MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Erzurum’dan 6 ayda 10,5 milyon dolarlık ihracat
Ekonomi
4 Temmuz 2023 Salı 09:33

Erzurum’dan 6 ayda 10,5 milyon dolarlık ihracat

ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da Haziran ayında 2,6 milyon, bu yılın ilk 6 ayında 10 milyon 509 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Haziran 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 88,77, Mayıs ayına göre yüzde 9,90 oranında artış kaydetti

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran 2023 dönemi ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da Haziran ayında 2,6 milyon, bu yılın ilk 6 ayında 10 milyon 509 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi. İlden Haziran 2023 döneminde yapılan ihracat Ocak ayına göre yüzde 88,77, Mayıs ayına göre yüzde 9,90 oranında artış kaydetti

ERZURUM 6 AYLIK VERİLER

TİM verileri üzerinden edinilen bilgiye göre Erzurum’dan Ocak ayında 1 milyon 416 bin, Şubat ayında 1 milyon 14 bin, Mart ayında 1 milyon 159 bin, Nisan ayında 1 milyon 813 bin, Mayıs ayında 2 milyon 432 bin, Haziran ayında 2 milyon 673 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.

HAZİRAN AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Haziran 2023 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 673 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 4 milyon 573 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 13 milyon 153 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 77 milyon 737 bin değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

İLK 6 AYLIK VERİLER VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından yapılan analizlere göre, 2023’ün ilk 6 ayında Erzurum’dan 10 milyon 509 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 24 milyon 155 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 76 milyon 198 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 468 milyon 590 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

ERZURUM’UN PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın ilk 6 ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 43,50, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 13,79, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 2,24 olarak hesaplandı.

BÖLGE İLLERİ DAĞILIMI

Ocak – Haziran döneminde Malatya’dan 177,0 milyon, Elazığ’dan 166,8 milyon, Hakkari’den 22,6 milyon, Iğdır’dan 36,4 milyon, Van’dan 16,7 milyon, Erzincan’dan 13,6 milyon, Ağrı’dan 12,6 milyon, Erzurum’dan 10,5 milyon, Muş’tan 2.9 milyon, Bitlis’ten 3,3 milyon, Bingöl’den 1,7 milyon, Ardahan’dan 2,2 milyon, Kars’tan 746,6 bin, Tunceli’den 1,0 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

TÜRKİYE'NİN HAZİRAN AYI İHRACATI 20,9 MİLYAR DOLAR OLDU

Otomotiv 3 milyar dolarla Haziran ayında en çok ihracat yapan sektörler arasında yine ilk sırada yer aldı. Kimyevi maddeler 2,4 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,7 milyar dolarla üçüncü sıradaki yerini korudu. Kilogram başına birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi.

Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: 265 milyar dolarlık hedefi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.

Türkiye Haziran ayında 20,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk yarısındaki ihracat ise 123,4 milyar dolar oldu.

GÜLTEPE’NİN DEĞERLENDİRMESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 23 Haziran'da 2 milyar 121 milyon dolarla günlük ihracat rekoru kırdıklarını hatırlattı. 23 Haziran'daki rekor ihracata rağmen kurban bayramı nedeniyle iş günü kaybının Haziran ayı ihracatına olumsuz yansıdığını vurgulayan Gültepe, şunları söyledi: “Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre Haziran'ı 20,9 milyar dolar ihracatla tamamladık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 eksideyiz. 2023'ün ilk yarısını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 ekside kapattık. Son 12 aylık ihracatımız ise 251,9 milyar dolara ulaştı. Geçen ay ihracatımıza en yüksek katkıyı 3 milyar dolarla yine otomotiv sektörü verdi. İlk beşteki diğer sektörlerimiz 2,4 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim, 1,3'er milyar dolarla elektrik elektronik ve çelik şeklinde sıralandı.

Geçen ay  zeytin ve zeytinyağı, gemi ve yat sektörlerimizin ihracatında dikkat çekici artışlar kaydettik. 17 ilimiz ihracatını artırırken en çok ihracat yapan ilk beş ilimiz İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara oldu. Haziran'da bin 418 firmamız ilk kez ihracat gerçekleştirdi. Birim ihracat değerimiz ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4 artışla 1,46 dolara yükseldi. Parite önceki iki ayda olduğu gibi Haziran'da da ihracatımıza pozitif yansıdı. Haziran ayında parite etkisi 279 milyon dolarlık artı değer sağladı. Ancak ilk 6 ayı değerlendirdiğimizde parite nedeniyle hâlâ 367 milyon dolarlık bir kaybımız var.

