin 1,5 milyar TL'ye yükseltilerek KOBİ payının artırılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık” diye konuştu.

Merkez Bankası'nın sadeleşme ve sıkılaştırma süreci ile ilgili yeni düzenlemeleri ihracat ailesi tarafından memnuniyetle karşılandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın ihracat ve yatırım kredilerini sınırlandırıcı tedbirlerin dışında tutmasının ve reeskont kredilerinde günlük limitin 1,5 milyar TL'ye çıkarılmasının kendileri için büyük bir motivasyon kaynağı oluşturacağını bildirdi.

Finansmana erişimin uzun süredir ihracatçılar için en öncelikli sorunlardan biri olduğunu hatırlatan Mustafa Gültepe, şunları söyledi: “İhracatımız yükseldikçe finansman ihtiyacımız da artıyor. Yükselen talep, yeni yatırımları, yeni yatırımlar, farklı finansal ihtiyaçları beraberinde getiriyor. Ancak uzun süreden bu yana finansmana erişimde sıkıntılarla karşılaşıyorduk. İhracatçılarımızın bu sorununu her platformda dile getirdik. Finansmana erişimin kolaylaştırılması yönündeki beklentimizi 17 Haziran'da 'İhracatın Şampiyonları' ödül törenimize katılan Cumhurbaşkanımıza ve ekonomi yönetimimize de arz etmiştik. Merkez Bankası'nın son düzenlemelerine baktığımızda talep ve beklentilerimizin önemli ölçüde karşılandığını görüyoruz. İhracat kredilerinin sınırlandırıcı tedbirlerin dışında tutulmasını, reeskont kredilerinde günlük limitin 1,5 milyar TL'ye yükseltilerek KOBİ payının artırılmasını büyük bir memnuniyetle karşıladık. Ayrıca reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave ihracat bedeli satış koşulunun kaldırılması ve kredi vadesi boyunca döviz almama taahhüdünden, ithalat ödemeleri kapsamındaki döviz alımlarının istisna tutulması ihracat ailemiz için büyük bir motivasyon kaynağı oluşturacak.

Bunun yanı sıra ihracat kredilerinin, sınırlandırıcı tedbirleri kapsamı dışında tutulması hem istihdamın devamlılığı hem de cari açığın kapatılması açısından son derece faydalı olacaktır. İhracatta bu yıl 265 milyar dolarlık bir hedefe odaklanmıştık. Merkez Bankası'nın yeni düzenlemeleri sayesinde hedefe ulaşma konusunda elimiz artık çok daha güçlendi.”

BÖLGESEL VERİLER

İÇ ANADOLU

Konya, Temmuz ayında tarihinin en yüksek ihracat rakamını gerçekleştirdi. Temmuz’da Konya’nın ihracatı yüzde 37,29 artışla 328.6 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Temmuz ayı ihracat verilerini açıkladı. İhracat rakamlarını değerlendiren Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Konya'mız beklentilerimiz doğrultusunda 2023 yılının ikinci yarısına yüksek ihracat artışıyla başladı. Tüm tüccar, sanayici ve ihracatçılarımızı kutluyorum” dedi.

Başkan Öztürk, “Türkiye'nin Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artışla, 20,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Konya’nın ihracat rekoru kırdığı Temmuz ayında ihracatı yüzde 37,29 artışla 328 milyon 668 bin 318 dolar oldu. Bu rakam Konya’nın tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamıdır. Aynı zamanda Konya, Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 1,87’ye yükselterek farklı bir rekora imza atmıştır. 2023 yılı ilk 7 aylık ihracatımız da yüzde 2,46 artarak 1 milyar 892 milyon dolara ulaşmıştır. Konya’nın son 12 aylık ihracat rakamı da 3 milyar 307 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Temmuz ayında gerçekleşen bu yüksek oranda artış memnuniyet vericidir. Beklentilerimiz doğrultusunda 2023 yılının ikinci yarısına yüksek ihracat artışıyla başladık. Emeği geçen tüm tüccar, sanayici, ihracatçı ve çalışanlarımızı kutluyorum. Firmalarımızla işbirliği içinde çalışarak 2023’ün ilerleyen aylarında daha yüksek oranda ihracat artışına ulaşacağımıza inanıyorum” dedi.

