MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Bayraktar: ‘Desteklere devam edeceğiz’
Ekonomi
13 Eylül 2024 Cuma 07:39

Bayraktar: ‘Desteklere devam edeceğiz’

Elektrik ve doğal gazda hazine üzerinden vatandaşlara çok ciddi destek verdiklerini söyleyen Bayraktar, “Bin liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz.' dedi

Bayraktar: ‘Desteklere devam edeceğiz’

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bin liralık elektrik ve doğal gaz faturasının 600 lirasının devlet tarafından karşılandığını ifade ederek “gerçek ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir model düşünüyoruz.” dedi.

Bakan Bayraktar, Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olarak Anadolu Ajansı Genel Müdürü Serdar Karagöz ve ajans yöneticilerinin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Yüzde 60’ı Devletten

Elektrik ve doğal gazda hazine üzerinden vatandaşlara çok ciddi destek verdiklerini söyleyen Bayraktar, “Bin liralık gaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devletimiz tarafından karşılanıyor. Bütçe imkanları mertebesinde bu desteklere devam edeceğiz. Vatandaşımızı dünyada artan fiyatlara karşı korumaya devam edeceğiz.” dedi.

Maliyet Esaslı Model

Bayraktar, bunu yaparken destek mekanizmasını daha etkin kullanmak gerektiğini vurgulayarak “Gelir grubu yüksek, gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere maliyet esaslı yansıtmak daha doğru diye düşünüyoruz. Gerçek ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımızı, emeklilerimizi bu destekten istifade ettirip, tüketimi belli oranın üzerinde olan vatandaşların bu desteklerden faydalanmak yerine gerçek maliyetleri karşıladığı bir modeli düşünüyoruz.” diye konuştu.

10 Milyon Metreküp Hedefi

Bayraktar, Karadeniz gazının, Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfi olduğunu anlatarak “2,6 milyon hanenin doğal gazın karşılayacak üretime çıkmış durumdayız. Günlük 6 milyon metreküpü geçtik. Eylül sonunda 7 milyon metreküpün üzerine çıkacağız. İlk fazdaki 10 milyon metreküp hedefine 2025’in ilk çeyreğinde ulaşmış olacağız. 4 milyon hanenin doğal gazını buradan karşılayacağız.” diye konuştu.

8 Milyon Haneye Karadeniz Gazı

Singapur’dan yola çıkan yüzer üretim platformunun şu an Akdeniz’de olduğunu ve bu ayın 26-27’sinde Türkiye’de olacağını açıklayan Bayraktar, “Çanakkale’de bazı işlemleri var. Sonra Filyos’a gelecek. 2026 ortasında bu platformu Sakarya Gaz Sahası’na göndereceğiz. Üssü kurduğumuz zaman 10 milyon metreküp de buradan gelecek. 2026 ortasında toplam 20 milyon metreküp günlük üretime çıkacağız. 8 milyon hanenin ihtiyacını buradan karşılayacağız.” dedi.

500 Km.’lik Yol

Bayraktar, Şırnak Gabar’da bir milyar varillik bir rezerv olduğunu düşündüklerine değinerek “Bugün itibarıyla günlük 47 bin varilleri bulmuş durumdayız. İnşallah Ekim’de 50 bini de sağlamış olacağız. Coğrafya olarak da zorlu yerler. Biz şu ana kadar yaklaşık 500 kilometre yol yaptık dağlarda.” diye konuştu.

Mısır ile FSRU Projesi

Mısır ile ilişkilerin son dönemde normalleştiğini anımsatan Bayraktar, “Mısır'da özellikle denizdeki gaz sahalarına Türkiye'nin ilgi ve alakası var. Onların gaz tedarikinde Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) gemilerimizle ilgili bir proje üzerinde çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Somali’de Petrol Emaresi

Bayraktar, Somali'nin deniz sahalarında sismik faaliyette bulunmak üzere Oruç Reis gemisinin bu ay sonu veya Ekim başı Somali’ye gideceğini bildirerek “Sismik çalışmalar bitmeden, analiz yapılıp sondaj yapılmadan bir keşiften bahsetmek söz konusu olmaz. Şu andaki ilk verilerle Somali offshore'unda petrol emareli bir arama faaliyetine başlıyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

LNG’ye İhracat Opsiyonu

Shell ile imzalanan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) anlaşmasına değinen Bayraktar, anlaşma kapsamında Türkiye’nin ihtiyacı olmaması durumunda söz konusu LNG kargosunu başka ülkelere ihraç edebileceğini açıkladı.

Yeni Bir Hat Olabilir

Bayraktar, Irak Türkiye Petrol Boru Hattı’nın yaklaşık bir yıldır operasyonel olmaya hazır olduğunu anlatarak “Henüz bir varil bile petrol akışı söz konusu değil. Türkiye olarak biz burada katkı yapmaya hazır olduğumuzu her daim ifade ediyoruz. Irak'tan Kalkınma Yolu kapsamında oluşabilecek bu yeni petrol boru hattından gelecek petrolün bir kısmı Ceyhan'da rafineri, petrokimya yatırımına, dolayısıyla çok daha büyük bir değer zinciri oluşturabilecek bir şeye dönüşebilir. O zaman işte gerçekten bir Kalkınma Yolu'na dönüşecek bir proje haline gelir." yorumunda bulundu.

Bedel Ödemeli

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde aynı anda 4 reaktörün inşasının devam ettiğini kaydeden Bayraktar, “Birinci reaktörle ilgili inşaatın yüzde 90’ın üzerinde tamamlandığı bir süreç yaşıyoruz. Ama zorluklarımız var. Siemens'in elektriğin iletimini sağlayan, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar, parçalar ile ilgili yaklaşımıyla inşaatta yavaşlatma var. Firmanın bu konuda mutlaka bir bedel ödemesi lazım. İlgili parçalar, Rus şirket tarafından Çin’e sipariş edilmiştir.” dedi.

Yarışmayla Kapasite Tahsisi

Bayraktar, Meclis açıldıktan sonra yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili izin süreçlerini kolaylaştıracak bir çalışmayı gündeme getireceklerini ifade ederek “Mevcut kapasite verilmiş 80 bin megavatın dışında biz her yıl 2 bin ila 2 bin 500 megavatlık bir kapasite tahsis ihalesi yapmayı hedefliyoruz. Yani kapasiteleri ilan edeceğiz. Uluslararası yatırımcıların da olduğu bizim yerli müteşebbislerin de olduğu, belli şartları sağlayanlar belli finansal kabiliyeti olan firmalar bu yarışmalara girecek ve bu 2 bin ila 2 bin 500 yüz megavat kapasiteyi her yıl biz bu şekilde tahsis edeceğiz.” diye konuştu.

Stratejik Olarak Daha Değerli

Dünyanın tek sahada en büyük ikinci nadir toprak elementleri rezervinin Eskişehir’de keşfedildiğini hatırlatan Bayraktar, “Ülkemizin ekonomisinde oyun değiştirici kabiliyeti olabilecek alanlardan bir tanesi. Sakarya Gaz sahası keşfi kadar değerli. Stratejik olarak belki ondan daha da değerli olabilecek bir konu. Teknolojisini kullanarak saflaştırmak ve nihai ürüne bu anlamda nihai ham maddeye dönüştürmekle alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda Çin'de görüşmelerimiz olacak. Ama birkaç farklı ülkeyle de bu teknoloji konusunda şu anda ortaklıkla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi