Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Saim Özakalın’ı ziyaret eden bir grup akademisyen, yürüttükleri TÜBİTAK projesi hakkında bilgi verdiler.
‘Yatırım Teşvik Sistemine Yönelik Mevcut Durum Analizi ve Politika Önerileri” konulu TÜBİTAK Projesi’ni yürüten Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri; Doç. Dr. İlkay Noyan Yalman, Dr. Öğretim Üyeleri; Sinan Dündar, Selçuk Yasin Yıldız, Gülay Demir ve Merve Koşaroğlu, Başkan Özakalın’la yaptıkları görüşmede, sahada yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştılar. Doç. Dr. İlkay Noyan Yalman, TÜBİTAK 3005 Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Yenilikçi Çözümler Araştırma Projeleri kapsamında desteklenen projenin amacının; Türkiye’de faaliyet gösteren firmalara sağlanan teşvik uygulamalarının etkinliğinin ölçülmesi, firmaların bu konuda beklentilerini tespit etmek ve politika önerileri üretmek olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Yalman söz konusu çalışmayla; 2001-2022 yılları arasında düzenlenmiş olan yatırım teşvik belgelerinin il bazında analizinin yapılarak; teşvik uygulamalarının bölgesel gelişmişlik farklılıklarına etkisinin, teşvik başvuruları hakkında gelecek yıllara yönelik öngörünün, teşvik belgesi almış firmaların yürütme esnasında karşılaştıkları sorunların ve teşvik uygulamalarına yönelik beklentilerin tespit edilmesinin hedeflendiğini söyledi. Proje aşamalarının büyük bir kısmının ekipte yer alan akademisyenler tarafından yürütüldüğünü kaydeden Yalman, çalışmayla ilgili son aşamanın da teşvik belgesi almış firmalara yönelik anket çalışması olduğunu belirtti. Yalman, “Firmalarımız, bu anket çalışmamıza katılarak, yürütme esnasında karşılaştıkları sorunları ve teşvik uygulamalarına yönelik beklentilerini net bir şekilde ifade edebilmeleri halinde çalışmalarımız daha somut ve güvenilir bir hal alacaktır” diye konuştu.
Özakalın; Reel sektörün beklentileri dikkate alınmalı
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Başkan Özakalın ise; söz konusu TÜBİTAK projesi kapsamında yapılan çalışmaları çok değerli ve isabetli bulduğunu belirterek, projeye emeği geçen akademisyenlere teşekkür etti. Teşvik uygulamaları hayata geçirilirken bizzat o teşvik uygulamasından faydalanacak reel sektör temsilcilerinin talep ve beklentilerinin dikkate alınması gerektiğini her zaman dile getirdiklerini vurgulayan Özakalın, aksi halde uygulamada mutlaka aksaklık ve eksikliklerin yaşandığının altını çizdi.
“Geçmişte başarılı teşvik uygulamaları oldu ”
Erzurum’un, sanayi yatırımları anlamında istenilen seviyede olmadığını, buna rağmen 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulmasıyla birlikte yatırımcıların ilgisini çekmeye başladığını anlatan Başkan Özakalın, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası olarak son dönemde gündemde tuttukları en önemli konunun; teşvik düzenlemesinde güncelleme yapılarak, Erzurum’un kalıcı olarak 6. Teşvik bölgesine dahil edilmesi olduğunu söyledi. Erzurum’da geçmiş dönemlerde yatırımcıları cezbeden başarılı teşvik uygulamalarının hayata geçirildiğini dile getiren Özakalın, sahada yapılacak çalışmalarda geçmişteki başarılı teşvik uygulamalarının revize edilerek, sisteme entegre edilmesinin doğru bir yaklaşım olacağını ifade etti. TÜBİTAK destekli proje kapsamında yürütülen çalışmaların da bu amaca hizmet edeceğine inandığını kaydeden Başkan Özakalın, “Bu konuda siz değerli akademisyenlerimizin çalışmalarına destek vermek bizleri mutlu edecektir. Şehrimizdeki firmaların da proje kapsamında yürüttüğünüz anket çalışmasına katkıda bulunması için de gerekli desteği sağlayacağız” dedi.
Sivas TSO ile ortak etkinlikler düzenlenecek
Başkan Özakalın ziyarette proje ekibine, Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu’nun kaleme aldığı ve Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından bastırılan, “Osmanlıdan Cumhuriyete Erzurum Ekonomisinin Kısa Öyküsü - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Tarihi” isimli kitabı hediye etti. Erzurum ve Sivas’ın Cumhuriyet tarihinde çok önemli misyonlar yüklenmiş iki kadim şehir olduğunu ifade eden Başkan Özakalın, şunları söyledi; “Odamız, Cumhuriyetimizin 100. Yılı münasebetiyle, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte ortak etkinlikler yapacak. 23 Temmuz Erzurum Kongresi’nin 104. Yıldönümünde, Sivas TSO’dan gelecek misafirlerimizle Odamızın düzenleyeceği etkinliklere iştirak edeceğiz. Benzer etkinlikler, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. Yıldönümünde Sivas’ta yapılacak. Biz de Meclis üyelerimizle birlikte bu etkinliklere katılım sağlayacağız. İnşallah iki şehir arasındaki iş birliklerimizi ve ilişkilerimizi daha da geliştireceğiz. Aynı şekilde, Atatürk Üniversitemiz, Erzurum Teknik Üniversitemiz ve Sivas Cumhuriyet Üniversitelerimiz de şehirlerimizin ve iş dünyamızın ortak kazanımlar elde edeceği güzel projelere hep birlikte imza atacaklardır.”