EGE BÖLGESİ

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, 2023 yılı Temmuz ayında 260 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) 2023 yılı Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı temmuzda yüzde 8,4 artışla 20 milyar 093 milyon dolar oldu. TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı 7,6 artışla 353 milyar dolar olurken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat yüzde 7,9 artışla 260 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu, yaptığı açıklamada; “Önceki değerlendirmelerimizde, yılın ikinci yarısından itibaren daha pozitif ihracat verileri görebileceğimizin altını sıklıkla çizmiştik. Temmuz ayıyla birlikte yılın ikinci yarısına ihracatta güçlü bir başlangıç yapmamız, yılın geri kalanı için motive edici oldu. Temmuzda lider ülke İngiltere, lider sektör tekstil-konfeksiyon. Denizli ihracatını sektör özelinde değerlendirdiğimizde; temmuz ayında tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 4 azalışla 120,3 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 19,3 artışla 65,6 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 1,1 artışla 41,8 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 8,5 artışla 26,5 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 32,5 artışla 23,7 milyon dolar olduğunu görüyoruz” dedi.

 

“Yılsonuna kadar her iki Merkez Bankasının da birer kere daha faiz artışı yapabileceği yönünde”

Temmuz ayında en fazla ihracat yapılan ülkelere de değinen Memişoğlu, “Temmuz ayında ülkelere göre ihracatımızda lider konumda bulunan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 25,7 artışla 43 milyon dolar, ardından gelen ABD’ye ihracatımız yüzde 4,9 artışla 39,7 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 8 artışla 36 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 6,6 azalışla 20,7 milyon dolar, Hollanda'ya ihracatımız ise yüzde 6,8 azalışla 17,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Temmuz döneminde Denizli'den toplam 174 ülkeye ihracat yapıldı. Hedef pazarlarımızdaki sıkı para politikaları devam ediyor. Gelişmiş ülkelerdeki sıkı para politikaları kararlılıkla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED politika faizini 25 baz puan artırarak 5,25-5,50 bandına taşıdı ve böylelikle son 22 yılın en yüksek faiz oranları hayata geçirilmiş oldu. Avrupa Merkez Bankası da benzer şekilde faiz artırma politikasına devam ederek üç temel politika faizini de 25'er puan artırdı. Ekonomistlerin ortak beklentisi, yılsonuna kadar her iki Merkez Bankasının da birer kere daha faiz artışı yapabileceği yönünde. Doğrudan hedef pazarlarımız olan bu bölgelerdeki sıkı para politikaları tüketici taleplerini de elbette direkt olarak etkiliyor” diye konuştu.

“Beklentiler Euro’nun ABD Dolarına karşı yılın geri kalanında güçlenmesi yönünde”