Haziran ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla 1,8 milyar dolarla Almanya, 1,3 milyar dolarla ABD, 1'er milyar dolarla İngiltere ve İtalya ile 987 milyon dolarla Irak oldu.”

265 MİLYAR DOLARLIK HEDEFİMİZİ YAKALAMAK İÇİN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ

Mustafa Gültepe 17 Haziran'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile TİM Genel Kurulu ve 'İlk 1000 İhracatçı' ödül törenini gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Törende ihracatçıların taleplerini birinci ağızdan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iletme fırsatı bulduklarını ifade eden Gültepe, sözlerini şöyle noktaladı:

“Asgari ücret desteğinin artırılarak devam etmesi yönündeki talebimiz yanıt buldu. Yıl sonuna kadar asgari ücret desteği uygulaması devam edecek. Diğer yandan, kurun geldiği seviyeyi de rekabetçiliğimiz açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Fiyat belirleme noktasında elimiz bir ay öncesine göre çok daha güçlü. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faiz artışına giderek politika faizini  6,5 puan artışla yüzde 15'e çıkardı. Parasal sıkılaşmanın kademeli olarak gerçekleştirilmesini ihracat ailesi olarak olumlu karşılıyoruz. Biz sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz. 265 milyar dolarlık hedefimizi yakalamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Belli dönemlerde takvim etkisini hissetsek de büyük resme baktığımızda hedefimize adım adım yaklaşıyoruz.”

BÖLGESEL VERİLER

EGE BÖLGESİ

Haziran ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülke ihracatı haziranda yüzde 10,5 azalışla 20,9 milyar dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan Denizli ihracatı yüzde 27,7 azalışla 353 milyon dolar olurken, Denizli İhracatçılar Birliği'nce kayda alınan ihracat yüzde 23,6 azalışla 262 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.

İhracat rakamlarıyla ilgili değerlendirme Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu’ndan geldi. Memişoğlu “2022 yılı haziran ayı 490 milyon dolar ile en yüksek ihracat yaptığımız aylardan biriydi. Dolayısıyla hem geçen yılın baz etkisi hem de dokuz günlük bayram tatili dolayısıyla yaşanan iş günü kaybı ihracatımızın azalmasında etkili oldu. Yılın ikinci yarısının daha pozitif seyredeceğini öngörüyoruz” dedi.

Yılın ilk yarısında ülke ihracatının 123,4 milyar dolar, Denizli ihracatının ise 2 milyar 089 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini dile getiren Başkan Memişoğlu “Geçen yılın ilk yarısına kıyasla ihracatımızın eksi seyretmesinin sebepleri arasında; hedef pazarlarımızdaki sıkı para politikalarına bağlı olarak tüketici taleplerinin gerilemesini, Amerikan Doları/Türk Lirası kurunun özellikle Ocak-Nisan döneminde 18,70 ile 19,45 arasında dar bir bantta hareket etmesini sayabiliriz. Yılın ikinci yarısıyla birlikte ihracatımızın ilk yarıya kıyasla daha pozitif seyredeceğini öngördüğümüzü belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı

Denizli İhracatçılar Birliği olarak son 12 aylık dönemde 19, Ocak-Haziran 2023 döneminde ise 13 farklı yurt dışı pazarlama programı düzenlediklerini kaydeden Memişoğlu “Bu etkinlikler arasında fuar katılımları, ihracatçı firmalarımızı yurt dışına götürdüğümüz ticaret heyetleri ve ülkemize davet ettiğimiz yabancı alıcılardan oluşan alım heyetleri yer aldı. Almanya’dan İtalya’ya, Japonya’dan Güney Afrika’ya, Brezilya’dan İskandinav ülkelerine, Suudi Arabistan’dan Rusya’ya kadar çok geniş bir coğrafyada ihracatçı sektörlerimizi tanıttık, sektörlerimize ikili iş görüşmeleri yapma olanağı sağladık. Farklı sektörlerdeki firmalarımızı global alıcılarla buluşturmak, üyelerimizin ihracatlarını artırmalarına zemin hazırlamak ve doğrudan katkı sunabilmek temel hedefimiz. Bu bilinçle çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Yılın ikinci yarısı için planlamalarımız hazır. Cumhuriyetimizin 100. yılında ilimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sunma gayretiyle görev yapmaya devam edeceğiz” dedi.

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamları değerlendiren Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, merkezi Eskişehir’de olan firmaların haziran ayında 117,9 milyon dolar ihracat yaptığını söyledi.

Eskişehir ihracatının ilk 6 ayda önemli bir artış kaydettiğini belirten Kesikbaş, “TİM tarafından açıklanan verilere göre, Eskişehir ihracat rakamı Ocak-Haziran döneminde ise geçen yıla göre yüzde 11,8 artışla 693,2 milyon dolara ulaştı. En yoğun ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise ABD, Fransa ve Almanya oldu” açıklamasında bulundu.

Katma değerli ürün ihracatımız artıyor

TİM tarafından açıklanan rakamlara göre 2023 yılında küresel ekonomideki yavaşlamalar ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin de etkisiyle, haziran aylık ihracatımız 20,9 milyar dolar, yılın ilk yarısında 6 aylık ihracatımız ise toplamda 123,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB), Bölgenin Haziran ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Bölgenin ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,3 oranında azalarak 884,1 Milyon dolar olarak gerçekleşti. Kileci, 23 Haziran günü 2023 yılında GAİB’in en yüksek günlük ihracat tutarlarına ulaştıklarını söyledi.

Bölgenin ihracat üssü Gaziantep’in ihracatı ise Haziran ayında yüzde 16,2’lik azalış ile 772,4 Milyon dolar oldu. Haziran ayı ihracat rakamlarını değerlendiren GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, “İşçimiz, sanayicimiz, bölgemiz çalışıyor. 2023 yılının hemen başında ülkemiz tarihinin en büyük depremini yaşadık. Sonraki süreçte Bölgemizin sanayicisi ile birlikte toparlanma için üzerimize ne düşüyorsa yaptık. İhracatımızın Hazirandaki düşüşünde 9 günlük bayram tatili etken oldu. Tatil olmayan günleri kıyasladığımızda geçen seneki ihracat rakamlarımızı yakaladığımızı görüyoruz. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu sene öncelikli hedefimiz geçtiğimiz yılki performansa ulaşabilmek. Düşüşe rağmen Haziran ayında ihracat adına sevindirici gelişmeler de oldu. 23 Haziran günü 2023 yılında GAİB’in en yüksek günlük ihracat tutarlarına ulaştık. İl bazında Gaziantep ve Malatya için de en yüksek seviyeye ulaşılan gün oldu. Bu gelişmeler ışığında gelecek dönemlerdeki ihracat tahminlerimizi olumlu anlamda yenilemeye başladık. Bu vesileyle emektar işçi ve sanayicilerimizi bir kez daha yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.

İlk 3 ülke değişmedi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkeleri yüzde 40,7’lik payla ilk sıradaki yerini korurken, AB Ülkeleri yüzde 15,2’lik payla ikinci ve Afrika ülkeleri ise yüzde 14,2’lik payla üçüncü sırada bulunuyor. 2023 yılının Ocak-Haziran döneminde 192 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan Kileci, “Ocak-Haziran ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde; Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu’nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Bölgemiz ve ülkemizin kalkınma hedefleri katkıda bulunma çerçevesinde çok yorucu bir ayı daha geride bıraktık. Önümüzdeki yıllarda üretim anlayışının tamamen geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik temelinde şekilleneceğinin bilinciyle Haziran ayının ilk günlerinde Finlandiya'nın Helsinki şehrinde düzenlenen Döngüsel Ekonomi Forumu’na katıldık. Bu şümul tekstil dönüşüm merkezlerini ziyaret ederek sürdürülebilirlik konusunda çok faydalı istişarelerde bulunduk. Finlandiya ziyaretinin ardından Circular Textile Days şümul Hollanda’da geri dönüşüm üzerine toplantılarımız ve tesis ziyaretlerimiz oldu. Son durağımız olan İtalya’da dünyanın en büyük tekstil makinaları fuarlarından birisi olan ITMA 2023’e katılım sağladık. Hububat Bakliyat Yağlı tohumlar ve Mamulleri Birliğimizce Cibuti ve Etiyopya ülkelerine yönelik olarak 6-7 Haziran 2023 tarihlerinde Birlik Hizmet Binamızda Alım Heyeti programı düzenlenerek Afrika pazarına ilişkin çok değerli anlaşmalar imzalandı. Halı İhracatçıları Birliğimiz dünyada seçkin bir Türk halı fuarı oluşturma hedefiyle, 5 - 8 Aralık 2023 tarihlerinde İFM'de düzenlenecek olan Uluslararası Halı ve Yer Kaplamaları Fuarının Lansmanı’nı gerçekleştirdi. İhracatta yetişmiş insan kaynağının hayati öneminin bilinciyle üyelerimize yönelik eğitim faaliyetlerine Haziran ayında da devam ettik. Dış Ticaret İstihbaratı eğitimlerimizi Birlik binamızda ve Diyarbakır’da düzenleyerek değerli ihracatçılarımızın bu alanda çok faydalı bilgilerden istifade etmelerini sağladık. Haziran ayında Bölgemiz açısından bir başka olumlu haber ise Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye’nin İlk bin İhracatçısı arasına Birliklerimizin iştigal sahasındaki illerden 78 firmanın girmesidir. Tüm firmalarımızı tebrik ediyor başarılarının katlanarak artmasını diliyorum” dedi.

MARMARA BÖLGESİ

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı 2023 Mayıs ayı dış ticaret istatistikleri verilerine göre Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre Bilecik’in ihracatı ve ithalatı arttı.

TÜİK verilerine göre; Bilecik’te 2023 Mayıs ayında, 2022 yılının aynı ayına göre ihracat yüzde 12,4 artarak 12 milyon 745 bin dolar, ithalat yüzde 19,7 artarak 2023 Mayıs ayında 7 milyon 629 bin dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de ise, Mayıs ayında genel ticaret sistemine göre ihracat yüzde 14,4, ithalat yüzde 15,5 arttı.

“DIŞ TİCARET AÇIĞINDA YÜZDE 34,5 ORANINDA AZALMA VAR”

Ticaret Bakanlığı, Haziran ayında dış ticarette gerçekleşen ihracat ve ithalat verilerini açıkladı. Bakanlık dış ticaret açığında yüzde 34,5 oranında azalma olduğunu duyurdu.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 2023 yılında küresel ekonomide üretim ve dış ticaretteki zayıf seyre rağmen ve Kurban Bayramında 9 günlük tatilin etkisiyle, Haziran ayının ihracatının 20,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın 2023 yılının ilk 5 ayındaki, aylık ortalama ihracatın üzerinde olduğu duyuruldu.

2023 Haziran ayındaki 20,9 milyar dolarlık ihracatın, 2022 Haziran ayına kıyasla yüzde 10,5 oranda bir azalmaya tekabül ettiği görüldüğü ifade edilen açıklamada “9 günlük kurban bayram tatili nedeniyle sipariş ve teslimatların duraklamasıdır. Böylece, 2023 yılının ilk yarısında 6 aylık ihracatımız 123,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu verilerle birlikte, bir diğer sevindirici unsur ise katma değerli ihracatta gerçekleşen artıştır. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatının imalat içindeki payı 2022 yılı genelinde yüzde 36,9’iken, bu yılın ilk altı ayında yüzde 40,8’e yükselmiştir” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ithalatın, 2023 Haziran ayında yüzde 16,8 oranında azalarak 26,3 milyar dolar ile son 20 ayın en düşük seviyesine gerilediği belirtildi.

Açıklama şöyle devam etti: “İthalatımızda yaşanan azalışta takvim dışında enerji ithalatındaki düşüş etkili olmuş olup, Haziran’da toplam enerji ithalatı yüzde 45,3 azalarak 4,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Enerji ithalatındaki düşüşte 2022 yılında önemli ölçüde etkili olan enerji fiyatlarının gerilemesi de etkili olmuştur. Bütün gelişmelerle birlikte, 2023 yılının ilk yarısında 6 aylık ithalatımız 184,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bununla birlikte, yılın ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 270 oranında artan ve 14,6 milyar dolar olan işlenmemiş altın ithalatının Haziran ayında nispeten ılımlı bir seyir izlediği görülmektedir. Haziran ayında işlenmemiş altın ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 62,5 oranında artarak 2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.”

Haziran ayında, 9 günlük bayram tatilinin etkisine rağmen ihracatın 21 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği ifade edilen açıklama, “İthalatımızda yaşanan hissedilebilir gerileme ile birlikte dış ticaret açığımız yüzde 34,5 oranında gerileyerek 5,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 19 ay sonra yüzde 80’lere yaklaşarak, 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 16,1 puan artış ile yüzde 79,5 olarak gerçekleşmiş olup, dış ticaret dengesinde olumlu gidişatın önemli bir göstergesi olmuştur. 2023 yılı 6 aylık dış ticaret açığımız ise 61,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki dönemde ithalattaki düşüşün devamı, ve zayıf dış talebe rağmen ihracatı artırmaya dönük atılacak ilave adımlar ile birlikte, dış ticaret dengesinde iyileşmenin devam edeceği beklenmektedir” denildi.

Küresel ekonomik aktivite ile birlikte ticarette zayıf bir seyir gözlenildiği belirtilen açıklama şöyle devam etti: “OECD Haziran Küresel Görünüm Raporuna göre 2022 yılında yüzde 3,3 olan küresel ekonomi büyüme hızının 2023 yılında yüzde 2,7’ye gerilemesi öngörülmektedir. En büyük ihracat pazarımız olan Avro Bölgesinde ise ekonomik büyümenin 2023 yılında 2,4 puan düşüşle yüzde 0,9 gerilemesi beklenmektedir. 2023 yılı Haziran ayı İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri de küresel talebin bir müddet daha zayıf seyredeceğine işaret etmektedir. Açıklanan Haziran ayı öncü PMI göstergeleri Avro bölgesinde 43,6 ile 37 ayın en düşük seviyesine, en büyük ticaret ortağımız Almanya’da 41,0 ile 37 ayın en düşük seviyesine, İngiltere ile ABD’de ise 46,2 ve 46,3 olarak gerçekleşmiş olup, 6 ayın en düşük seviyelerine gerileyerek 50 eşik değerin altında kalmıştır.”

Açıklamada 2023 yılı Haziran ayında takvim etkisi ile ihracatın yüzde 10,5 oranında azalarak 20,9 milyar dolar olarak gerçeklemiştiği belirtilerek, “Haziran ayında ihracatımızda yaşanan düşüşte geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı tatilinin Temmuz ayından bu yıl Haziran ayına kayması ve bayram tatilinin dokuz güne çıkarılması ile üretime ara verilmesi etkili olmuştur. Nitekim işgünü bazında günlük ortalama ihracat verileri incelendiğinde Mayıs ayına göre ılımlı bir artış gözlenmektedir. Haziran ayında fasıl bazında verilere göre; motorlu kara taşıtları (87. Fasıl) bir önceki yıla göre yüzde 14,8 oranında artarak 2,7 milyar dolar, Elektriksiz makineler (84. Fasıl) bir önceki yıla göre yüzde 9,9 oranında artarak 2,1 milyar dolar, Elektrikli makineler (85. Fasıl) ise bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında artarak 1,3 milyar dolar gerçekleşmiş ve yıllıklandırılmış bazda her bir fasılda en yüksek ihracat seviyesine ulaşılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Yılın ilk altı ayı ile bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırılan açıklamada, “Motorlu kara taşıtları (87. Fasıl) ihracatı yüzde 16,4 oranında artarak 15,1 milyar dolar, Elektriksiz makineler (84. Fasıl) ihracatı yüzde 15,6 oranında artarak 12,5 milyar dolar, Elektrikli makineler (85. Fasıl) ise yüzde 14,7 oranında artarak 7,5 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yılın ilk yarısında AB-27’ye ihracatımız 52 milyar dolar, Afrika’ya ihracatımız 10 milyar dolar, Amerika’ya ihracatımız 10,6 milyar dolar, Yakın ve Orta-Doğu’ya ihracatımız ise 20,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: “Küresel ekonomide gerçekleşen durağanlığa rağmen ihracatımızdaki artan seyrin yanında, azalan ithalatımızla birlikte dış ticaret dengemizde gerçekleşen olumlu gelişmeler, ülkemizin makroekonomik istikrarının güçlenmesi yoluyla yatırım-üretim-ihracat-istihdam önceliklerimiz açısından uygun bir ortam sağlanmasına katkı sağlayacaktır.”

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi