MENÜ
Erzurum 19°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Doğu Anadolu Bölgesi tek yürek
Bölgeden
16 Temmuz 2021 Cuma 15:39

Doğu Anadolu Bölgesi tek yürek

Dadaş’lardan Gakkoşlara, Iğdır’dan Tunceli’ye tutulan demokrasi nöbetlerinde milli birlik, beraberlik mesajları verildi, demokrasinin korunması odağında hassasiyetler paylaşıldı.

Türkiye’nin tüm illerinde olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesi illerinde de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü gece demokrasi nöbeti tutuldu, camilerden salalar yükseldi, şehit ve gaziler için niyaz ve dualar bölgenin atmosferini oluşturdu. Dadaş’lardan Gakkoşlara, Iğdır’dan Tunceli’ye tutulan demokrasi nöbetlerinde milli birlik, beraberlik mesajları verildi, demokrasinin korunması odağında hassasiyetler paylaşıldı.

BİNGÖL’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ NÖBETİ
Bingöl’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla program düzenlendi.
Türkiye genelinde olduğu gibi Bingöl'de de 15 Temmuz hain darbe girişiminin 5’inci yıl dönümünde program düzenlendi. Ellerinde Türk bayraklarıyla 15 Temmuz Direniş Meydanı'na gelen vatandaşlar, hem şehitleri andı, hem de hainlere lanet okudu. 5 yıl önce bugün bu milletin geleceğine, hayallerine ve umutlarına hainler tarafından pranga vurulmak istendiğini anımsatan Vali Kadir Ekinci, “5 yıl önce bu milletin silahlarıyla silahlanmış FETÖ’cü bir grup hain, istiklal ve istikbalimize darbe vurmak, Türkiye’yi bölüp, parçalamak, ülkemizi terör örgütlerinin barınağı haline getirmek ve uluslararası müdahalelere müsait kılmak için darbe girişiminde bulunmuştu. O gece umutlarımıza, hayallerimize, özgürlüğümüze, geleceğimize pranga vurulmak istenmiş, milletimizin vergileriyle alınan tanklarımız, uçaklarımız ve helikopterlerimiz, kahraman ordumuzun şerefli üniformasını hak etmeyen asker görünümlü hainler tarafından halkımıza çevrilmişti. Belki de milli mücadele yıllarda dahi bu millete yapılmayan alçaklık, bizdenmiş gibi görünler eliyle aziz milletimize reva görülmüştü. Hamdolsun ki Cenab-ı Allah’ın lütfu ve Cumhurbaşkanımızın üstün liderliğiyle harekete geçen milletimiz, kadını erkeği, genci ve yaşlısıyla, tankın, uçağın ve helikopterlerin karşısına dikilmiştir. FETÖ terör örgütünün hain darbe ve ülkeyi bölme girişimi, aziz milletimizin ölüme meydan okuyan kararlılığıyla engellenmiş, milletimiz o karanlık gecenin sabahını aydınlığa çevirmiştir” dedi.

BİTLİS'TE DEMOKRASİ VE MİLLİ BERABERLİK GÜNÜ PROGRAMI

Bitlis'te, 15 Temmuz'un 5'inci yıl dönümü nedeniyle program düzenledi.

15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’nün hain darbe kalkışmasının 5. yıl dönümü nedeniyle Bitlis Valiliği ve Bitlis Belediyesi tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programı düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen program, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunması ve ilahilerin söylemesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşması katılımcılara izletildi.

Programda konuşan Bitlis Valisi Oktay Çağatay, milletin göz bebeği, tarihi şanlı kahramanlıklarla dolu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) içine yuvalanmış FETÖ/PDY mensubu asker kılıklı bir grup tarafından ülkede gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini 5. yıl dönümünde bir kez daha şiddetle ve nefretle kınadığını belirtti. Bugün tüm Türkiye'de coşkuyla gururla söylenen ve bestesi millete ait olan özgürlük türkülerinin 15 Temmuz gecesinde, silinmemek üzere tarihe altın harflerle yazıldığını bildiren Çağatay, şöyle konuştu:"15 Temmuz'da doğu-batı, kuzey güney yoktu. 15 Temmuz'da istiklal harbinde, Çanakkale'de olduğu gibi tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç darbeciye çiğnetmeyen büyük ve güçlü Türkiye vardı. Darbe teşebbüsünde milletimiz tıpkı önceden Malazgirt, Söğüt ve İstanbul'da olduğu gibi Anadolu topraklarını hayat alanı olmanın ötesinde istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya bir kez daha büyük bir gururla ilan etmiştir. Artık 15 Temmuz bir destandır, yeni bir diriliş tarihidir, yeni bir kıyam tarihidir. Artık bundan sonra bu millete hiç kimse ders veremeyecektir. Bu duygu ve düşünceler içerisinde 15 Temmuz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi ve 1071'den bu yana bu vatanı bizlere emanet eden tüm şehitlerimize, devlet adamlarımıza, ilim irfan sahiplerine ve kahraman gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum."

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ise 15 Temmuz'un bir milletin vatanı, bayrağı ve ezan susmasın diye gösterdiği kahramanlık destanı olduğunu belirtti. Tanğlay, "Belki dünyada eşi ve benzeri yoktur. Belki buna kalkışanlar böyle bir tepki ile böyle bir milletin direnişiyle karşılaşacaklarını zannetmiyorlardı. 15 Temmuz gecesinin bir darbe girişimi olduğuna inanmayan biriyim. 15 Temmuz kesinlikle Türkiye'nin işgal edilmesiydi. Yani 15 Temmuz gecesi Türkiye işgal edilmek için planlanmıştı ama hamdolsun bu milletin onurlu duruşu imanlı duruşu o günkü işgali bertaraf etti." dedi.

Etkinlikler kapsamında düzenledikleri yürüyüşün ardından meşaleler ile programın düzenlendiği alana gelen milli sporcular, beraberinde getirdikleri sancağı Vali Çağatay'a takdim etti.

ERZİNCAN 15 TEMMUZ’DA TEK YÜREK OLDU

Erzincan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla program düzenlendi. Türkiye genelinde olduğu gibi Erzincan'da da 15 Temmuz hain darbe girişiminin 5’inci yıl dönümünde program düzenlendi. Ellerinde Türk bayraklarıyla meydana gelen vatandaşlar, hem şehitleri andı, hem de hainlere lanet okudu.

Duaların edildiği, Kur'an-ı Kerimin okunduğu meydanda yüzlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla darbe girişimini lanetleyerek şehitleri andı. Erzincan Belediyesi Mehteran Takımı'nın marşlar söylediği etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın halka seslenişi dev ekranda vatandaşlara izletildi.

Protokol konuşmalarının sonunda Erzincan Valisi Mehmet Makas, 15 Temmuz gecesi şehit olan Erzincanlıların isimlerini tek tek okuyarak, “Can ve canan varken önce vatan diyebilmek ve bu uğurda hiç korkmadan candan da canandan da vazgeçebilmek. Şartlar ne olursa olsun kendine güvenmek ve asla umudunu kaybetmemek. Malazgirt’le başlayan var olma mücadelemizin, bağımsızlığımızın mührü olan 15 Temmuz destanı, Aziz milletimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki azminin ve inancının abidesidir. Dirayetli olmak, metanetli durmak, hayâsız akınlara karşı yekvücut olmak, bizi diğer milletlerden ayıran vasıflardır. Hamdolsun, tarihin hiçbir döneminde esaret altında yaşamamış bir milletin mensuplarıyız. Hamdolsun, vatan söz konusu olduğunda menfaatlerin unutulduğu, önce vatan diyen milli yürekler olduk, meydanları doldurduk. Hainlere, işbirlikçilere, ihanet şebekelerine, sözde üniforma giymiş teröristlere geçit vermedik. Bizleri yok etmek isteyen, geleceğimizi karartmak isteyenlere boyun eğmedik. Evet, bu millet her zaman büyük imtihanlardan geçti. En çetin şartlarda bile yeise kapılmadık. Her zaman zalimlerin karşısında olduk ve hep zaferler kazandık. 15 Temmuz bu zaferler manzumesinin son halkasıdır. Asker görünümlü teröristler, ülkemizi işgal etmeye yeltendiler, uçaklarla, tanklarla bombalarla milletimizin canına kast ettiler. Bu kanlı, zor, buhranlı gecenin sabahında 251 şehidimiz oldu, 251 kahramanımızı ebediyete uğurladık. Büyük acılar yaşadık, üzüldük, kahrolduk ama ay yıldızlı bayrağımızı yere düşürmedik hamdolsun.

İşgal güçlerinin ülkemizi istila etmesine izin vermedik. FETÖ’cüleri derdest ettik. Tekrar, bastığımız yerlerin toprak olmadığı, bu topraklarda binlerce kefensiz yatan şehidimizin olduğunu hatırladık. Dört elle sarıldık vatanımıza, haftalarca meydanlarda nöbet tuttuk, uykusuz kaldık, ama istiklalimize, istikbalimize gölge düşürmedik. Çünkü biz çağları taksim eden, kıtaları yöneten aziz bir ecdadın torunlarıyız. Bu şuurla hareket edersek bastığımız yerleri toprak deyip geçmezsek büyük Türkiye ülkümüze kimse engel olamaz. Hiçbir güç, birliğimizi kardeşliğimizi bozamaz ve bozamayacaktır. Bizler her 15 Temmuz’da bu hakikati anlatacağız. Yüzümüzü kara çıkarmayan çocuklarımızın, gençlerimizin içlerindeki kıvılcımı söndürmemek bizim boynumuzun borcudur. Aksi takdirde tarih bunun hesabını elbette ki bizlere soracaktır. FETÖ ve darbeci zihniyetin devletimizin hücrelerinden temizlenmesi için mücadelemiz sürecektir. 15 Temmuz’un anlamını bulandırmaya yönelik olarak algı oluşturmaya çalışanlara karşı dikkatli olacağız. Büyük Türkiye ülküsüne inanan herkesin dikkatli olması gerekiyor. Bu şanlı direniş destanını, hamaset, mağduriyet cenderesine sıkıştırmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Özünde şahadet olan bu destanı gölgeleyecek, unutturacak eylemlerin yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bu aziz vatanın istiklali için sıra dağlar gibi duran aziz milletimizin bir mensubu olarak devletimizin bekası için her türlü tehditle mücadele etmeye devam edeceğiz. Akif’in ‘Canı, cananı, bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda’ diyerek bizlere seslendiği dizeleri şiar kabul edip anadan, babadan, yardan vazgeçip vatan uğruna canını feda edenlerin izinden yürümeye devam edeceğiz. Mefkûre sahibi gençlerimizin rüzgârını kalıcı bir ruha çeviren 15 Temmuz Destanı’nı çocuklarımıza, gençlerimize anlatacağız. Milletimizin emeğine, ürettiğine, iman ettiğine tahakküm kurmak isteyenlere karşı birlik ve beraberlik içinde kader birliği yaparak kutlu yürüyüşümüzü sürdüreceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle; başta, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Aziz milletimizin kazandığı demokrasi zaferinde vatan, millet ve bayrak uğruna canlarını feda eden şehitlerimizi ve bugüne kadar iç güvenlik harekatı, Kıbrıs, Kore ve sınır dışı yapmış olduğumuz askeri harekatlarda şehit olan tüm aziz şehitlerimizi, ayrıca; 15 Temmuz gecesi Acıbadem’de darbeci hainlerin açtığı ateş sonucu şehit düşen İlimiz Refahiye İlçesi Yazı Köyü nüfusuna kayıtlı Mete Sertbaş şehidimizi, darbeci hainlerin açtığı ateş sonucu İstanbul Boğaziçi Köprüsünde çıkan olaylarda şehit olan Kemah İlçesi Dedeoğlu Köyü nüfusuna kayıtlı Burak Cantürk şehidimizi, Tercan İlçesi Kurukol Köyü nüfusuna kayıtlı Recep Gündüz şehitlerimizi, darbe girişimi gecesi Ankara’da çıkan olaylarda, darbeci teröristlerin silahlı saldırısı sonuncu şehit düşen İlimiz Kemah İlçesi Kırıkdere Köyü nüfusuna kayıtlı Hüseyin Güntekin şehidimizi, rahmetle, kahraman gazilerimizi, minnet ve şükranla anıyor, bu alana teşrif ederek 15 Temmuz’u unutmayan, unutturmayan siz değerli hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Türkiye geçilmez, bizler bir ve beraber oldukça hiçbir zaman da geçilmeyecektir. Allah birliğimizi ve dirliğimizi daim etsin.” ifadelerine yer verdi.

ELAZIĞ’DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

Elazığ'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla program düzenlendi.

Elazığ'da hain darbe girişiminin 5. yıl dönümü kapsamında Valilik Meydanında düzenlenen program, mehteran takımının gösterisi ve kortej yürüyüşü ile başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İl Müftüsü Selami Aydın tarafından dua edildi. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşması dinlendi. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Konteyner Cup turnuvasında şampiyon olan takıma kupası verildi. Akabinde sancak koşusu sonrası tören alanına gençler tarafından getirilen sancak ise Vali Erkaya Yırık’a teslim edildi.

Programda konuşan Vali Erkaya Yırık, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğünü, milli birlik ve beraberliği parçalamaya yönelik gerçekleştirilen 15 Temmuz hain darbe girişiminin milletin eşine az rastlanır bir kahramanlık örneği ile bertaraf edildiğini söyledi. Vali Yırık, ''5’inci yılında bir taraftan memleketimizin 251 yiğit evladını bir gecede kaybetmenin hüznünü tekrar yaşarken diğer taraftan da dünyada eşine az rastlanır şanlı bir zafere şahit olmanın gururunu yaşıyoruz. Hüzün ve gururun aynı anda yaşandığı bu gecede aziz şehrimizin 9 evladı da kalplerinde iman ve milli ruh ile şehadet şerbetini içmiştir. Aziz şehitlerimiz bu memleketin kahraman evlatları bayrağı, vatanı, devleti ve milletiyle bu toprakların geçilemez olduğunu bir kez daha göstererek Türkiye geçilmez demiştir. Fatih Sultan Mehmet’in, Alparslan’ın, Yavuz Sultan Selim’in, Ulu Batlı Hasan’ın, Mustafa Kemal Atatürk’ün ve daha nicelerinin ruhlarının yok olduğunu mu zannediyorsunuz? Onların ruhları bu kahraman milletin bedeninde halen diridir. Aziz milletimiz Fetullahçı Terör Örgütü tarafında planlı olarak gerçekleştirilen bu hain darbe girişimine karşı tek yürek olup tıpkı Çanakkale’de Kurtuluş Savaşında olduğu gibi vatan ve bayrak aşkı ile karşı koyarak adeta çelikten bir set oluşturmuştur. Ülkemizin birlik ve beraberliği ile milletimizin geleceğine kast edenlere milli irade geçilmez demiştir'' dedi.

HAKKARİ 15 TEMMUZ İÇİN TEK YÜREK

Hakkari'de 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü için tek yürek oldu.

Hakkari'de de Valilik binası önünde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda sela ve Kur'an-ı Kerim okundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 15 Temmuz'la ilgili konuşmasının dinletildiği programda, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterimi sunuldu.

Vali ve Belediye Başkan Vekili İdris Akbıyık, 15 Temmuz 2016'da milli irade, demokrasi, hukuk devleti ve halkın birliği hedef alındığını belirtti. Vali Akbıyık,"Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensupları tarafından devletin uçakları, tankları ve silahları ile milletin vatansız, bayraksız, devletsiz bırakma niyetiyle hain bir girişimde bulunuldu. Yapılan bu hain girişim, milletin iradesi ve tüm kurumlarıyla devletin kararlılığı karşısında başarısız olmuştur. O gece, aziz milletimiz kendi silahını yine kendi milletine doğrultan ihanet içerisindeki bu hainlere karşı göğsünü siper ederek, tankların önüne çıkarak, ardında şanlı tarihine yakışır yeni kahramanlık destanları yazdırmak suretiyle onurlu bir direniş göstermiş. Milletimiz, bin yıl önce Malazgirt'te 'vatan' diye kabul ettiği bu coğrafyayı sadece yaşam alanı olarak görmediğini özellikle istikbali olarak gördüğünü tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir" dedi.Atatürk Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Hadis Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Recep Ertugay da İstiklal Marşı'nın önemine değindi. Konuşmaların ardından ilahi ve müzik dinletisi sunulan, şehitler için dua edilen programa sela okunması ile sona erdi.

15 TEMMUZ ŞEHİTLERİ KARS’TA ANILDI

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yurt genelinde olduğu gibi Kars’ta da anma etkinlikleri düzenlendi.

Faikbey Caddesi eski Emniyet Müdürlüğü önünde düzenlenen programda yüzlerce Karslı ellerinde bayraklarla tören alını doldurdu. Türkiye’de İstanbul ve Ankara’dan sonra en çok tankın sokaklara çıktığı il olan Kars’ta vatandaşlar bir kez daha tören alanında yerini alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanında olduğunu gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda 15 Temmuz darbe girişiminin ve darbeye karşı oluşturulan zaferi anlatan slayt gösteri izletildi. Programda aşıklar kahramanlık türküleri söyledi. Öğrenciler tarafından şiirler okundu. Anma programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan televizyon kanallarından yaptığı konuşma canlı olarak alanda kurulan ekrana yansıtıldı.