ABD Doları başta olmak üzere TL’nin dış para birimlerine karşı ilerleyen süreçte değer kazanacağını belirten Başkan Memişoğlu, “Denizli İhracatçılar Birliği olarak hedef ülkelerimizdeki satın alımcılara doğrudan ulaşabilmek için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Organize ettiğimiz alım ve ticaret heyetleriyle ihracatçı firmalarımızın alıcılarla ikili iş görüşmeleri yapabilmelerine imkan sağlıyoruz. Öte yandan UR-GE ve Turquality projelerimizle de sektörlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Turkish Towels Turquality projemiz çerçevesinde yeni bir yol haritası belirleme noktasında Genel Sekreterliğimiz çalışmalarını sürdürüyor.Euro/Dolar paritesi lehimize seyrediyor. Bilindiği gibi ihracatımızın yaklaşık yarısını Avrupa Birliği’ne gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla Euro/Dolar paritesindeki artışlar ihracatımız için önemli. Mart ayında 105 bandında seyreden ABD Dolar Endeksi (DXY) ise bugünlerde 102 seviyesinde. Beklentiler Euro’nun ABD Dolarına karşı yılın geri kalanında güçlenmesi yönünde. Bu seyrin ihracatımıza pozitif yansıyacağını öngörüyoruz. Reeskont kredilerinde atılan adımları olumlu buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Temmuz ayında yaklanan pozitif ivmeyi sürdürmeyi hedeflediklerini söyleyen Başkan Hüseyin Memişoğlu, “TCMB’nin reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artışla 300 milyon TL’den 1,5 milyar TL'ye çıkarmasını finansmana erişimin bir miktar kolaylaşması adına olumlu karşılıyoruz. Öte yandan reeskont kredilerinde KOBİ payının artırılmasını ve kredi kullanımlarında ihracat artış performansının dikkate alınmasını da son derece önemli buluyoruz. Ayrıca, TCMB’nin sadeleşme süreci çerçevesinde reeskont kredisi kullanan ihracatçıların ihracat bedeli bozdurma yükümlülüğü olan yüzde 40’a ek olarak uygulanan yüzde 30 ihracat bedeli satış şartlarını, ihracatçılar olarak olumlu bulduğumuzu belirtmek istiyorum. Benzer şekilde özellikle ham madde ithal ederek ihracat yapan firmalarımız için, reeskont kredi vadesi boyunca verilen döviz almama taahhüdünden ithalat ödemeleri çerçevesinde döviz alımlarının istisna çerçevesinde tutulması kararını memnuniyetle karşıladık. İhracat artışıyla başladığımız yılın ikinci yarısında, Temmuz ayıyla birlikte yakaladığımız pozitif ivmeyi sürdürerek yolumuza devam etmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz”

DOĞU ANADOLU

Malatya’dan Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artışla 29 milyon 54 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Üretim, istihdam ve yatırım iştahının artması demek ihracatın artması demek. İştahın artması için yeni finans desteklerine ihtiyacımız var. Finans dünyasının iş dünyasına destek olmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Temmuz ayı ihracat rakamları açıklandı.TİM verilerine göre; Malatya’dan Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artışla 29 milyon 54 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. 2022 yılı Temmuz ayında 23 milyon 988 bin dolar ihracat gerçekleşmişti. Malatya’dan 2023 yılının ilk yedi ayında (Ocak-Temmuz) 205 milyon 786 bin dolar ihracat gerçekleştirildiği görüldü. İhracat rakamlarını değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Depremin yaşandığı şubat ayı itibariyle düşen ihracat rakamlarımızın yeniden yükseliş trendine geçmesi sevindirici. Malatya’mızdan Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21 artışla 29 milyon 54 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın Temmuz ayında 23 milyon 988 bin dolar ihracat gerçekleştirmiştik. Bu artışta payı olan ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve tüm çalışanlarını yürekten tebrik ediyorum. Umut ediyorum ki ihracattaki toparlanma sürecimiz devam edecek, yükselişimizi sürdüreceğiz” dedi.

Üretimin ve ihracatın yükselişinin sürmesi için yeni desteklere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başkan Sadıkoğlu, “Faiz, kur ve enflasyon üçlüsündeki dalgalanma iş dünyamızı zorluyor. Faiz, kur ve enflasyon üçlüsü ne kadar önemli ise üretim, istihdam ve yatırım üçlüsü de en az o kadar önemli. İş dünyası olarak kur, faiz ve enflasyonun dengede gitmesini bekliyoruz. Üretim, istihdam ve yatırım odaklı koruyucu ve kapsayıcı yeni tedbirlerin alınması şarttır. Üretim, istihdam ve yatırım iştahının artması demek ihracatın artması demektir. Daha etkili bir ihracat için finans desteklerine ihtiyaç var. Ticari kredilerde bankalar frene basmış durumda. Kredi mekanizmasındaki bozulma sadece finansman ihtiyacı bulunan işletmeleri etkilemiyor, domino etkisiyle tüm piyasada olumsuzluklar oluşturuyor. Reel sektörün finansmana erişim taleplerine olumlu mesajlar bekliyoruz. Biliyoruz ki üretim ve ihracat olmadan ekonomik büyümeyi ve istikrarı sağlamak mümkün olmayacaktır. İşletme sermayesine ihtiyacımız var. Finans dünyasının iş dünyasına destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi