MENÜ
Erzurum -3°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Anadolu’da bir ilk
Araştırma İnceleme
7 Ocak 2012 Cumartesi 06:28

Doğu Anadolu’da bir ilk

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) tansiyonu ortadan kaldıran yöntem olarak bilinen (Renal denervasyon) sistemi uygulanmaya başlandı. Yöntem tüm müdahalelere rağmen tansiyonu düşmeyen 58 yaşındaki bir hastada uygulanarak, başarı elde edildi.
EROL KARA (İHA) - Elazığ Fırat Üniversitesi'nde (FÜ) tansiyonu ortadan kaldıran yöntem olarak bilinen (Renal denervasyon) sistemi uygulanmaya başlandı. Yöntem tüm müdahalelere rağmen tansiyonu düşmeyen 58 yaşındaki bir hastada uygulanarak, başarı elde edildi.
YÜKSEK TANSİYON OPERASYONU
Bingöl'den gelen 58 yaşındaki Zeliha Balcı'nın tansiyon sorunu, yeni bir yöntem kullanılarak tamamen ortadan kaldırıldı. Ahmet Balcı, annesinin şu an hiçbir sıkıntısının olmadığını belirterek, "Şu an tansiyonu çok düzenli gidiyor. İlk uygulama bizde yapıldı ve gayet memnunuz" dedi. Zeliha Balcı ise, durumunun iyi olduğunu belirterek, uygulamayı yapanlara teşekkür ettiğini söyledi.
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Akbulut, hipertansiyonun dünyada ve ülkemizde çok görülen bir hastalık olduğunu belirterek, başta kalp yetersizliği ve böbrek hastalığı gibi ölümcül olaylara yol açan halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi. Akbulut, "Bu hastalıkta farkındalık oranı oldukça düşüktür. Farkındalıkta soysal kültürel yapımız gereği belki de hastaların tedaviden faydalanmadığı görülmüştür. Faydalansalar bile hastaların yüzde 15'inde dirençli hipertansiyon dediğimiz tüm tedavilere karşın kan basıncının kontrol altına alınmadığı tansiyon mevcuttur. Bu hastalara ek tedavi seçeneği sunulamadı. Ancak bugünden itibaren bu hastaların kan basıncını düşürmede oldukça etkili ve güvenirli olan kateder bazlı (Renal denervasyon) sistemi ile kan basıncı kontrol altına alınmayan hastalarda oldukça başarılı olduğunu, güvenilir olduğunu gördük. Sempatik renal denervasyon sisteminin temel hedefi beyin ile böbrek arasında sempatik aktivasyon dediğimiz hipertansiyon temelinde rol alan aktivasyonun böbrek arterleri seviyesinde radyo frekans enerji vererek, bu sinirleri bloke etmek ve hedeflenen kan basıncına ulaşmaktır. Bu hastaya da başarı ile uygulanmıştır" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Akbulut, bu sistemin tedaviye dirençli hipertansiyonlu hastalarda umut vaat ettiğini, gelecekte de hastaların yaşamına yeni bir konfor sağlayacağını, ilaç tedavi miktarını azaltacağını ve ekonomik olarak ciddi faydalar getireceğini düşündüklerini sözlerine ekledi.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Erzurum Gazetesi