Programda konuşan Kars Valisi/Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz, “Kars ilimiz, hain darbe girişimini Ankara ve İstanbul’dan sonra en ağır şekilde yaşamasına rağmen, Gazi Kars’ımızın kahraman ve vatansever insanları, 29 adet tank, onlarca zırhlı araç ve ağır silahlarla yapılan saldırıya canları pahasına karşı koymuş, göğsünü siper ederek, bu ihanet şebekesine dur demiştir. Yurdun dört bir yanında olduğu gibi siz değerli Karslı hemşehrilerim de o gece; vatan sevgisinin, fedakârlığın, cesaretin, yiğitliğin, bir hilal uğruna şehadete yürümenin ne demek olduğunu darbecilere ve arkasındaki zihniyete bir kez daha gösterdiniz. Bu vatanın bir evladı olarak sizlere şükranlarımı sunuyor, önünüzde saygı ve minnetle eğiliyorum” dedi.

ARDAHAN'DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ BULUŞMASI

Ardahan'da '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' nedeniyle yüzlerce kişi ellerinde Türk bayraklarıyla Milli Egemenlik Parkı'nda buluştu.

Ardahan'da, 15 Temmuz şehitlerini anmak için ellerinde Türk bayraklarıyla tarihi Kongre Binası önünde toplanan vatandaşlar Milli Egemenlik Parkı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte, Ardahan İl Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şubesine bağlı polisler, 15 Temmuz'da şehit olan polislerin resimlerini göğüslerinde taşıdı. Milli Egemenlik Parkı'nda düzenlenen tören saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından Kur'an-ı Kerim okunan programda, İl Müftüsü Remzi Pehlivan dua etti.

Vali Hüseyin Öner, burada yaptığı konuşmada, 4 yıl önce FETÖ'cü hainlerin alçak ve hain bir darbe teşebbüsüne kalkıştığını söyledi. Hainlerin o gece milleti ve demokrasiyi yok etmek istediklerini belirten Öner, "Şehit kanının kırmızısından alan bayrağımızı bu semalardan indirmek için, 15 Temmuz 2016'da küresel istilacı güçler ve içimizdeki işbirlikçi FETÖ’cü hainler, alçak bir darbe teşebbüsüne kalkıştılar. Bu hain darbe kalkışması, devletimizin geleceğini küresel dış güçlere teslim etmeyi ve işgale zemin hazırlamayı amaçlıyordu. O gece ülkemizi, milletimizi, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yok etmek isteyen ve tüm devlet kurumları ile birlikte silahlı kuvvetlerin içinde yuvalanmış bu asker suretli vatan hainleri ve diğer hain unsurlar, milletin parasıyla alınan silahları, milletin seçtiği Cumhurbaşkanımıza, milletin kurumu olan Türkiye Büyük Millet Meclisine, devletin güvenlik kurumları ile birlikte, bu aziz ve cefakar millete doğrultarak kanlı bir darbe kalkışmasında bulunmuşlardır. Vatanımızın bütünlüğüne, hak ve özgürlüklerimize kasteden bu alçak girişim, Milletimizin tıpkı Çanakkale'de ve Kurtuluş Mücadelesinde olduğu gibi, kahramanca bir duruş sergilemesiyle püskürtülmüştür. Tankların, uçakların, tüfeklerin karşısına imanıyla, inancıyla, yüreğiyle ve bedeniyle dikilen kahraman milletimiz, cesaretiyle, dirayetiyle, kararlı ve dik duruşuyla tarih yazmıştır." diye konuştu. Program, konser ve video gösterileriyle devam etti.

IĞDIR’DA 15 TEMMUZ COŞKUYLA KUTLANDI

Iğdır’da 15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen tören coşkuyla kutlandı.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından 15 Temmuz 2016 yılında hain darbe girişiminin 5’inci yılında Iğdır Valiliği koordinesinde bir dizi etkinlik düzenlendi. Düzenlenen program Valilik Yolunda Mehter Takımı eşliğinde yapılan demokrasi yürüyüşüyle başladı. Yürüyüş Iğdır Valiliği önüne kadar sürdü. Program saygı duruşunun ardından okunan İstiklal Marşı, Kuran-ı Kerim tilaveti ve dualarla devam etti. Mehteran Takımı’nın gösterisinin ardından protokol üyeleri ile yüzlerce vatandaşın katıldığı törende Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim konuşma yaptı. Vali Sarıibrahim’in konuşmasının akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hitabı canlı olarak yayınlandı.

‘FETÖ terör örgütüne karşı kahraman milletimiz gereğini fazlasıyla yapmıştır’

Programda Arif Nihat Asya’nın Dua şiirini okuyan Iğdır Valisi ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, “Devletimizin bekasına, milletimizin birliğine, beraberliğine, huzuruna, istiklaline, istikbaline, seçilmiş iradesine Fetullahçı terör örgütünün 15 Temmuz 2016’daki ihanet girişiminin 5’inci yıl dönümündeyiz. Bu vesileyle vatanı, bayrağı ve milleti için her şeyden önemli canından aziz bildiği değerleri için vatan toprağına düşen tüm şehitlerimize cenabı haktan rahmet diliyor, bu kutlu yolda gazi olmuş bütün kardeşlerimi saygıyla, sevgiyle yad ediyor bugün bu toplantıya gelen Iğdırlı hemşerilerimizi saygıyla selamlıyorum. Kıymetli misafirler! Aziz Türk milleti, 15 Temmuz gecesi tıpkı Çanakkale’de, Milli Mücadelede ve Kıbrıs’ta olduğu gibi gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine tüm fertleriyle Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde tek yürek tek bilek olarak bu hain kalkışmaya geçit vermemiş onurlu dik bir duruş sergilemiştir. Milli Mücadele dönemindeki Nene Hatun’u Sütçü İmam’ı, Hasan Tahsin gibi kahramanları bağrından çıkaran aziz milletimiz 15 Temmuz gecesi de darbecilere karşı dik duruşuyla ilk kurşunu sıkan Ömer Halisdemir’i, hemşerilerimiz Bülent Aydın’ı ve Bülent Yurtseven’i de yine aziz bağrından çıkarmıştır. Vatanı ve ay yıldızlı bayrağı uğruna canını ortaya koyarak seçilmiş iradesine, demokrasiye ve bağımsızlığına el uzatmak isteyen emperyalist işbirlikçi FETÖ terör örgütüne karşı kahraman milletimiz gereğini fazlasıyla yapmıştır. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle başta Cumhuriyetimizin valisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk  ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi.

MALATYA’DA 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ETKİNLİĞİ

15 Temmuz 2016’daki hain darbe girişiminin 5. yıldönümünde Malatya’da da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliği düzenlendi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında akşam saatlerinde ilk olarak kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Öğretmen evi önünde başlayan korteje Vali Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Selami Arslan, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Malatya Baro Başkanı Av. Enver Han ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Mehteran eşliğinde ellerinde Türk bayrakları ile birlikte 15 Temmuz Meydanı'na kadar yürüdü.

Sabah ezanına kadar sürecek anma programında saatler 00.13 gösterdiğinde, tıpkı 15 Temmuz 2016’da olduğu gibi Malatya’daki tüm camilerde aynı anda selalar okundu. 00.20’de ise Fetih Suresi okunarak dualar edildi.

MALAZGİRT'TE DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ NÖBETİ
 Muş'un Malazgirt Kaymakamlığı tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanında "15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü" nedeniyle bir program düzenlendi.
15 Temmuz'un 5. yıldönümünde Malazgirt Kaymakamlığı ve Malazgirt Belediyesi tarafından organize edilen ‘Demokrasi Nöbeti’ Malazgirt 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'na stantlar kurarak 5 yıl önce olduğu gibi bu yılda Malazgirt halkı büyük bir katılım ile 'Demokrasi nöbeti' tuttu. Astıkları pankartlar, fotoğraflarla hain darbe girişimini unutmamak ve unutturmamayı hedeflediklerini belirten yetkililer, birlik ve beraberlik vurgusu yaparken, FETÖ'yü lanetledi.
15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen programa İlçe Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer, Garnizon Komutan Personel Teğmen Barış Gülbahar, Belediye Başkan Vekili Fesih Akkuş, Cumhuriyet Savcısı Furkan Çağrı Akar, Konakkuran Belediye Başkanı Abdurahman Ömeroğlulları, Malazgirt Jandarma Komutan Vekili Harun Nazlı, Emniyet Müdürü İlker Eşki, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kurum amirleri ile sosyal mesafe kurallarına göre alana vatandaşlar alana alındı.
15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı'na gelen vatandaşlar, meydanda yağmurun başlaması üzerine ‘Demokrasi Nöbeti’ programına Malazgirt Kültür Merkezinde devam edildi.

TUNCELİ’DE 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ANMA PROGRAMI

Tunceli’de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle valilik bahçesinde anma programı gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, Vali Mehmet Ali Özkan’ın konuşmasıyla devam etti. Vali Özkan konuşmasında, Türkiye’ye karşı alfabenin her harfinden DEAŞ, TİKKO’dan DHKPC’ye, Hizbullah’tan PKK’ya kadar terör örgütleri üretildiğini belirtti. En Son 15 Temmuz hain darbe girişiminde FETÖ PDY’nin devreye girdiğini ifade eden Vali Özkan, ''Üç televizyon, beş gazete, iki şirket aldılar, yanımıza komşu oldular. Aramızdan seçip devşirdiler, yetiştirdiler. Milletin ekmeği, alın teri, evine komşu diye iman sahibi diye tanıtıp aramıza saldılar. Kalemlerimizi, kademelerimizi devletin en önemli noktalarını ele geçirdiler. Milletin içinde hem imandan hem izandan söz ettiler. Televizyonlarında, basınlarında yer tuttular. Zannettiler ki söz oldular, zannettiler ki öz oldular. Halbuki öyle mi hani diyor ya şair, 'Öz menem onlar kabum öz menem, sen rüzgarda savulan kabuk yüreklerde köz benem' bu milletin yüreğindeki közü unuttular. Kapımıza sığındılar. Yanı başımızda durdular. Bizlerle fotoğraf çektirdiler. Yeri geldi karelerde yer aldılar. Zannettiler ki inandırdık, zannettiler ki kandırdık. Ama unutmuşlar evet büyük Türk milleti Allah deyince inanır, vatan deyince sarılır, ekmeğini yemeyene darılır. Zannettiler ki kandırdık. Ama 15 Temmuz'da milletin hem özünü hem aklını hem imanını hem de vicdanını zorladılar. Derslerini aldılar ve almaya devam edecekler. Zannetmesinler aralara saklandık, unutulduk, unutturduk, kaybolduk. Türk milleti unutmaz. Vefası kuvvetlidir el vereni, gönül vereni unutmaz ama ihanet edeni de unutmaz ve unutmamalıdır'' dedi.

Vali Özkan’ın konuşmasının ardından 15 Temmuz Destanı temalı şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren şiir ve kompozisyonlar okundu. İl Müftüsü Şevket Dilmaç’ın şehitler için dua okuduğu program, demokrasi nöbeti ve ödül töreninin ardından sona erdi.

ERCİŞ’TE 5 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

Van'ın Erciş ilçesinde 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle anma programı düzenlendi. 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının beşinci yıl dönümü nedeniyle yapılan etkinlikler kapsamında vatandaşlar araçlarla şehir turu attı.

Erciş kaymakamlığınca düzenlenen programda şehitlerin ruhu için ilahiler ve kuranı kerim okundu.

Türk Kızılay’ı vatandaşlara çorba ikram etti. Program sonunda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın konuşması dinlenildi.

Erciş Kaymakamı ve belediye başkan vekili Nuri Mehmetbeyoğlu konuşmasında Türkiye Cumhuriyetini hiçbir gücün bölemeyeceğini belirterek Tekbirler salalar eşliğinde kıyama kalkan milletimiz vatanın özgürlüğüne sahip çıkarak hainleri tepelerken kendisi üzerinden hesap yapan devletleri heveslerini kursaklarında bırakmışlardır Akif name bayrağa seslenirken aslında bu vatanın has evlatlarına seslenmişlerdir Tanka yumruk savaş uçağına levyeyi fırlatan namluya anlını dayayan bir milletin önünde kim dura bilir bu inançla ülkemize sahip çıkacağız tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Allah'tan rahmet diliyorum gazilerimize de hayırlı ömürler diliyorum.”

VAN’DA 15 TEMMUZ ETKİNLİĞİ

Van'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü, çeşitli etkinliklerle kutlandı.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü nedeniyle bir araya gelen yüzlerce vatandaş, Hal Kavşağı'ndan Beşyol Meydanı'na kadar yürüdü. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua ile başladı. Şiirlerin okunduğu gecede konuşan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, 5 yıl önce milletin iradesine el koymaya kalkan terör örgütü FETÖ, amacına ulaşamamış, yüce milletin tek yürek olarak bu hain darbe girişimine karşı geldiğini söyledi. Vali Bilmez, “O karanlık gecede, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla Aziz Milletimiz, yüreğinde vatan sevgisi, elinde şanlı bayrağımızla demokrasimize sahip çıkacağını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bu akşam da, 15 Temmuz’un yıldönümünde yine birlik ve beraberlik içinde yüreğimizde iman, ellerimizde bayrağımız ve vatan sevgisiyle hainlere karşı demokrasimizin ve milli irademizin yanında olduğumuzu alanlarda haykırıyoruz. 15 Temmuz gecesinde olduğu gibi bundan sonrada bu millet; anayasa ve demokrasimizi askıya almak isteyen şer odaklarına ve onlara uşaklık eden hainlere asla fırsat vermeyecek, tüm düşmanca saldırılara her zaman aynı iman gücü ve vatan sevgisiyle karşı koyacaktır” dedi.

