MENÜ
Erzurum
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DAP İdaresinden organik arıcılığa destek
Ekonomi
11 Haziran 2021 Cuma 03:32

DAP İdaresinden organik arıcılığa destek

DAP destekli “Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında üreticilere 3 bin adet organik kovan ve temel petek dağıtımı yapıldı.

DAP destekli “Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi” kapsamında üreticilere 3 bin adet organik kovan ve temel petek dağıtımı yapıldı.

Sivas Valisi Salih Ayhan ve il protokolünün katıldığı program Sivas Spor Parkı'nda gerçekleştirildi. Arıcılık işletme sayısında Türkiye 2'ncisi, bal üretiminde Türkiye 4'ncüsü, kovan sayısında ise Türkiye 7'ncisi olan Sivas'ta, DAP Bölge Kalkınma İdaresi desteğiyle, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi yürütücülüğünde yüzde 75'i DAP, yüzde 25'i ise arıcılardan karşılanacak olan 1 milyon lira tutarındaki proje hayata geçirildi. Proje kapsamında, 30 arıcıya 3 bin adet organik kovan, 3 bin kilogram analizli petek ve 2 yıl sertifikasyon desteği sağlandı.

Programda ilk olarak söz alan Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yahya Epsileli, Sivas'ın son yıllarda arıcılık alanında önemli gelişmelere sahne olduğunu söyledi.

Tozanlı Vadisi'nin yanı sıra 16 ilçede de bakir olan bölgelerin değerlendirilmesini isteyen Epsileli, "Bu bölgelerde de organik arıcılığın yaygınlaştırılması elzem olur. Yapılacak olan bal paketleme fabrikasının ardından Sivas genelinde bunun yaygınlaştırılmasını arzu ediyoruz. Açılacak olan bal paketleme fabrikası içerisinde arı yemi, arı keki, arı mumu ve buna benzer diğer malzemelerin üretimi ile Türkiye’nin geneline hitap edecek bir şekle gelmesini arzu ediyoruz. İnşallah Sivas’ta paketleme fabrikasının kurulması ile arıcılık daha da ivme kazanacak. Bu hizmetlerin hayata geçmesinde başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Program hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ise Sivas’ta yaklaşık 830 bin hektar mera varlığı, geniş coğrafyası üzerinde bitki çeşitliliği, endemik türler ile Sivas'ın arıcılıkta önemli bir merkez olduğunu dile getirdi.

Balın önemli bir şifa kaynağı olduğunu belirten Yıldız, "Salgın sürecinde sağlıklı gıda konusu, bal ve arı ürünleri daha da önem kazanmıştır. İl Müdürlüğü olarak bir taraftan üretimi arttırmaya yönelik çalışmalar yaparken bir taraftan da kaliteyi arttırmaya, markalaşmaya yönelik projeler yürütüyoruz. ORAN ve SİVTAŞ ile ortak olarak sunduğumuz ‘Sokak Projesi’ balın kalitesini iyileştirme, sözleşmeli alım, garantili arıcılık şeklindedir." diye konuştu.

Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül de Sivas'ın geneli itibari ile daha fazla potansiyele sahip olduğunu söyledi. Tozanlı Vadisi'nin meraları, çiçekleri, ormanı ve aromasıyla daha kaliteli bal üretiminde büyük bir imkâna sahip olduğunu anımsatan Topgül, "Bu noktada daha önce birinci, bugün de ikinci etabını gerçekleştirdiğimiz bu proje ile çiftçilerimizi teşvik ediyor, üretimi artırmak, istihdama katkı sağlamak adına bu tür projeleri gerçekleştiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Vali Salih Ayhan ise Sivas'ın kalkınma rotasında tarım ve hayvancılığın önemine vurgu yaptı.

Bu sektör içerisinde arıcılık faaliyetlerine yönelik önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Vali Ayhan, "Sivas, gerek bal üretim miktarı gerek kovan sayısı gerekse ürün kalitesi açısından tartışmasız arıcılığın başkentidir. Arıcılığın yüksek standartlarda yapılması ve kazanılan gelirin artırılması amacıyla projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz." dedi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ‘Üreten Çiftçi Gelişen Sivas’ sloganıyla uygulamakta olduğu önemli projelerden olan Tozanlı Vadisi Organik Arıcılık Projesi'nin birçok yönüyle örnek projelerden birisi olduğunu anımsatan Vali Ayhan, "Kapalı bir havza içerisinde geniş ve kaliteli meralara sahip olan Tozanlı Vadimizi, organik arıcılık için adeta bir üs haline getiriyoruz. 2019 yılında geliştirdiğimiz ve 2020'de uygulamaya geçirdiğimiz projenin bugün ikinci etabına geçmiş bulunuyoruz. Proje ile sınırlandırılmış bir alanda üst standartlarda ürettiğimiz ürünleri yine aynı isimle de markalaştırıyoruz. Bunun elbette en önemli adımı sertifikasyon. Bizler kovan, petek dağıtımı gibi temel desteklerin yanında sertifikasyon ve teknik destekler noktasında da arıcılarımızın yanında oluyoruz." ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ve DAP BKİ desteği ile gerçekleştirilen projenin bölgeye değer katacağını hatırlatan Vali Salih Ayhan, desteklerinden dolayı DAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne teşekkür ettiği konuşmasında şunları söyledi: "Bugün 30 arıcımıza 3 bin adet organik kovan ve 3 bin kg analizli temel petek dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanında iki yıl boyunca sertifikasyon desteğini de sağlayacağız. Tarım ve hayvancılığın her alanında prestij projelerle ilimize değer katmaya devam edeceğiz. Projede emeği geçen tüm arkadaşlarımı tebrik ediyor, projemizin şehrimize hayırlar getirmesini diliyorum." şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından, yüzlerce kovan ve petek yüklü TIR’lar üreticilere teslim edilmek üzere yola çıktı. Programa Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediyesi Başkan Vekili Turan Topgül, Sivas İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı.

KAYNAK: HABER METNİ DAP İDARESİ KURUMSAL WEB PORTALİNDEN ALINMIŞTIR

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi