MENÜ
Erzurum 27°
Erzurum Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli
Kültür-Sanat
7 Kasım 2024 Perşembe 07:52

ATAUNİV’de ‘Millî Mücadelede Erzurum Basını’ paneli

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Erzurum Yeni Medya Derneği iş birliğiyle, "Millî Mücadelede Erzurum Basını" başlıklı bir panel düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ile Erzurum Yeni Medya Derneği iş birliğiyle, "Millî Mücadelede Erzurum Basını" başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde, Erzurum basınının Kurtuluş Savaşı sürecindeki rolü ve döneme ışık tutan önemli konular masaya yatırıldı. Etkinlik, yoğun bir katılım ile Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesinin çok amaçlı salonunda gerçekleşti.

Panele, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mehmet Akarsu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Göktaş, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raci Taşçıoğlu, Erzurum Yeni Medya Derneği Başkanı Gamze İspirli, İletişim Başkanlığı Erzurum Bölge Müdürü Recep Küçükece ile panelistler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raci Taşçıoğlu açılış konuşmasında; Millî Mücadelenin Türk milletinin bağımsızlık mücadelesi açısından önemini vurgulayarak, yerel basının bu süreçteki kritik rolüne değindi. Prof. Dr. Taşçıoğlu, Millî Mücadelede Erzurum Basını panelinin, öğrencilerde bu önemli tarihi döneme dair farkındalık oluşturmak adına anlamlı bir etkinlik olduğunu belirtti. Ayrıca, İletişim Fakültesi olarak bu ve benzeri birçok etkinliği düzenlemeye devam edeceklerini ifade eden Dekan Taşçıoğlu, panelin hayırlara vesile olmasını temennisinde bulundu.

Panelde Tarihi Bilgiler ve Yerel Basının Rolü Masaya Yatırıldı

Panel, çeşitli akademisyen ve uzmanların sunumlarıyla devam etti. İlk olarak, Prof. Dr. Besim Yıldırım, "Millî Mücadelede Albayrak Gazetesi" başlıklı sunumunda, Erzurum’un önemli yayın organlarından biri olan Albayrak Gazetesinin Millî Mücadeledeki etkilerini ve rolünü katılımcılara aktardı. Yıldırım, gazetenin halkı bilinçlendirmek ve Millî Mücadeleye katılımı teşvik etmek adına nasıl bir işlev üstlendiğini anlattı.

Prof. Dr. Hakan Temiztürk ise "Erzurum Dergilerinde Millî Mücadele: Tarih Yolunda Erzurum Örneği" başlıklı konuşmasında, dönemin dergileri aracılığıyla Erzurum halkının Millî Mücadeleye nasıl dahil olduğunu ve bu yayın organlarının halkı bilgilendirme işlevini inceledi. Temiztürk, dergilerin sadece kültürel bir araç olmanın ötesinde, aynı zamanda milli bilincin aşılanmasında önemli bir yer tuttuğunu aktardı.

"Millî Mücadelede Erzurum ve Öncü Gazeteler" başlıklı sunumunda, Erzurum’daki öncü gazetelerin bu süreçteki stratejik rolüne dikkat çeken Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ise yerel gazetelerin halkı örgütleme, bilinçlendirme ve harekete geçirme konusundaki etkisini tartıştı.

İsmail Bingöl, "Milli Mücadelede ve Cumhuriyetin İlk Yıllarında Erzurum Mahalli Basını" başlıklı sunumunda, Cumhuriyetin ilanından sonraki dönemde Erzurum’daki yerel basının gelişimi ve bu süreçteki dönüşüm hakkında bilgi verdi.

"Mustafa Kemal’in Fazilet Adaları" başlıklı sunumunu  gerçekleştiren Kadir Sabuncuoğlu ise Erzurum’daki yerel basının, Mustafa Kemal Atatürk’ün fikirlerinin ve vizyonunun halk arasında yayılmasındaki katkılarına değindi. Sabuncuoğlu, Erzurum’un, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki gelişmelere nasıl yön verdiğini ve bu sürecin basın aracılığıyla halkla nasıl paylaşıldığını anlattı.

Panelde sunumların ardından, öğrenciler sunumlara ilişkin sorularını yönelterek konuşmacılardan daha ayrıntılı bilgiler aldı. Katılımcıların ilgisiyle verimli geçen panel, hem öğrenciler hem de katılımcılar için bilgilendirici ve aydınlatıcı bir deneyim sundu.

Panel, Milli Mücadele Dönemine Işık Tuttu

Tarihi döneme dair önemli bilgiler sunarak Erzurum’un yerel basınının Millî Mücadeledeki stratejik rolünü gözler önüne serdiği için büyük bir anlam taşıyan "Millî Mücadelede Erzurum Basını" paneli, katılımcılara yerel basının, halkı bilgilendirmedeki, örgütlemedeki ve Milli Mücadeleye katkı sağlama noktasındaki önemini bir kez daha hatırlatmış oldu.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raci Taşçıoğlu, panelin kapanış konuşmasında, katkılarından dolayı Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür ederek bu tür etkinliklerle öğrencilerinin tarih bilincini artırmaya devam edeceklerini, aynı zamanda yerel basının tarihsel mirasını yaşatmaya yönelik önemli adımlar atmayı sürdüreceklerini dile getirdi.

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Erzurum Gazetesi