"ŞEHİTLERE ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUM”

"15 Temmuz darbe girişiminde ve Van’da meydana gelen uçak kazasında kaybettiğimiz şehitlere Allah'tan rahmet diliyorum" diyen Vali Bilmez, “15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere, geçen sene uçak kazasında kaybettiğimiz şehitlerimizi ve bütün şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Hayatta olan kahraman gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü programlarımıza emek veren ve eşlik eden değerli protokol üyelerine, şehit ailelerimize, gazilerimize, kamu kurumlarımızın temsilcisi ve çalışanlarına, STK ve meslek odalarımızın temsilcileri ve üyelerine, siyasi parti temsilcilerine, basın mensuplarımıza, tüm vatandaşlarımıza ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal ise bugüne kadar 3 darbe gördüğünü ifade ederek 15 Temmuz darbe girişiminin geçmişteki darbelerden farklı olduğunu dile getirdi. Tek ruh ve tek bayrak anlayışıyla darbeyi milletin geri püskürttüğünün söyleyen Kartal, milletin bu tür darbe girişimlerine fırsat vermeyeceğini belirtti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik kapsamında yapılan etkinliklere Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın, Vali Yardımcıları, ilçe kaymakamları, AK Parti Van Milletvekili İrfan Kartal, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hamdullah Şevli, İl Müftüsü Ömer Keskin, Tuşba Belediye Başkanı Salih Akman, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say, Gençlik Spor İl Müdürü Nevzat İnanç, kurum ve kuruluş amirlerinin yanı sıra STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

MİLLETİN DEMOKRASİ ZAFERİ 5. YILINDA

15 Temmuz Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin beşinci yıl dönümünde şehitler anıldı, milletin demokrasi zaferi hatırlandı.

FETÖ’nün 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirdiği darbe girişiminde 251 vatandaşımız şehit oldu. Yurt çapında darbe girişimine karşı direnen binlerce vatandaş ağır silahlarla yaralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde verilen demokrasi mücadelesinin başarıya ulaşmasıyla her yıl 15 Temmuz günü yurt genelinde Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak kutlanıyor. Darbe girişiminin önlenmesi dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde şehitler anılıyor, demokrasi zaferi yeniden hatırlanıyor.

Bayburt’ta bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle milletin demokrasi zaferi kutlandı. Etkinlikler saat 20:00’da düzenlenen Demokrasi Yürüyüşü ile başladı. Taş Köprü’nden başlayarak Cumhuriyet Caddesi boyunca devam eden yürüyüş Saray Bahçası’nda son buldu. Yürüyüşün ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma etkinliklerine geçildi. Buradaki etkinlikler 15 Temmuz darbe girişimini konu alan sinevizyon gösterimiyle başladı. Törene katılanlar daha sonra şehitler için Saygı Duruşu’nda bulunarak İstiklal Marşı’nı seslendirdi. Şiir dinletisi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Millete Sesleniş’i alana canlı olarak verildi. Daha sonra Kur’an-ı Kerim okunarak şehitler için dua edildi.

Törende konuşan Vali Cüneyt Epcim, FETÖ’cü ihanet şebekesi tarafından 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilen kalkışmanın yıl dönümünde şehitleri yad etmek ve Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde verilen demokrasi mücadelesini anmak üzere bir araya geldiklerini belirtti. Darbe girişimi esnasında şehit olanlara rahmet dileyen Vali Epcim, gazilere minnet duyduğunu belirtti.

Vali Epcim, konuşmasında Anadolu topraklarını kendine yurt edinen Türk Milleti’nin bu uğurda büyük bedeller ödediğini kaydederek, “Tarihinin her devrinde türlü zorluklarla karşılaşan fakat asla yılgınlığa düşmeyen ecdadımız, mazisinden aldığı kudret, göğsündeki sarsılmaz ve safiyane inançla bu yurdu bizlere vatan kılmıştır. Hiçbir maddi payenin karşılık gelemeyeceği bu kadim emanet; bugün aynı idrak ve şuurla donanmış cesaret ve feraset timsali nesiller tarafından sapa sağlam muhafaza edilmektedir. Milletimiz bunun en açık örneğini 15 Temmuz 2016’da milli iradeye kast eden FETÖ ihanet çetesi ve lain girişimden medet umanlara göstermiştir.” diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi